15 juny 2022 <10aL>Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat

Les Illes Balears proposen crear una comissió entre l'Estat i les CCAA per treballar les polítiques per a la ciutadania espanyola a l'exterior NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les Illes Balears proposen crear una comissió entre l'Estat i les CCAA per treballar les polítiques per a la ciutadania espanyola a l'exterior

El Govern ha explicat al Consell General de la ciutadania espanyola a l’exterior la renovació de la llei que regula les cases balears a l’exterior

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i el director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local, Francesc Miralles, han participat en el primer ple del vuitè mandat del Consell General de la ciutadania espanyola a l’exterior, celebrat a Madrid i organitzat pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. 

Durant la trobada, inaugurada pel Ministre José Luís Escrivá,  les Illes Balears han proposat la creació d’una comissió específica de l’Estat amb les comunitats autònomes per coordinar i complementar les polítiques que es fan per a la ciutadania espanyola a l’exterior, en un espai que permetria traslladar a les polítiques públiques les necessitats i demandes de les comunitats espanyoles a l’exterior. 

Una necessitat important perquè, segons la consellera “aquest espai permetrà avançar en la realització de les demandes que ens van traslladar les cases balears a l’exterior en el darrer viatge que vam fer a Argentina amb totes elles, destinades a enfortir els llaços culturals, lingüístics, històrics i universitaris entre la nostra comunitat autònoma i els països de residència de la ciutadania de les illes a l’exterior”.

Els principals temes d’interès per a les cases balears a l’exterior són ara mateix l’aprenentatge i arrelament cultural i lingüístic amb les illes, la incorporació de joves a aquests organismes i garantir la seva continuïtat, o l’establiment de vincles educatius a través de convenis amb la Universitat de les Illes Balears. 

En aquest sentit, Garrido ha explicat al plenari la pròxima reforma de la llei que regula les cases balears a l’exterior, aprovada ara fa 30 anys. La principal novetat és que la nova llei reconeixerà com a persones vinculades amb les Illes Balears a totes les persones que tenguin, mantinguin i demostrin una vinculació amb l’arxipèlag de tipus afectiu, cultural, emocional o de qualsevol altra mena. D’aquesta manera, per formar part de la comunitat illenca no serà requisit imprescindible ser descendent de persones de les Balears.

D’altra banda, la nova normativa inclourà mesures per a facilitar la participació del col·lectiu en els actes commemoratius del Dia de les Illes Balears i impulsa l’organització d’activitats culturals a l’exterior amb la creació del Dia Internacional de les Comunitats Balears a l’Exterior, que se celebraria el 15 de juliol en commemoració de l’aprovació de la primera llei que regulava aquests organismes. 

Finalment, la llei incorpora tots els grups parlamentaris al Consell de Comunitats Balears a l’Exterior per garantir la pluralitat, fomenta la participació dels ajuntaments i consells insulars amb les Cases Balears, defineix els requisits que han de complir un grup de persones per constituir-se com a comunitat balear i adquireix el compromís d’incorporar les necessitats d’aquestes entitats a les polítiques públiques autonòmiques. 

Per part seva, el director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local, Francesc Miralles, ha recordat que durant el passat mandat el Govern ha recuperat les ajudes econòmiques per a les cases balears a l’exterior i ha adoptat una mecànica de feina conjunta amb aquestes, amb trobades periòdiques per videoconferències per donar resposta a les seves necessitats i preocupacions. 

En qualsevol cas, s’ha adoptat també el compromís d’impregnar les polítiques educatives, culturals, socials i de gènere del Govern d’una mirada exterior. 

Les Illes Balears tenen una vintena de cases a l’exterior. 

Desenvolupament del plenari

El plenari ha debatut sobre els principals problemes de les comunitats espanyoles a l’exterior i les possibles solucions, com és el vot rogat, l’homologació de títols universitaris, la sanitat pública, les prestacions socials o la igualtat entre dones i homes. 

Precisament, les Illes Balears formaran part de la Comissió de Joventut i Dones, amb l’objectiu de treballar propostes que puguin ajudar a aquests dos col·lectius.