7 setembre 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

L’IDI i l’Ajuntament lliuren els distintius als nou establiments de Pollença adherits a Emblemàtics Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’IDI i l’Ajuntament lliuren els distintius als nou establiments de Pollença adherits a Emblemàtics Balears

Un total de nou comerços de Pollença han rebut avui les plaques que els distingeixen com a establiments emblemàtics de les Illes Balears. El director general de Comerç, Miquel Piñol, i el batle de Pollença, Bartomeu Cifre, han lliurat als propietaris els distintius que s’instal·laran a les façanes dels comerços i que faran visible el teixit comercial tradicional. L’acte també ha comptat amb la presència de la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis; del regidor de Comerç, Miquel Llobeta, i de representants dels comerços.

Els establiments adherits a Emblemàtics Balears del municipi de Pollença són Cabrer Joiers (emblemàtic), Can Bisquerra (emblemàtic), Can Corretja (emblemàtic), Can Xumet (emblemàtic), Forn Can Banya (emblemàtic), Forn Can Payeras (emblemàtic), Forn Formentor (arrelat i històric), Forn i Botiga Can Rabassó (arrelat i històric), i Teixits Vicens (emblemàtic).

El projecte Emblemàtics Balears, fruit de la tasca de la Direcció General de Comerç i de l’IDI, neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics.

El director general de Comerç ha agraït als representants dels establiments emblemàtics «la dedicació als seus negocis perquè la història d’un poble es pot explicar també a través dels comerços i, sobretot, a través de les famílies i les persones que hi treballen». Piñol ha destacat que «tot i que aquesta iniciativa se centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial se’n beneficiarà, ja que els emblemàtics també funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les Illes».

El batle de Pollença ha volgut agrair a tots empresaris i treballadors del petit comerç de Pollença la seva feina durant aquests anys i ha explicat que «com a Ajuntament i com a pollencins, ens sentim molt orgullosos que nou dels nostres comerços rebin les plaques que els distingeixen com a establiments emblemàtics de Balears». Una distinció, ha afegit, «que té com a objectiu no sols donar visibilitat al teixit comercial del poble, sinó que pretén protegir i fomentar el petit comerç, el tradicional, el més pròxim, el de tota la vida». Amb aquestes plaques, ha finalitzat, «entre Ajuntament i Govern, pretenem, a més, reconèixer l’esforç i la dedicació dels empresaris i de les persones que amb el seu treball diari mantenen comerços emblemàtics que formen part de la història i la societat de Pollença».

L’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), entitat dependent de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica i responsable del projecte juntament amb la Direcció General de Comerç, ha editat un manual perquè siguin els mateixos ajuntaments els que identifiquin els negocis que compleixen els requisits per ser emblemàtics. De fet, s’han establert una sèrie de categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (amb més de 75 anys de vida com a norma general, amb excepcions a partir dels 50 anys) i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.

Emblemàtics Balears és un projecte viu, que creixerà a mesura que s’hi incorporin més ajuntaments i comerços. De moment, ja s’han catalogat un total de 101 establiments comercials de 14 municipis de les Illes Balears: Alaró (3), Consell (5), Esporles (5), Inca (14), Llucmajor (8), Manacor (16), Marratxí (5), Pollença (9), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (8), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5) i Formentera (Sant Ferran, 1 i Sant Francesc Xavier, 5). Per categories, hi ha 32 establiments emblemàtics, 23 arrelats i amb història, 21 amb patrimoni i història, 18 amb història, 6 arrelats i un amb patrimoni.

La web d’Emblemàtics permet conèixer la història de tots els comerços, així com obtenir-ne les dades principals. Està disponible en català, castellà i anglès, ja que també es pretén arribar al públic de fora de les Illes, perquè els emblemàtics siguin un punt d’atracció turística i puguin aportar promoció a la resta del teixit comercial de cada municipi.