16 juny 2020 Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca

COVID-19: Martí March explica en seu parlamentària la política d’Universitat i Recerca durant la pandèmia NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: Martí March explica en seu parlamentària la política d’Universitat i Recerca durant la pandèmia

\ El conseller ha destacat la col·laboració entre Universitat i Govern per atendre les necessitats derivades del COVID-19

\ L’objectiu del Govern i de la UIB es començar el proper curs amb la màxima presencialitat i amb les mesures sanitàries necessàries

\ S’ha destacat el paper estratègic de la Recerca per diversificar l’economia de les Illes

\ Els governs de Balears, Catalunya i Comunitat Valenciana es continuaran comunicant en català ja que és la seva llengua pròpia

El conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March, ha comparegut avui a petició pròpia al Parlament de les Illes Balears per tal d’analitzar la política universitària i de recerca en temps de coronavirus a les Illes Balears.

March ha començat la seva intervenció referint-se a la sentència del Tribunal Suprem que prohibeix a la Comunitat Valenciana dirigir-se en català a Catalunya i a les Illes Balears per a comunicar-se institucionalment, i obliga els tres governs a fer-ho en castellà. El conseller ha considerat incomprensible aquesta sentència ja que “tot i que hem de respectar les decisions judicials, el Suprem posa en qüestió la unitat de la llengua catalana i les pròpies competències de els comunitats autònomes de dirigir-se a les altres en la seva llengua”. El Govern de les Illes Balears es continuarà comunicant amb Catalunya i Comunitat Valenciana en català.

La intervenció del conseller ha continuant explicant que totes els actuacions que s’han dut a terme durant tot el temps de pandèmia en l’àmbit universitari i de recerca s’han ajustat a tres aspectes: les competències de cada administració, el respecte a l’autonomia universitària i la coordinació entre UIB i Conselleria.

March ha agraït a la comunitat universitària l’esforç realitzat per adaptar-se a la nova situació de confinament i ensenyament a distància que ha suposat anar més enllà de l’experiència que ja tenia la universitat en l’ensenyament online i que sens dubte ha suposat “la possibilitat de fer un canvi qualitatiu en el procés de construir un nou model universitari d’ensenyament/aprenentatge a distància”. El màxim responsable d’Educació a les Illes ha admès que segurament la UIB és la institució educativa més preparada per dur a terme un ensenyament no presencial però que, així i tot, cal millorar les infraestructures telemàtiques, la competència digital del professorat, de l’alumnat i del personal d’administració i serveis, a més de la millora metodològica i dels materials didàctics. Si hi ha una cosa que ha confirmat la pandèmia és que el camí encetat des de fa anys per la UIB cap a un model semipresencial s’ha de consolidar, sempre adaptat a les característiques específiques de cada titulació.

La pandèmia també ha posat de manifest la importància d’apostar per la recerca ja que l’I+D+i ha de ser estratègic en la diversificació econòmica de les Illes Balears.

El conseller ha volgut destacar la bona relació entre la UIB i la Conselleria que “ratifica l’aposta de les dues institucions en l’objectiu comú de millorar la nostra universitat, una institució de tots”.

A més, ha explicat que quant al proper curs 2020/21 “el nostre objectiu i de la UIB és començar amb la màxima presencialitat i normalitat, amb les mesures sanitàries necessàries”.

Quant a la recerca, ha explicat el conseller, malgrat el fort increment de la legislatura passada, Balears necessita una aposta ferma en matèria d’R+D+i ja que encara estam situats a la coa de l’Estat espanyol. March ha aprofitat la seva intervenció per “convidar a tots els partits representats en aquesta cambra a treballar cap a un pacte d’Estat en matèria d’R+D i situar la ràtio de despesa en R+D per l’any 2030 al 2% del PIB. Cal un consens real per la Ciència, per la Innovació, per la tecnologia a les Illes Balears”.

