9 novembre 2017 | <9ªL> Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

L’EBAP preveu prop de 1.000 places per a cursos de català per a personal de les Administracions Públiques, segons el Pla de Formació de Llengua Catalana de 2018 NNota Informativa

L’EBAP preveu prop de 1.000 places per a cursos de català per a personal de les Administracions Públiques, segons el Pla de Formació de Llengua Catalana de 2018

El personal al servei de l’Administració de la CAIB, dels consells insulars, administració local i de l’Estat disposarà de places formatives de llengua catalana per a tots els nivells i a totes les illes en 2018, segons s’ha anunciat avui al Consell Rector de l’Escola d’Administració Pública de les Illes Balears
Els cursos de llengua catalana per al personal de les Administracions Públiques oferiran prop de 1.000 places per a tots els nivells i a totes les illes, segons la previsió del Pla de Formació de Llengua catalana que l’EBAP ha presentat en el si del Consell Rector de l’entitat que s’encarrega de la formació per a la funció pública de la Comunitat Autònoma.

Aquests cursos es dividiran en diversos nivells, A2, B1, B2, C1, C2 i llenguatge administratiu. El nombre de places previst per a cada nivell oscil·la entre les 90 i les 150, en funció de la demanda observada, i tenint en compte l’acceptació d’aquesta acció formativa en les darreres convocatòries. En el cas dels cursos corresponents al certificat B2, l’oferta de places s’adaptarà a la demanda que s’origini a ran del resultat de les convocatòries de processos selectius que organitzarà el Servei de Salut de les Illes Balears durant 2018, segons el conveni de col·laboració formalitzat entre l’EBAP, l’Ibsalut i l’Institut d’Estudis Baleàrics.

L’EBAP oferirà cursos semipresencials i en línia per alguns dels nivells de certificació de llengua catalana, que permetran l’accés al personal de l’Administració de totes les illes. Igualment alguns dels grups s’impartiran en mode presencial.

La sessió del Consell Rector de l’EBAP, presidida per la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques Catalina Cladera, també ha conegut la posada en marxa del Programa Mentoring, que pertany al Pla de Formació de Directius. Aquest programa pioner suposa que es pugui realitzar un procés avaluable de transmissió de coneixements entre un mentor, treballador de l’Administració amb experiència, i un “telèmac” o alumne. Actualment el programa ja ha superat la fase de preselecció de mentors i captació de “telèmacs” interessats, i ha iniciat la formació dels dos col·lectius.

D’altra banda el Consell Rector de l’EBAP també ha donat compte de la convocatòria de proves de certificació  de coneixements del programa d’Autoformació. Una iniciativa posada en marxa en 2016 i que permet als interessats l’adquisició de coneixements a través d’un material didàctic determinat al ritme i intensitat que cada alumne determini. La convocatòria  de proves de certificació permet avaluar l’aprenentatge i la certificació dels estudis cursats. Les proves convocades a Mallorca, Menorca i Eivissa pels dies 28,29 i 30 de novembre, seran pels temaris dels cursos sobre les noves lleis de règim jurídic del sector públic i del procediment administratiu comú, i d’igualtat d’oportunitats i prevenció de la violència de gènere.

La consellera Cladera ha destacat “la revitalització de la feina de l’EBAP” que es planteja cada any “nous reptes inclosos en el Pla Estratègic”, i que suposa un major esforç per oferir als treballadors públics un programa formatiu “més accessible, més acurat, i que generi una millora en la prestació del servei públic a l’Administració de la CAIB”. Cladera també ha volgut recordar que “tota aquesta feina per millorar l’oferta formativa de l’EBAP”, es fa de manera simultània amb “el repte que suposa l’organització de les Oposicions CAIB 2018 i les proves selectives per a la provisió de places a diferents cossos de Policia Local de les Illes Balears”, que també estan a cura del personal de l’Escola Balear d’Administració Pública.

D'altra banda el director del EBAP, Jaime Tovar remarca la importància “d’impulsar la innovació a l'Administració, apostant per noves formes que vagin més enllà del tradicional sistema de formació presencial”. Tovar valora “la gestió del coneixement i el talent a la funció pública de la CAIB”, com a reptes de futur en un procés de formació que serà “clau en els propers anys” a causa de la gran rotació de treballadors públics que s'aniran incorporant al servei de les Administracions en substitucions dels que vagin causant baixa bàsicament per jubilació, “essent més acusat aquest procés en els llocs de prefectures i serveis”, que ostenten responsabilitat i experiència. El director del EBAP ha insistit en la importància de “garantir que tot aquest coneixement acumulat sigui un patrimoni del qual els nous treballadors que s'incorporin es puguin seguir beneficiant”.