6 setembre 2021 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

Mónica González, guanyadora del certamen de Fotografia Art Jove 2021 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
L'impacte de l'ús de la mascareta, l'eix temàtic del certamen

Mónica González, guanyadora del certamen de Fotografia Art Jove 2021

El segon i tercer premi és Anthony Neitzke amb Comportament humà (Human Behaviour) i Dani Núñez amb 1918

El projecte fotogràfic Lloa a l'expressió humana de Mónica González ha estat la col·lecció guanyadora del certamen de Fotografia Art Jove 2021, la final de la qual s’ha celebrat aquest cap de setmana, dissabte, en el Casal Solleric de Palma, on a la planta baixa i fins al 3 d’octubre de 2021 s’hi poden veure les col·leccions finalistes del certamen. El segon i tercer premi respectivament han estat per a Anthony Neitzke i la col·lecció Comportament humà (Human Behaviour) i Dani Núñez amb el projecte 1918. La temàtica de l'edició del certamen ha estat sobre l’impacte de l’ús de la mascareta. Les set obres finalistes és fotografia en blanc i negre.

El premi global del certamen està dotat amb 5.000 euros, repartits de la següent manera: un primer premi de 1.000 euros en metàl·lic, i 3.000 euros més que es destinen a sufragar totes les despeses de l’artista guanyadora per participar en el certamen Art Pertot 2021. El segon i tercer premi reben 700 i 300 euros respectivament.

Guanyadors

Mónica González Saavedra (Badajoz, 1997) manifesta, a partir de la fotografia digital, la pèrdua de l'expressió facial i les conseqüències en les nostres vides en limitar les comunicacions interpersonals. Inspirat per la màscara neutra de Lecoq, explora el caràcter extraordinari de no poder utilitzar el cos de la mateixa manera.

Anthony Neitzke (Berlín,1988). Amb el seu projecte de fotografia analògica explica que les màscares interpreten, identifiquen els individus; els caracteritzen amb les seves actituds i habilitats; reflecteixen el temperament, les virtuts i les mancances. Tot i així, poques vegades podem arribar a descobrir qui s’amaga darrere i només aconseguim reconèixer alguns petits aspectes de les persones que ens envolten. Les noves mascaretes no son més que un nou ingredient en el qual ens podem perdre amb més facilitat mentre caminam a través de les vides que ens queden per viure.

Dani Núñez (Caacupé, Paraguai, 1991. El seu projecte crea un paral·lelisme entre la pandèmia actual del coronavirus i la del març de 1918, quan es va registrar el primer cas de grip espanyola als Estats Units, una soca del virus que es va estendre arreu del món, i els sistemes de salut i les funeràries no varen poder aguantar la pressió. Com a resultat, varen morir entre vint i trenta milions de persones, xifra molt superior a la de la pandèmia actual. Utilitzant la fotografia digital, recrea protagonistes anònims de l’anterior pandèmia mundial i ens deixa entreveure que la història ens porta sempre cap a l’etern retorn.

Jurat

Aina Bauzà, directora general d’Arts Visuals de l’Ajuntament de Palma, ha estat la presidenta del jurat, format per Pepe Cañabate, fotògraf de prestigi internacional; Marina Cánoves, fotògrafa, guanyadora del certamen de fotografia Art Jove 2018; Marta Vilardell, coordinadora del Programa cultural Art Jove de l’Agència Catalana de la Joventut; Tiffaine Raguenet, artista i coordindora de l’Associació Agit'Hé de Perpinyà, en representació del Consell Departamental dels Pirineus Orientals i Carme Ors, coordinadora del festival Inund’Art de Girona. La secretària ha estat la coordinadora del Programa cultural Art Jove, Natàlia Rabassa.

La resta de col·leccions i autors finalistes del certamen i que s’exposen a la planta baixa del Casal Solleric són: Vaya tela, de Valentina Funes; Catarsi, d'Antònia Heredia; Una especie de extinción..., de Yago Soria; i Who’s behind?, de Martina Yozzi.

A més, al pati del Casal Solleric i durant els mateixos dies, s’exposen els seleccionats del Programa d’intercanvis Art Pertot, una iniciativa del Consell Departamental dels Pirineus Orientals de l’Agència Catalana de la Joventut, a través del Festival Inund’Art de Girona, i de l’IBJOVE, a través del seu Programa Cultural Art Jove. Cada entitat col·labora amb la selecció d’un jove artista del seu territori perquè desenvolupi un projecte artístic, que es presenta en el marc dels programes culturals que impulsen les entitats i que s’adapta a les necessitats i els contexts propis de cada espai receptor. Els artistes i les obres exposades són: Impermanència, de Marina Cànoves, guanyadora del certamen de Fotografia Art Jove 2018; Els 7 pecats digit@ls, de Lluís Vidaña, guanyador del certamen d’Arts Visuals Art Jove 2019; i Paysage 2020, de Céline Lambert, artista francesa en representació del Consell Departamental dels Pirineus Orientals.