5 febrer 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

L’impost de turisme sostenible genera una vintena de llocs de feina als espais naturals protegits de les Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’impost de turisme sostenible genera una vintena de llocs de feina als espais naturals protegits de les Balears

El projecte té un any de duració i un pressupost de més de 250.000 euros

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, han visitat, aquest dimecres, el Parc Natural de Mondragó, a Santanyí, on s’executa part del projecte «Gestió i conservació dels espais naturals protegits amb persones en risc d’exclusió social», finançat amb fons de l’impost de turisme sostenible (ITS).

El projecte, presentat per l’Institut Balear de Natura (IBANAT), està dividit en quatre lots i disposa d’un pressupost total de 254.660,23 euros.

Les actuacions que s’executen actualment al Parc Natural de Mondragó són restauració de marges de pedra en sec, instal·lació de senyals per informar els visitants del Parc dels valors ambientals que té, eliminació de flora al·lòctona, manteniment de repoblacions vegetals, treballs de restauració ambiental del sistema dunar de s’Amarador i conservació dels ecosistemes agrícoles i forestals del Parc. Aquestes tasques s’han adjudicat al Centre Especial d’Ocupació Estel de Llevant, que ha pogut donar feina així a vint persones.

Mir ha destacat, en aquest sentit, que «aquest projecte dona oportunitats laborals, a la vegada que compleix un dels objectius primordials de la Conselleria, com és el de garantir l’accés i el gaudi dels espais naturals per part de la ciutadania». Negueruela, per la seva banda, ha destacat "la tasca feta per Estel de Llevant i la col·laboració amb les conselleries de Medi Ambient i Afers Socials que posa de manifest la implicació, no només dels fons de l'ITS, sinó de la part social que és compatible amb la preservació del medi ambient".

La resta de lots estan ubicats a Mallorca, excepte un, que s’executa a Eivissa. Es tracta del projecte «Rehabilitació d’hàbitats degradats per flora al·lòctona» al Parc Natural ses Salines d’Eivissa i Formentera, adjudicat a l’associació Apfem Aktua. Els treballs a executar-hi són l’eliminació de plantes invasores del Parc, especialment a les zones dunars, i la selecció i retirada a abocador de les restes de vegetals eliminats.

Els altres dos lots han estat adjudicats a Estel de Llevant. El primer és «Rehabilitació d’hàbitats degradats al Parc Natural de la península de Llevant, es Canons i sa Duaia mitjançant actuacions de millora en la vegetació i la reforestació amb espècies autòctones». S’hi executen feines manuals de millora forestal (poda, desbrossament, etc.), eliminació d’espècies vegetals invasores, manteniment de camins i itineraris, i tasques de sembra o plantació d’espècies vegetals autòctones en aquells llocs on la regeneració natural ha estat escassa.

Finalment, el darrer lot és «Actuacions de conservació al Parc Natural es Trenc-Salobrar de Campos». Inclou actuacions d’eliminació de flora al·lòctona del Parc, especialment a les zones dunars, recollida i retirada d’enderrocs o fems a la zona litoral i als sistemes dunars, treballs de revegetació i petites feines de manteniment a les zones del litoral i pròximes.

Els treballs s’iniciaren el primer d’agost de 2019 i la data prevista de finalització és el 31 de juliol de 2020.