LOGO CAIB
6 de octubre de 2017Conselleria de Cultura, Participació i Esports

Les Illes Balears, a la Fira Mediterrània de Manresa NNota Informativa

Les Illes Balears, a la Fira Mediterrània de Manresa

\ El Govern, a través de l’ILLENC, hi estrena el Projecte Sibil·les de Joana Gomila, coproduït amb la fira

\ Anna Ferrer i Galivança hi actuen amb suport del Govern, Iguana Teatre, per la Xarxa Alcover, i Maika Makovski, convidada per la fira

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció General de Cultura i de l’Institut d’Estudis Baleàrics (ILLENC), participa un any més a la Fira Mediterrània de Manresa Cultura Popular i Músiques del Món, que enguany celebra la vintena edició, des d’avui 5 al 8 d’octubre.
 
Fira Mediterrània de Manresa és un mercat d'espectacles que, amb la tradició mediterrània com a eix, es mou en dos àmbits principals: la cultura popular (basada en elements com la cruïlla entre creació contemporània i arrel tradicional, la participació ciutadana, la integració social i l'ampliació de la base social de la cultura) i les músiques del món. De caràcter interdisciplinari, aglutina els diferents llenguatges artístics: arts visuals, circ, dansa, arts de carrer, exposicions, música, narració oral i teatre, i formats com videomapping o projectes pedagògics i familiars.

És un mercat de referència estatal i europeu, amb el focus posat en la Mediterrània. Se celebra anualment des de l'any 1998 i ha esdevingut un marc d'intercanvis entre professionals del sector que venen i compren espectacles. Es consolida com a mercat líder a l’Estat espanyol en músiques del món i potencia la capacitat d’exportació d’artistes i de la cultura catalana.

Enguany, les companyies de les Illes Balears que participen a la Fira Mediterrània amb suport del Govern de les Illes Balears són les següents:
  • Anna Ferrer. Dijous, 5 d’octubre a les 18 hores. Llotja Professional
Tel·lúria és un projecte de cançons pròpies que recullen el procés musical i personal d’Anna Ferrer. La connexió amb la terra, la celebració, l’espiritualitat, el joc, l’amor o la sensualitat són elements que apareixen en la proposta d’aquesta jove cantant menorquina que, acompanyada del seu grup de músics, transmet un profund caràcter mediterrani.
  • Galivança. Dissabte, 7 de setembre a les 21.30 hores. Taverna Estrella Damm
Els seus sis músics (veu, llaüt, guitarra, baix i percussió, alternats amb altres instruments com les xeremies o el guitarró i la flauta) basen la seva proposta musical en la cançó de ball mallorquí: jotes, fandangos i mateixes. El seu repertori, fet per ballar, inclou cançons populars d’ara i de sempre i alguns temes propis.

A més, i contractat directament per l’organització de la fira, l'ILLENC organitza i coprodueix amb Fira Mediterrània l’estrena absoluta del workshop de sortida del nou projecte de Joana Gomila, Laboratori Sibil·les, que previsiblement s’estrenarà oficialment d’aquí a un any a Fira B!. La cantant manacorina convida a acompanyar-la en el naixement d’aquest nou projecte inspirat en el Cant de la Sibil·la. Mitjançant xerrades amb experts, tallers pràctics i assajos oberts, el públic podrà viure, al llarg d’una jornada sencera, la creació artística en primera persona. El projecte està emmarcat dins la col·laboració entre les fires de música de l’àmbit mediterrani on hi ha FiraB!, Trovam Fira Valenciana de la Música, Fira Mediterrània de Manresa i el Mercat de Música Viva de Vic, i que s’anomena "4 vents". Precisament aquesta xarxa de fires tendrà la seva presentació en el marc de la Fira Mediterrània, així com ja l'ha tengut a Trovam, Mercat de Música Viva de Vic i FiraB!, i serà aquest dissabte a les 14h a la Llotja Professional.

A més, Joana Gomila és l’única representant illenca inclosa en l'espectacle "Saba, joves músics d'arrel", que ha estat el concert inaugural de la fira aquest dijous vespre. Just ara fa un any que Gomila estrenava a la fira de Manresa el seu primer disc "Folk Souvenir" (Bubota, 2016) en dues nits de ple absolut.

Desenvolupament del Projecte Sibil·les:
  • Joana Gomila. Dissabte, 7 de setembre a les 10h i les 16.30 h. Teatre Kursaal. Sala Polivalent 2
De 10 a 14.30h: Xerrades amb Francesc Vicens, Lluís Obiols, Laura de Castellet i Manel Delgado.
De 16.30 a 19.30h: Laboratori del ritual amb Pere Sais.
De 19.30 a 20.30h: Improvisació musical.

Altres representants illencs

Per altra banda, la cantant mallorquina Maika Makovski actua també a la fira presentant “Carmenka”, el divendres 6 al Teatre Conservatori a les 22h.
 
I finalment, el projecte Xarxa Alcover duu a la fira l'espectacle "Hannah dels tres països" d'Iguana Teatre, aquest dijous 5 a la sala Carlins, en dos passis: a les 9:30h i 11h.

Un any més, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports hi té un estand propi a la Llotja professional que serveix com aparador de la cultura popular de les Illes Balears i dona suport als grups que representen les Illes a la fira.

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports va firmar un conveni de col·laboració amb la Fundació Mediterrània, Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional, pels anys 2015, 2016 i 2017.