24 juliol 2019 <10aL>Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

La Direcció General d’Agricultura i l’IAS-CSIC investiguen la incidència de la xilel·la mitjançant imatges aèries NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Direcció General d’Agricultura i l’IAS-CSIC investiguen la incidència de la xilel·la mitjançant imatges aèries

S’han sobrevolat 2.000 hectàrees de cultiu d’ametller a diverses comarques de l’illa de Mallorca

La Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, en col·laboració amb l’Institut d’Agricultura Sostenible del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IAS-CSIC) de Còrdova han realitzat una campanya amb l’objectiu de desenvolupar un sistema de detecció de la incidència de la xilel·la en el cultiu de l’ametller a diverses comarques de Mallorca mitjançant imatges aèries. Onze membres de l’IAS-CSIC han duit a terme aquesta tasca entre els dies 8 i 12 de juliol. Aquesta campanya s’integra en el subprojecte 5 del projecte d’investigació «Disseny i implementació d’estratègies de control davant la xilel·la», finançat per l’impost del turisme sostenible (ITS).

Una avioneta ha sobrevolat 2.000 hectàrees a diverses comarques de l’illa de Mallorca amb càmeres hiperespectrals, tèrmiques i RGB d’alta resolució, i ha obtingut imatges a la regió visible, infraroig proper i mitjà (400-1700 nm), que permetran la quantificació d’indicadors de la malaltia per a cadascun dels milers d’arbres escanejats. Paral·lelament, aquestes dades aèries es contrastaran amb la informació obtinguda in situ en dotze parcel·les comercials d’ametller que inclouen diferents varietats, edats del cultiu i sistemes de reg (regadiu o tradicional de secà). A les parcel·les seleccionades s’han avaluat més de 3.600 arbres. Amb aquesta mostra, s’ha determinat la incidència i la severitat de símptomes d’escaldat de la fulla causat per la xilel·la, així com diverses mesures fisiològiques de conductància estomàtica, fluorescència clorofíl·lica, espectrals o de diversos pigments relacionat amb l’estrès. També s’ha fet servir un sistema de detecció molecular que permet determinar si els arbres estan o no infectats pel bacteri en menys d’una hora. S’utilitzaran models físics de transferència radiativa i tècniques d’intel·ligència artificial desenvolupades a l’Institut d’Agricultura Sostenible (IAS-CSIC), basades en l’anàlisi espectral d’indicadors relacionats amb la reducció en la fotosíntesi, la transpiració i la fluorescència clorofíl·lica dels arbres afectats per la malaltia.

Aquest subprojecte està coordinat per l’IAS-CSIC, pel grup de Fitopatologia de Sistemes Agrícoles Sostenibles i pel Laboratori Quantalab.

Ara s’analitzaran els resultats de les anàlisis i està previst que l’any 2020 es torni a repetir el projecte a les Balears.

De moment, des del primer positiu de la plaga detectat l’octubre de 2016 a Mallorca, s’han analitzat 4.349 mostres a aquesta illa, 1.293 a Menorca, 2.450 a Eivissa i 317 a Formentera. D’aquestes, s’han confirmat 927 positius de xilel·la en plantes i arbres de les Balears: 506 corresponen a Mallorca, 170 a Menorca i 251 a Eivissa. A Formentera, de moment, no s’ha detectat cap vegetal afectat.