20 juliol 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Son Espases valida un robot, pioner a Europa, que prepara medicaments de manera automatitzada NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Son Espases valida un robot, pioner a Europa, que prepara medicaments de manera automatitzada

Patricia Gómez ha visitat la unitat on es troba, així com també el nou Laboratori d'Anàlisi de la Marxa, pioner en l'estudi de malalties neuromusculars infantils

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, acompanyada del gerent de l’Hospital Universitari Son Espases, Josep Pomar, ha visitat avui la nova unitat centralitzada de preparació de medicaments de Son Espases. Es tracta del robot Kiro Fill que prepara medicaments injectables no perillosos de manera automatitzada, la qual cosa permet reduir els riscs d’error en la preparació i en l’administració. Es tracta del primer hospital a Europa que compta amb aquesta infraestructura que també s’està validant al Brigham and Women Hospital de Boston.  Dels treballs de validació que es faran en aquests dos hospitals al llarg de dos anys es beneficiaran la resta de centres que incorporin aquesta tecnologia.

Aquesta incorporació tecnològica ha estat possible gràcies a la col·laboració pública i privada entre Son Espases i l’empresa Kiro Grífols. La col·laboració s’emmarca en el desenvolupament del Health Living Lab Son Espases, projecte que és part de les estratègies d’innovació del Govern i que persegueix incrementar el paper de la innovació en el món sanitari per mitjà de la col·laboració dels centres assistencials, la Universitat i l’IdISBa, amb els emprenedors i les empreses del sector.

El robot està ubicat en una sala blanca asèptica del Servei de Farmàcia, cosa que garanteix l’esterilitat durant la preparació dels medicaments, així com la seguretat i traçabilitat gràcies als controls de qualitat que es duen a terme (gravimètrics i microbiològics). És una passa més en la millora de la seguretat dels medicaments.

Aquest robot omple les xeringues o les bosses de perfusió que s’han d’enviar a les diferents unitats de l’Hospital ja llestes per administrar el medicament. Aquesta elaboració automatitzada suposa una major eficiència de producció que la preparació manual a les plantes i redueix els possibles errors. El nou sistema permet dedicar menys temps a la preparació de medicaments en les unitats clíniques i, alhora, allibera infermeres perquè duguin a terme altres tasques assistencials.

De moment, els medicaments elaborats es distribueixen principalment a les àrees de crítics i als serveis quirúrgics. El projecte s’ha iniciat amb la preparació de medicaments vasoactius i de fàrmacs per al control del dolor, ambdós considerats d’alt risc per l’Institut per a l’Ús Segur de Medicaments (ISMP) en cas d’ús incorrecte.

 

Visita al Laboratori d’Anàlisi de la Marxa

Així mateix, la consellera de Salut i Consum i el gerent de l'Hospital Universitari Son Espases, acompanyats per la directora de Relacions Institucionals de Vueling, Ana Fernández, han visitat també el nou Laboratori d’Anàlisi de la Marxa,

finançat parcialment per l’Hospital Universitari Son Espases amb 100.000€ y  per l’aerolínea Vueling amb 20.000€, mitjançant una donació a la Fundació Institut de Recerca Sanitària Illes Balears (IdisBa).  El nou equipament punter, i engegat recentment, està ubicat en una sala de l'àrea de traumatologia i cirurgia ortopèdica infantil, que dirigeix ​​el Dr. Ignasi Sanpera.

Amb aquest nou laboratori Son Espases es converteix en el primer hospital de les Illes Balears i el segon d’Espanya a comptar amb una tecnologia que permet analitzar la marxa de pacients pediàtrics amb trastorns neuromusculars i optimitzar-ne el tractament.

La posada en funcionament ha requerit l'adaptació i l'equipament d'una sala ubicada a l'àrea de traumatologia. Concretament, Vueling ha col·laborat en l'adquisició d'equips de diagnòstic d'alta precisió: 8 càmeres d'adaptació especial, 2 plaques de precisió i 1 EMG per radiofreqüència.

D'aquesta manera, el nou laboratori compta amb equips de captura del moviment d’última generació que permeten avaluar l’activitat dels pacients i comparar-ne la manera de caminar amb un patró estàndard. Així, aquesta anàlisi permet identificar les pautes de marxa de cadascun i optimitzar-ne el tractament de manera personalitzada. Amb això, aquest equipament també possibilita la millora de les solucions ortopèdiques dels pacients ja que es pot valorar la utilitat i adequació dels implants (ortesis o pròtesis) utilitzats i n’optimitza el disseny i l’adaptabilitat perquè facin una marxa al més òptima possible. Aquesta tecnologia també possibilita valorar amb exactitud els canvis postoperatoris produïts després d’una cirurgia.