28 desembre 2017 | <9ªL> Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

Menys incidències greus i mortals a les platges de les Illes Balears durant la temporada alta de 2017 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges

Menys incidències greus i mortals a les platges de les Illes Balears durant la temporada alta de 2017

El Govern presenta el balanç de la Memòria anual de Platges 2017, amb descens dels òbits en un 21%, i un augment de l’edat mitjana dels finats fins als 70 anys.
“Les platges de les Illes Balears són segures i representen un valor més per als nostres visitants”. Així ho ha afirmat la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera durant la presentació de les dades de la Memòria anual de platges Illes Balears 2017. Unes dades que indiquen un descens de les xifres d’incidències greus a Balears, d’un 16%, de decessos en un 21% i el manteniment de les xifres d’ofegats reanimats, que ha estat de 48, en referència a les dades de la temporada de bany de 2016.

Cladera ha destacat “la professionalitat dels socorristes, la implicació dels coordinadors municipals de platges i la coordinació del Govern” en tot l’operatiu. En aquest sentit, enguany els municipis costaners han comptat amb el suport i l’assessoria del Govern en tot el procediment de concurs i contractació de les empreses concessionàries del servei de salvament a platges. El director general d’Emergències i Interior, Pere Perelló també ha recordat la voluntat del Govern per “avançar en la professionalització de la feina dels socorristes”, a través de la implantació d’una acreditació personal que reculli l’experiència i la formació de cada treballador del sector.

Enguany han estat 399 els llocs actius de socorrista distribuïts per les platges de Balears, als quals cal sumar “els socorristes reactius, que han de prestar servei a les empreses que tenen establiments a vorera de mar, segons normativa”, com ha recordat Perelló.  
El perfil tipus de la víctima mortal a les platges de Balears en 2017 és la d’un home, de 70 anys d’edat i nascut a l’estranger. Respecte anys anteriors, s’observa un augment de l’edat dels òbits, 4 anys més que la mitjana dels darrers anys), aixi com també s’ha notat un repunt de les dones afectades, que han estat el 29% de les víctimes.

Les dades ofertes permeten detectar que la majoria dels incidents greus i mortals passen a les hores centrals del dia, entre les 14 i les 16 hores principalment, un fet que “ens dona dades per actuar en prevenció” segons Perelló.
“Mai són bons resultats quan parlem de pèrdua de vides humanes”, ha dit la consellera Cladera, però els resultats de 2017 ens indiquen que anem per el bon camí en la prevenció de riscos a zones de bany, i en l’atenció ràpida a emergències vitals”.

El balanç de la Memòria de platges 2017 per Mallorca deixa resultats similars als del conjunt de Balears, amb davallada dels incidents greus del 12,6%, d’un 7,7% en la xifra d’òbits i d’ofegats recuperats del 17,4%.