1 d’abril 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient incideix en la importància de respectar les zones d’exclusió per no influir negativament en el període de nidificació NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Ambient incideix en la importància de respectar les zones d’exclusió per no influir negativament en el període de nidificació

Els Agents de Medi Ambient vigilaran que es compleixi la normativa a espais naturals i illots

La Conselleria de Medi Ambient i Territori fa una crida a la col·laboració ciutadana per respectar les zones d’exclusió establertes en les diferents zonificacions dels espais naturals protegits, especialment ara, que és època de nidificació de moltes espècies, com el voltor negre, que es troben amenaçades o en perill d’extinció.

Cal tenir en compte que les zones d’exclusió s’habiliten perquè és on s’hi troben els elements més fràgils o amenaçats, per la qual cosa alberguen així major qualitat biològica. Es delimiten d’acord amb la presència d’hàbitats o espècies que necessitin protecció. És per aquesta raó que és especialment important respectar els itineraris oficials, i no obrir-ne de nous o seguir-ne de no regulats, ja que poden posar en perill l’entorn.

Per prevenir situacions en què la presència humana pugui molestar la nidificació d’algunes espècies, i en previsió a l’augment d’afluència als espais naturals protegits per Setmana Santa, els Agents de Medi Ambient seguiran amb la vigilància a les zones d’exclusió dels espais naturals protegits i als illots.

Des de 2018, aquest servei ha informat 118 persones que estaven en zones no permeses, i han estès 11 actes per aquest fet. A més, han col·locat 20 cartells en diferents indrets per a què la delimitació de les zones d’exclusió estigui més clara.

Cal recordar que l’establiment de l’ús de cada zona ve indicat pels diferents plans d’ordenació, que es poden consultar a http://tn.caib.es/NormativaENP. En el cas del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, la zonificació també es pot visualitzar a través d’un mapa d’ús públic, que es pot trobar a http://tn.caib.es/UsPublicSerraTramuntana.