23 febrer 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La finca pública de Binifaldó serà recuperada mediambientalment gràcies a l’impost de turisme sostenible NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La finca pública de Binifaldó serà recuperada mediambientalment gràcies a l’impost de turisme sostenible

L’antiga planta embotelladora serà esbucada mentre que la casa vella es reconvertirà en refugi de muntanya
La vicepresidenta del Govern i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets; el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i el batle d’Escorca, Antoni Solivellas, han visitat, aquest dissabte, la finca pública de Binifaldó, a Escorca, on, durant els propers mesos, s’executarà un projecte finançat per l’impost de turisme sostenible (ITS) que té com a objectiu tomar la part més moderna de l’antiga embotelladora, descontaminar i recuperar mediambientalment la zona i adequar el principi de la pujada al Puig Tomir, per fer-lo més segur i accessible.

El projecte, amb una dotació de 503.941,87 €, respon als objectius prioritaris del Pla Anual d’Impuls de Turisme sostenible de 2018: conservació del paisatge, divulgació d’espais de rellevància ambiental i la rehabilitació, adquisició o manteniment del patrimoni cultural. Busquets ha destacat, en aquest sentit, que "dels  200 milions d’euros que hem pogut recaptar gràcies a les aportacions dels nostres visitants des de l’estiu de l’any 2016, hem invertit la meitat en projectes mediambientals". Vidal, per la seva banda, ha subratllat que "tenim, en el marc incomparable de la Serra de Tramuntana, un impacte ambiental fort i és la nostra obligació restaurar-lo i recuperar un hàbitat singular com és aquest alzinar amb una font que dona aigua de primera qualitat". 

L’objectiu del projecte és recuperar l’hàbitat natural i deixar la zona tal com estava els anys 50. Per això, s’enderrocarà la nau industrial, d’uns 1200 m2, es retirarà el formigó existent, es restaurarà la casa vella per dedicar-la a un refugi de muntanya, es reconduirà el camí de pujada al Puig Tomir i es recuperarà la naturalitat de la zona plantant les plantes pròpies de l’alzinar de muntanya.

En primer lloc, es retiraran les restes de maquinària de l’interior de l’embotelladora i es contractarà una empresa autoritzada per retirar tota la coberta de fibrociment. Posteriorment, es descontaminarà un gran dipòsit de combustible que hi ha per alimentar els generadors de l’embotelladora. Una vegada tot retirat, s’esbucarà amb maquinària pesada i se seleccionaran els diferents tipus d’enderrocs que surtin per dur-los a la planta de tractament. El talús de la construcció es mantindrà per tal d’evitar l’avanç de la rosseguera que hi ha a la part de dalt de l’embotelladora, i aguantar els dos dipòsits d’aigua existents. Aquests dos aljubs es mantindran per cobrir les necessitats del viver forestal a la finca de Menut, ja que hi ha una conducció fins al viver.

La comercialització de l’aigua de la Font des Pedregaret, a la falda del Puig Tomir, va començar els anys 50. Cap als anys 70 i 80, es va ampliar la nau industrial, que va tancar el 2008 quan el concessionari va fer fallida. Des d’aleshores, aquesta infraestructura ha patit vandalisme i robatoris. La manca de manteniment ha provocat que tot l’edifici, però especialment la teulada, hagin quedat molt malmesos i facin perillós mantenir-la dempeus.

De fet, el 2018 l’Institut Balear de la Natura (que gestiona la finca) va tapiar totes les portes i finestres per prevenir que la gent hi pugui entrar i prendre mal.

Vidal ha explicat, a més, que ja es troba en procés de licitació un altre projecte ITS vinculat a l’Ibanat. Es tracta de la “Gestió i conservació dels espais naturals amb persones d’exclusió social”. Aquest projecte permetrà a l’Ibanat contractar empreses que treballen amb aquest col·lectiu per un import màxim de 549.400 €.

El termini d’execució de les tasques a realitzar és de dotze mesos no prorrogables. Aquestes estan dividides en vuit lots que abracen espais naturals a tot l’arxipèlag:

Lot 1. Parc Natural de s’Albufera de Mallorca i la Reserva Natural de s’Albufereta

Actuacions a dur a terme a s’Albufereta:

- Eliminació de focus de vegetació al·lòctona invasora
- Petites tasques de manteniment en els itineraris
- Reparació i conservació dels elements de fusta i passarel·les
- Retirada dels residus sòlids sobre la platja

Actuacions a dur a terme a s’Albufera:

- Millora de les zones dunars
- Conservació dels camins
- Sembrada de plantes autòctones

Lot 2. Parc Natural de Mondragó

- Actuacions de protecció i conservació de les zones més sensibles del litoral rocós, de les platges i de les zones humides de l’estany de s’Amarador.

Lot 3. Parc Natural de la Península de Llevant, es Canons i sa Duaia

Aquesta actuació pretén recuperar els recursos ambientals i paisatgístics de valor ecològic singular afectats per incendis forestals reiterats, mitjançant actuacions de millora en la vegetació de les superfícies arbrades, i plantació o sembrada de plantes o llavors autòctones en zones amb regeneració inexistent o escassa. Inclourà la col·locació de protecció individual de la planta contra els herbívors.

Lot 4. Finques públiques dins del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana: Planícia, Son Moragues, Menut, Binifaldó, Mortitx, Miner Gran i Gabellí Petit

- Petites tasques de millora del paisatge i les masses forestals
- Creació d’ecotons que fomentin l’increment de la biodiversitat als entorns dels alzinars de la Serra
- Conservació de camins i trams de paret seca

Lot 5. Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera

- Eliminació manual i retirada a un abocador de les plantes al·lòctones, especialment aquelles espècies invasores o potencialment invasores que tinguin un gran potencial colonitzador.

- Retirada manual de residus sòlids que es puguin trobar a les àrees naturals del Parc.

Lot 6. Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera

- Realització de tasques per eliminar la flora al·lòctona
- Petites tasques de conservació de les zones sensibles del Parc

Lot 7. Desenvolupament del Pla de Gestió de les finques de s’Arangí i Cala en Turqueta i retirada de residus sòlids al Parc Natural de s’Albufera des Grau

- Tasques de condicionament d’itineraris
- Tractament de la vegetació ja existent
- Eradicació de flora al·lòctona
- Tasques de manteniment de repoblacions i conservació de camins
- Recollida i retirada a abocador de residus sòlids no desitjats a la costa i al sistema dunar.

Lot 8. Parc Natural Maritimoterrestre des Trenc-Salobrar de Campos

- Tasques de recollida i retirada a abocador de residus sòlids no desitjats a la costa i als sistemes dunars
- Petites tasques de manteniment i conservació del Parc Natural.