14 d’octubre 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: La directora general de Salut Pública i Participació destaca l’esforç de coordinació que s’ha fet entre totes les institucions de les Illes per afrontar la pandèmia de COVID-19 NNota Informativa

COVID-19: La directora general de Salut Pública i Participació destaca l’esforç de coordinació que s’ha fet entre totes les institucions de les Illes per afrontar la pandèmia de COVID-19

La directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font, ha destacat avui l’esforç de coordinació que s’ha fet entre totes les institucions de les Illes per afrontar la pandèmia de COVID-19.

Durant una compareixença parlamentària, Font ha repassat les accions que ha impulsat el seu departament mitjançant un pla de contingència que té entre els objectius principals prevenir la propagació del coronavirus en distints àmbits de la societat a través de l’elaboració de protocols d’actuació específics, fomentar una detecció primerenca dels contagis i garantir un bon seguiment de casos positius, a més d’establir circuits assistencials, entre altres qüestions.

Així, per exemple, juntament amb altres institucions, Salut Pública ha impulsat protocols d’actuació dins els àmbits hospitalari, sociosanitari, penitenciari, educatiu, comunitari, esportiu, cultural, laboral o migratori. Aquests documents, que desenvolupen instruccions del Ministeri de Sanitat i que s’actualitzen constantment, han servit de guia per a centenars de professionals, treballadors i usuaris de serveis diversos.

D’altra banda, l’equip de vigilància epidemiològica i l’equip de coordinació de coronavirus han fet una tasca ingent per garantir una detecció primerenca mitjançant el disseny d’actuacions de cribratge i per assegurar el seguiment de contactes i l’aïllament correcte de les persones positives, de manera coordinada amb el Servei de Salut.

Quant a la coordinació, Font s’ha referit a la relació estreta que s’ha mantingut amb altres conselleries del Govern, consells insulars, l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, la Delegació del Govern i els ajuntaments, tant a l’hora d’elaborar i aplicar protocols d’actuació com a l’hora d’oferir recursos humans, econòmics i d’allotjament a les persones que han necessitat ajudes específiques per garantir un aïllament adequat. Un exemple en són els plans d’acció comunitària que s’han posat en marxa en diverses zones de les illes on s’han aplicat mesures excepcionals i temporals per limitar la propagació de la COVID-19. Aquests plans, en els quals han participat els ajuntaments, han permès oferir suport a nombroses famílies.

Font també ha destacat que s’han pres mesures per agilitzar els sistemes de notificació de casos positius a fi de disposar de la informació geogràfica i temporal adequada per facilitar l’adopció de mesures preventives.

Així mateix, ha recalcat la feina conjunta amb el Servei de Salut i amb la Conselleria d’Educació, que ha permès la posada en marxa de serveis com ara les unitats volants d’atenció al coronavirus, els COVID-exprès, els hotels pont, els circuits diferenciats en els centres de salut, el Kid-COVID l’EDUCOVID.

Per acabar, també ha indicat que el volum d’actuacions que ha requerit la pandèmia ha fet necessari reforçar l’equip de Salut Pública amb la posada en marxa d’un gabinet tècnic dotat amb 10 professionals. El gabinet té per objectiu reforçar l’estratègia per afrontar la pandèmia, potenciant la coordinació i la comunicació entre el sistema sanitari i altres àrees de l’Administració pública per tal de compartir informació estratègica i adoptar mesures de manera conjunta. L’equip està format per deu persones: una coordinadora, tres infermeres, dues tècniques de salut pública, un epidemiòleg, un jurista i dues administratives. Sis d’aquestes persones han estat contractades i quatre procedeixen d’altres departaments.

Finalment, Font ha volgut agrair l’esforç i la capacitat d’adaptació de tots els professionals de Salut Pública i del Servei de Salut durant tots aquests mesos de pandèmia.