El conseller ha afirmat que “és un temps per gestionar la incertesa. És un temps per gestionar la crisi social i econòmica. És un temps per a cercar el màxim consens universitari, social  i polític. Necessitam un consens universitari i científic perquè necessitam polítiques de continuïtat i no n’hi haurà si no hi ha consens. Per això deman un pacte per la Universitat, un Pacte per la Recerca, un pacte per la Innovació, un Pacte per la Tecnologia. Un pacte pel futur de la societat de les Illes Balears”.

Principals accions durant la pandèmia a la UIB

  • S’han adoptat mesures per adaptar l’avaluació a les circumstàncies del confinament. LA UIB va plantejar a la Conselleria d´Educació que la UIB acabarà el curs actual de forma no presencial a principis del mes d’ abril al igual que la resta de les Universitats. El segon semestre s’ha avaluat sense presencialitat i a traves d’avaluació continua. Les pràctiques de laboratori s’han ajornat per a finals de juny.
  • Mesures econòmiques per pal·liar els efectes del coronavirus:
    • Mantenir  pel curs 20/21 els preus públics actuals.
    • Creació d’ una ajuda econòmica per l’ any acadèmic 20/21 a la qual podran accedir els alumnes amb matrícules de les assignatures de segon semestre anul·lades a causa de la pandèmia per modificacions de les condicions familiars o acadèmiques. Se’n beneficiaran uns 155 estudiants.
    • Mesures en relació a l’ activitat no presencial a la UIB: No s’aplicarà la normativa de permanència als estudiants que no han aprovat els crèdits necessaris.
  • Mesures de coordinació sobre les proves d’accés a la Universitat : es va acordar la realització de les PBAU els dies  7, 8 i 9 de juliol. A més, s’ha ampliat el nombre de seus per a la realització de les proves i s’ha elaborat un protocol de seguretat ajustat a la situació actual.
  • Les ajudes de dinamització Universitària no es convocaran i els doblers es destinaran a un Fons COVID per a estudiants de la UIB.
  • Manteniment de les taxes universitàries com en el curs passat. Les Balears ha dut a terme una política de reducció de les taxes en els darrers anys.
  • El Ministeri d’acord amb les comunitats autònomes va decidir baixar les taxes universitàries al nivell del curs 2011/12 en tres anys. Això a les Balears suposarà un diferencial del 3% i un impacte econòmic de 228.000 euros. És una de les comunitats on aquesta mesura té un impacte més reduït ja que es comptaven amb taxes baixes i en els darrers anys s’han reduït encara més.
  • La pandèmia no ha impedit la convocatòria d’ ajudes de desplaçament. Enguany, només per a alumnat empadronat a Mallorca perquè, d’acord amb el compromís assolit amb els consells insulars, a Eivissa, Formentera i Menorca cada Consell ha fet la seva convocatòria. L’import total destinat és de 500 mil euros repartits en 377.645 a Mallorca, 55.575 a Menorca, 59.310 a Eivissa i a Formentera, 7470.
  • Durant el confinament també s’han convocat els ajuts per Erasmus, les d’excel·lència, per a finalització d’estudis, els ajuts de residència 2020/21 i la subvenció directa a l’escola de Turisme.

Mesures sobre Recerca

Des del primer any de legislatura es va trencar la tendència de decreixement en despesa en R+D i contractació de personal dedicat a R+D. És varen assolir màxims històrics en aquests dos indicadors. Les Balears va ser la comunitat que més va créixer en respecte al 2008 en personal dedicat a la Recerca i en increment de despesa en R+D.

S’han recuperat convocatòries d’R+D per a les empreses i s’ha reorientat les accions cap a sectors amb potencialitat de coneixement, a més, s’han destinat fons de l’ITS a Recerca.

El conseller ha destacat les diferents convocatòries de contractes postdoctorals, predoctorals i de divulgació científiques que ja s’han aprovat a més de recordar el projecte de construcció del Pol Marí, entre d’altres iniciatives per promocionar la recerca.