LOGO CAIB
Contingut
26 maig 2020Presidenta

Reactivació econòmica: La línia extraordinària del Govern i ISBA per injectar liquiditat a pimes i autònoms comptarà amb la participació del Consell de Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: La línia extraordinària del Govern i ISBA per injectar liquiditat a pimes i autònoms comptarà amb la participació del Consell de Mallorca

\ L’aportació del Consell incrementa en 24 milions el finançament a l’abast d’empreses amb activitat a Mallorca afectades pels efectes de la Covid-19

\ Ja s’han aprovat prop de 1.000 operacions per part d’ISBA amb suport del Govern per injectar 100 milions a pimes i autònoms a les Illes Balears

 

La línia extraordinària del Govern de les Illes Balears i la societat de garantia recíproca ISBA per a facilitar l’accés al crèdit i injectar liquiditat a micro, petites i mitjanes empreses i autònoms amb activitat a les Illes Balears comptarà amb la participació del Consell de Mallorca. L’aportació de la institució insular incrementarà en 24 milions d’euros el finançament que es posa a l’abast de pimes i autònoms, fins ara de 100 milions d’euros i que ja estava previst augmentar de moment fins els 200 milions d’euros.

Aquest acord potencia a l’àmbit de l’illa de Mallorca la línia extraordinària creada fa dos mesos, que facilita finançament a pimes i autònoms dels diversos sectors afectats per l’impacte social i econòmic de la Covid-19, i s’articularà mitjançant un conveni de col·laboració entre el Govern, el Consell de Mallorca i ISBA SGR, una fórmula que també està oberta a incorporar la participació de la resta de consells insulars.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, han oficialitzat l’acord al Consolat de Mar amb el president d’ISBA SGR, Eduardo Soriano, i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern, Rosario Sánchez. Aquesta línia extraordinària s’emmarca en el Pacte Autonòmic per a la Reactivació i la Transformació Social i Econòmica de les Illes Balears i en l’objectiu de sumar esforços entre totes les administracions per pal·liar les conseqüències socials i econòmiques de la crisi generada per la Covid-19.

Durant l’acte, s’ha destacat aquesta tasca de coordinació entre les diverses administracions per tal d’aprofitar els recursos al màxim per fer front als efectes de la pandèmia, i també la feina i els resultats de les línies d’ISBA per donar suport a pimes i autònoms, donat que fins ara ja s’han aprovat prop de 1.000 operacions de crèdit –en concret 970 operacions- que han suposat una injecció de més de 100 milions d’euros al conjunt de les illes.

La línia extraordinària Covid-19 impulsada pel Govern i ISBA facilita l’accés a finançament bancari en condicions molt avantatjoses a pimes i autònoms per l'efecte multiplicador de l’acció de govern, ja que les operacions acceptades queden avalades en un 100% i el Govern –i a partir d’ara en una part també el Consell- assumeix el cost dels interessos i dels avals d’ISBA.

Amb la seva participació, el Consell de Mallorca contribuirà amb 2,1 milions a cobrir aquests costs, i la major dotació de la línia, en 24 milions, que s’aconsegueix per la seva aportació, tindrà com a beneficiaris les empreses –especialment microempreses- amb activitat a l’àmbit de l’illa de Mallorca. L’aportació global del Consell mitjançant aquest acord és de 4 milions, ja que s’inclouen 1,8 milions destinats al fons de provisió tècnica d’ISBA per recolzar la solvència de la societat de garantia recíproca.

100 MILIONS EN NOVES OPERACIONS I 19 MILIONS EN AJORNAMENTS

La col·laboració entre el Govern i ISBA a través de diverses línies de finançament per a donar suport a petites i mitjanes i autònoms ha crescut enguany més que mai degut a la necessitat d’oferir resposta urgent davant l’impacte de la Covid-19. Fins ara, a través de diverses línies, un total de 970 pimes i autònoms ja tenen aprovada l'operació de crèdit per part d'ISBA amb suport del Govern, una injecció de 100,1 milions a pimes i autònoms.

Del total, la majoria corresponen a la línia extraordinària Covid-19, amb 830 operacions aprovades per import de 86,02 milions. En la distribució per illes, de les 970 operacions aprovades, el gruix correspon a Mallorca, amb 800 operacions (un 82,4% del total) per import de 84,1 milions. A Menorca n’hi corresponen 86 operacions (un 8,8%) per valor de 7,8 milions, i a Eivissa i Formentera, 84 operacions (8,6%) per import de 8,1 milions.

D’altra banda, a més de les noves operacions, també s’han concedit 253 ajornaments de pagament de deutes de crèdits anteriors per import de 19,2 milions, una altra mesura extraordinària que enguany permet ajornar, de sis mesos a un any, l’abonament de les quanties pendents d’operacions subscrites a través de anteriors línies de finançament d’ISBA.

A més de la línia extraordinària Covid-19,  el Govern i ISBA mantenen operatives les altres dues línies anuals, que faciliten 50 milions més: la línia Govern-ISBA 2020, que proporciona 40 milions de finançament, i la línia específica adreçada al sector industrial, a través de l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI), amb un finançament de 10 milions.

ISBA SGR és una societat de garantia recíproca, entitat financera sense ànim de lucre que té per objecte contribuir al desenvolupament de l’economia de les Illes Balears, mitjançant la concessió de garanties que avalin les propostes de pimes i autònoms davant les entitats financeres per facilitar condicions molt favorables en l’accés al seu finançament.