2 febrer 2018 | <9ªL> Conselleria d'Educació i Universitat

Consell de Govern: LES NOVES ESCOLES DE CAIMARI I ES MERCADAL I EL CONSERVATORI DE MENORCA, DECLARATS D’INTERÈS AUTONÒMIC CConsell de Govern

Consell de Govern: LES NOVES ESCOLES DE CAIMARI I ES MERCADAL I EL CONSERVATORI DE MENORCA, DECLARATS D’INTERÈS AUTONÒMIC

\ Això permetrà accelerar la construcció dels nous centres, tots prioritaris 
\ Actualment el CEIP Ses Roques està ubicat provisionalment a un edifici no municipal
\ El CEIP Es Mercadal no pot acollir l’increment d’alumnes que s’ha produït els darrers anys
\ El Conservatori de Menorca ja disposa del projecte bàsic per ubicar-lo a la Sala Augusta  
   
El Consell de Govern ha aprovat declarar la nova escola pública de Caimari, el nou col•legi des Mercadal i la nova seu del Conservatori de Maó inversions d’interès autonòmic. Són els primers projectes de caràcter educatiu que reben aquesta consideració acollint-se al Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat la setmana passada.

L’article 7 del Decret llei 1/2018 estableix que un equipament públic d’ús educatiu es considera una inversió d’interès autonòmic quan així ho declari expressament el Consell de Govern de les Illes Balears.

El CEIP Ses Roques, de Caimari

Actualment, el CEIP Ses Roques és dins el nucli urbà de Caimari i acull 73 alumnes d’infantil i primària en un total de cinc unitats educatives. L’increment d’alumnes dels darrers anys ha fet impossible continuar amb l’activitat escolar al centre i el curs 2017-2018 s’ha fet el trasllat provisional de l’escola a l’edifici de Ca les Monges, ubicat dins el nucli urbà de Caimari. L’edifici no és de titularitat municipal, sinó que l’Ajuntament en fa ús mitjançant un contracte d’arrendament; a més, no està dissenyat específicament com a centre educatiu i no disposa dels serveis ni de les instal•lacions requerides.

Tant la Conselleria d’Educació i Universitat com l’Ajuntament de Caimari consideren del tot necessari iniciar amb caràcter d’urgència els tràmits oportuns per construir un nou CEIP d’una línia (tres aules d’infantil i sis de primària) dotat dels espais necessaris per atendre la població actual i la futura. La inversió prevista és de 2.394.413 €.

Caimari no té planejament municipal, la qual cosa comporta que dins el terme municipal no hi hagi terrenys classificats com a equipaments públics, ni docents ni de cap altre tipus. A més, l’Ajuntament no disposa de terrenys urbans que siguin aptes per a l’emplaçament d’un projecte d’escola nova i la manca de planejament municipal implica que no es poden fer expropiacions urbanístiques per a aquesta finalitat.

L’única parcel•la de titularitat municipal en sòl rústic que objectivament compleix les condicions idònies per a la implantació d’un equipament educatiu és la parcel•la denominada ses Deveres, actualment qualificada com a sòl rústic comú de règim general. Aquest fet impedeix que es pugui obtenir la declaració d’interès general per ubicar l’escola en aquest emplaçament. Amb la declaració d’interès autonòmic del centre, la parcel•la passa a ser considerada sistema d’equipament públic docent en sòl rústic.

Ses Deveres es considera l’única parcel•la idònia a curt o a mitjà termini, atès que té la superfície suficient per construir-hi l’equipament, ja és de titularitat municipal, està situada a prop del poble, s’hi pot accedir fàcilment tant per carretera com per un accés per a vianants i està ubicada a la mateixa parcel•la que els equipaments esportius de Caimari.

