19 febrer 2018 | <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

Les obres d’electrificació del tren s’han executat en més del 40% i ja s’han canalitzat 27 quilòmetres de via per instal·lar el cablejat en les línies Enllaç- Sa Pobla i Enllaç- Manacor NNota Informativa

Les obres d’electrificació del tren s’han executat en més del 40% i ja s’han canalitzat 27 quilòmetres de via per instal·lar el cablejat en les línies Enllaç- Sa Pobla i Enllaç- Manacor

La vicepresidenta del Govern i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, a més de les batlesses de Llubí i Manacor; els batles d’Inca, Sa Pobla, Muro, Sineu, Sant Joan i el segon tinent de batle de Petra, han visitat les obres, que suposen una inversió d’uns 40 milions d’euros
Les obres d’electrificació de les línies ferroviàries Enllaç- Sa Pobla i Enllaç- Manacor han superat el 40% d’execució de les tasques projectades i ja s’han fet les canalitzacions per instal·lar el cablejat en 27 quilòmetres de via dels 43 previstos. En concret, s’han fet canalitzacions en 20,6 quilòmetres de l’Enllaç - Manacor (el 57% del total) i en 6,1 quilòmetres de l’Enllaç-Sa Pobla (el 51%).

La vicepresidenta del Govern i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme,  Bel Busquets; el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons; les batlesses de Llubí, Magdalena Perelló; i Manacor, Catalina Riera; els batles d’Inca, Virgilio Moreno; Sa Pobla, Biel Ferragut; Muro, Martí Fornés; Sant Joan, Francesc Mestre; Sineu, Miquel Gelabert, i el regidor i segon tinent de batle de l’Ajuntament de Petra, Miquel Santandreu, han visitat avui les obres d’electrificació i les subestacions de Llubí i Manacor. També han assistit el director general de Mobilitat i Transports, Jaume Mateu, i el gerent de Serveis Ferroviaris de Mallorca, Mateu Capellà.

Les obres suposen una inversió de 40 milions d’euros aportats al 50% entre la Comunitat Autònoma i els fons europeus FEDER.

Bel Busquets ha manifestat que aquestes obres d’electrificació s’emmarquen dins la política de sostenibilitat que està desenvolupant el Govern de les Illes Balears. “Sosteniblitat social, amb la posada en marxa de la renda social, l’increment de mestres i de personal sanitari; mediambiental i, també de mobilitat”. La vicepresidenta del Govern ha recordat que la inversió no compta amb la participació del Govern central, sinó que prové de fons europeus i balears.

Per la seva banda, Marc Pons ha declarat que el ferroviari serà el primer transport íntegrament elèctric. “La nostra aposta és anar electrificant els diferents sistemes de transport: des del públic per carretera al vehicle privat”. El conseller de Territori, Energia i Mobilitat ha afirmat que ara s’està treballant en “dissenyar una millor gestió dels horaris, per tal que els usuaris de tren de Sa Pobla i Manacor puguin tenir una millora de les freqüències que acabarà repercutint en la reducció del preu final del bitllet”.

L’estat de les obres d’electrificació és el següent:
 
Enllaç – Manacor

Canalització: En la línia Enllaç-Manacor, es va iniciar el passat dia 7 de febrer la canalització per posar el cablejat entre Inca i Enllaç; el tram Enllaç-Sineu està canalitzat en un 95%, a l’igual que el tram Sineu-Sant Joan. Entre Sant Joan i Petra s’ha executat en un 50% i, en el cas de Petra-Manacor, l’execució és del 38%.
Catenàries: Quant a les catenàries (les línies aèries d’alimentació elèctrica per als trens) ara s’està treballant entre s’Enllaç, Sineu i Petra. S’han fonamentat amb formigó 274 estructures de suport de les catenàries (el 28% del total).
Subestacions: Així mateix, s’estan construint 4 subestacions de tracció en tots els trams que s’estan electrificant: a Manacor  i Sant Joan l’obra ja està executada i ara es comencen a construir els vials i el tancament exterior. A Petra s’està construint la coberta;  i a Enllaç s’està en fase de fonamentació. Aquestes subestacions són les que subministraran energia a la catenària.
Fibra òptica: A més, ja s’ha instal·lat la fibra òptica entre Enllaç i Sineu per a la transmissió d’informació a la central de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) i ara s’han iniciat el treballs de dotació del cable de mitja tensió. 
 
Enllaç  - Sa Pobla

Canalització: En la línia Enllaç – Sa Pobla, s’ha canalitzat per instal·lar el cablejat en 900 metres des de l’estació de Llubí fins a Enllaç, un 20% del tram. Entre Llubí i Muro, s’ha executat un 80% i, entre Muro i Sa Pobla, un 48%.
Catenària: S’han realitzat 342 cimentacions, la totalitat de les previstes. Així mateix, s’han començat a aixecar els postes entre Llubí i Sa Pobla. A dia d’avui, ja estan instal·lats 90 postes, un terç del total.
Subestacions: Aquesta línia comptarà amb dues subestacions: tant en la de Sa Pobla com en la de Llubí ja ha finalitzat la fonamentació i ara s’estan instal·lant les bigues i els panels de les façanes.
Tancament: També s’han col·locat tanques de seguretat en més de 4 quilòmetres entre les estacions de Llubí i Muro.

Està previst que les obres d’electrificació estiguin finalitzades el proper estiu, el que suposarà un viatge més confortable per als passatgers (els trens elèctrics fan menys renou i vibren menys que els de gasoil), s’evitaran els transbordaments a l’Enllaç i tindran uns trajectes entre 8 i 10 minuts més curts.

Altres avantatges són els econòmics: la part més important de l’estalvi és la de manteniment, aproximadament d’un milió d’euros anuals, en utilitzar els trens elèctrics en lloc dels de dièsel. A més, s’estalviaran uns 60.000 euros a l’any de cost energètic, en passar d’una despesa de 660.000 euros pel dièsel a 600.000 euros de la nova xarxa ferroviària electrificada.

També hi haurà millores mediambientals, ja que es reduiran les emissions de CO2 un 60% (s’emetran 632,7 tones de CO2 menys a l’any), a més de reduir la contaminació acústica i l’ús de lubricants contaminants.

Aparcament de Sa Pobla

D’altra banda, segueixen a bon ritme les obres de construcció del nou aparcament de l'estació del tren de sa Pobla. Té una superfície de 1.886 m² i s’estan habilitant 50 places d'estacionament, de les quals cinc estaran destinades per a l'ús de persones amb mobilitat reduïda permanent.

L'obra s’adjudicà per un import de 103.008,51 euros  (IVA exclòs) i la seva finalització està prevista entre finals de març i principis d’abril.

Aquesta infraestructura ajudarà a fomentar l’ús del tren a tots els residents de la zona, que disposaran ara d'una nova dotació dissuasiva que els permeti deixar el cotxe a l'estació i utilitzar el tren per desplaçar-se als seus llocs de destinació.