9 d’agost 2019 <10aL>Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Primera presa de contacte entre el Govern i les cambreres de pis d’Eivissa per tractar la convocatòria de vaga al sector NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Primera presa de contacte entre el Govern i les cambreres de pis d’Eivissa per tractar la convocatòria de vaga al sector

La directora general de Treball i Salut Laboral i el director de l’IBASSAL inicien les converses per trobar solucions a la situació laboral de les “Kellys”

La directora general de Treball i Salut Laboral del Govern, Virginia Abraham, i el director de l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (IBASSAL), Rubén Castro, han acordat aquest divendres amb l’associació de “Kellys” d’Eivissa i amb el sindicat CGT d’Eivissa i Formentera continuar fent feina en la millora de les càrregues de treball de les cambreres de pis davant la convocatòria de vaga prevista per als dies 22 i 23 d’agost.

En aquest context, el Govern ha explicat a les treballadores quina és el full de ruta pactat a la comissió tripartida (on s’inclouen la patronal i els sindicats), que inclou, en total, sis compromisos per millorar la situació de les “Kellys”:

  1. Reforçar les campanyes d’inspecció laboral en matèria de prevenció per a les cambreres de pisos.
  2. Posar en marxa una campanya de difusió per donar a conèixer les noves mesures de protecció de la seguretat i la salut de les cambreres de pis i per orientar-les sobre els seus riscos laborals i les opcions de reclamació que tenen davant malalties professionals.
  3. Incorporar un tècnic específic en matèria d’ergonomia de l’IBASSAL per a Eivissa i Formentera.
  4. Defensar davant la Comissió Nacional de Seguretat i Salut en el Treball el reconeixement de les malalties professionals de caràcter dorso-lumbar.
  5. Habilitar formació per al sector de l’hostaleria en prevenció de riscos laborals, incidint en els de tipus psicosocial per als càrrecs intermedis.
  6. Elaborar una guia tècnica a nivell balear en matèria ergonòmica que contempli la situació de sinistralitat en el sector i ofereixi bones pràctiques per evitar la sobrecàrrega.

D’aquesta manera, i segons ha manifestat la directora general, es posa de manifest el compromís del Govern per la resolució del conflicte. Abraham ha manifestat “que la situació que pateixen les cambreres de pis ens preocupa i ens ocupa” i que la trobada d’avui valida “continuar treballant en la mateixa línia que fins ara i avançant a través del diàleg social de totes les parts implicades”.

Abraham també ha recordat que el conveni d’hostaleria ja recull la voluntat del Govern, sindicats i patronal de vigilar les tasques que puguin suposar sobrecàrregues físiques i riscos per a la salut de les plantilles.

Així mateix, la Conselleria de Treball està treballant amb la Fundació per a la Prevenció en l’Hoteleria en un estudi per analitzar les condicions d’ergonomia dins el sector. Cal recordar que des de l’any passat estan reconegudes com a malalties professionals algunes de les patologies que afecten les cambreres de pis, vinculades a moviments repetitius del colze, l’esquena o les mans.

Durant la jornada, Abraham i Castro també s’han reunit amb CCOO i UGT a les seves seus d’Eivissa per aprofundir en les actuacions necessàries a l’hora de prevenir en riscos laborals.