El CEIP Es Mercadal

La població escolar d’educació primària (grup d’edats compreses entre els cinc i els nou anys) presenta un gran creixement al terme municipal des Mercadal, per la qual cosa és necessari disposar d’un centre complet de dues línies. El municipi té dos CEIP, el de Fornells, una escola unitària del nucli urbà costaner, i el de Mare de Déu del Toro, al centre urbà, originalment d’una línia, que els darrers anys ha hagut de donar resposta a l’increment constant de població escolar.

La infraestructura actual del CEIP Mare de Déu del Toro, que presenta una manca d’espais, no pot donar resposta a les necessitats d’escolarització del nucli urbà des Mercadal, la qual cosa ha obligat a instal•lar dues aules modulars al pati. A més, el fet que es trobi ubicat al centre de la població, sense possibilitat que s’ampliï el solar existent, i que sigui un edifici catalogat impedeix fer-hi qualsevol tipus d’ampliació.  

Atesa la necessitat d’escolarització que hi ha actualment al municipi des Mercadal, d’acord amb els estudis de la Conselleria d’Educació i Universitat, i ateses les mancances en les infraestructures educatives per poder donar una resposta òptima a les necessitats d’escolarització del municipi, esdevé del tot necessari construir de manera urgent un nou centre docent d’educació infantil i primària (CEIP) per garantir la prestació d’aquests ensenyaments de manera idònia. 

L’Ajuntament disposa d’una parcel•la de titularitat municipal que compleix les condicions adequades per a la construcció de l’escola, qualificada com a sòl rústic comú de règim general. Amb la declaració d’interès autonòmic, aquesta parcel•la es considera sistema d’equipament públic docent en sòl rústic, la qual cosa permetrà agilitzar els tràmits de construcció de l’equipament.

Un nou centre d’educació infantil i primària de doble línia (6+12) amb capacitat per a 450 alumnes que disposa d’un pressupost de 4.380.000 €.

Nou Conservatori Professional de Música i Dansa de Menorca

Actualment, el Conservatori Professional de Música i Dansa de Menorca (Maó) no té una seu que compleixi les condicions adequades per dur a terme l’activitat docent que li és pròpia. Les classes s’imparteixen en instal•lacions municipals cedides provisionalment mitjançant el conveni corresponent. Per aquest motiu, i per garantir unes instal•lacions adequades per a tota l’illa de Menorca, és necessari instal•lar aquest Conservatori en una nova seu.

L’Ajuntament de Maó ha manifestat la voluntat de cedir a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears dues parcel•les en què s’ubica la Sala Augusta perquè es reformin i s’ampliïn les edificacions que contenen per disposar de l’equipament necessari per al Conservatori. 

La declaració d’interès autonòmic permetrà considerar les instal•lacions de la Sala Augusta, de titularitat municipal, actualment en desús, i no qualificades com a equipament docent, com a sistema d’equipament públic docent en sòl urbà. Així mateix, permetrà agilitzar els tràmits administratius requerits per dur a terme la rehabilitació de la Sala Augusta i la seva adequació com a seu del Conservatori de Menorca a Maó.

La Direcció General d’Arquitectura i Habitatge de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ha redactat el projecte bàsic del Conservatori i actualment s’està tramitant un conveni de col•laboració per concretar els compromisos que assumiran el Govern de les Illes Balears, per mitjà de la Conselleria d’Educació i Universitat (IBISEC) i de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat (Direcció General d’Arquitectura i Habitatge), i l’Ajuntament de Maó per a la redacció del projecte executiu i la direcció facultativa de l’obra del nou Conservatori Professional de Música i Dansa de Menorca (Maó), així com per preveure la participació de les entitats esmentades i del Consell Insular de Menorca en el finançament necessari per a l’execució del projecte.

La col•laboració es concretarà mitjançant un conveni que se signarà en breu i que definirà les obligacions i responsabilitats, així com les aportacions econòmiques de cada institució per fer realitat el projecte. El pressupost aproximat de les obres del nou Conservatori està fixat en 7,5 milions d’euros (amb IVA).