23 juliol 2019 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Prop de sis-centes falzies han recuperat ja la llibertat després de ser tractades al COFIB NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Prop de sis-centes falzies han recuperat ja la llibertat després de ser tractades al COFIB

Enguany les instal·lacions del Consorci s’han vist desbordades pels efectes de l’onada de calor de principi de mes

Aquest dimarts el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, i el batle de Santa Eugènia, Pep Lluís Urraca, han assistit a l’alliberament d’una trentena de falzies a la cova de Lourdes de Santa Eugènia. Han anat acompanyats de personal de la Fundació Natura Parc i del Centre de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB).

Amb aquest acte, en el qual també hi ha participat un grup de voluntaris, es dona per finalitzada la temporada de cria de falzies al Centre de Recuperació. Mir ha agraït «la implicació tant del voluntariat com de les diverses institucions que han col·laborat perquè prop de sis-centes falzies hagin tornat enguany al seu hàbitat natural».

El conseller ha destacat la feina feta durant les darreres setmanes, tant pel personal del Centre com pel grup de voluntaris que han ajudat a alimentar les falzies en tres torns diaris durant tots els dies de la setmana. En aquest sentit, ha destacat, també, que «la col·laboració de les policies locals i clíniques veterinàries ha estat essencial per centralitzar els punts de recollida i oferir als ciutadans una solució ràpida a la troballa d’aquests ocells».

Cal recordar que, a causa de les temperatures anormalment altes d’aquest mes de juliol, el COFIB ha atès la recollida i l’alimentació de més d’un miler de falzies en un període de poc més de quinze dies. El fet de nidificar preferentment sota les teules i les temperatures que s’assoleixen a aquests llocs varen propiciar que molts d’aquests polls es precipitassin al terra abans d’hora. Això, i el fet que els animalons no estaven preparats per volar, ha provocat aquesta situació.

Les falzies (Apus apus) són aus insectívores protegides que arriben durant la primavera i l’estiu per criar i passen la resta de l’any al continent africà. Són aus especialitzades en el medi aeri i amb la seva aerodinàmica passen la seva vida volant, únicament tocant terra per a la nidificació. Consumeixen una gran quantitat d’insectes voladors, per la qual cosa són uns grans aliats en el control de plagues.