28 d’octubre 2017 | <9ªL> Conselleria de Salut

La Direcció General de Consum intensifica les inspeccions amb motiu de la festa de Halloween NNota Informativa

La Direcció General de Consum intensifica les inspeccions amb motiu de la festa de Halloween

Ha fet 93 actuacions en una vintena d’establiments i ha immobilitzat 787 productes
La Direcció General de Consum ha intensificat les inspeccions relacionades amb productes de Halloween les darreres dues setmanes. Concretament, ha fet 93 actuacions en una vintena d’establiments i ha immobilitzat 787 productes considerats perillosos o que no complien els requisits de la normativa (perruques, disfresses, complements...). A aquestes actuacions se sumen les que habitualment du a terme Consum juntament amb la Guàrdia Civil.
 
Així mateix, la Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Consum, ofereix a les persones consumidores diverses recomanacions per fer Halloween de manera segura i alhora amb un consum responsable.
 
Es recorda que cal adquirir productes que, sempre que es compleixin les instruccions d’ús i els advertiments assenyalats, no impliquin un risc per a la salut i la seguretat dels consumidors.
 
La compra de disfresses i d’accessoris s’ha de fer amb els mateixos estàndards de qualitat i seguretat que s’exigeixen per a qualsevol altre producte, amb independència que només s’utilitzin un parell de dies.
 
Disfresses i complements
 
S’han d’adquirir les disfresses, caretes i similars sempre tenint en compte l’edat de l’infant.
 
Les disfresses infantils es consideren juguetes i, per tant, han de ser adequades a l’edat de l’infant. Si són per a un menor de 14 anys, ha d’indicar els advertiments de seguretat. Si són per a un menor de 7 anys, no pot dur cordes ni cordons a la zona del coll, i si són per a més de 7 anys, els cordons no poden ser superiors a 7,5 cm de llargada.
 
Comprovau que els complements (arcs amb fletxes, pistoles, diademes, etc.) no tenen parts punxegudes ni peces petites que es puguin desprendre i impliquin risc d’asfíxia.
 
Les màscares han de tenir orificis de ventilació suficients que evitin l’asfíxia i han de ser adequades per a les dimensions i l’edat de les persones que les han d’usar. Cal que siguin resistents al foc.
 
Les perruques també han de ser resistents al foc.
 
 Pintures i cosmètics
 
Cal vigilar que l’etiquetatge indiqui, com a mínim, el nom del producte, el del responsable (fabricant o importador, amb l’adreça inclosa), la data mínima de caducitat, el número de lot i els components. També es poden fer recomanacions de prova (aplicar una mica de producte, per exemple, en el dors de la mà, i comprovar que no hi ha reacciones adverses).
 
Les lents de contacte cosmètiques s’han de comprar en un establiment autoritzat, mai en mercats, ni per Internet o altres establiments no autoritzats, en els quals no hi ha cap tipus de garantia sanitària. Les ha de prescriure un òptic–optometrista, ja que encara que són cosmètiques són productes sanitaris d’adaptació individualitzada i han de complir els mateixos requisits que les lents de contacte correctores.
 
Etiquetatge
 
Abans d’adquirir un producte, s’ha de comprovar que té l’etiquetatge que correspon. En l’etiqueta han de figurar el nom, el domicili i el CIF del responsable de comercialitzar-lo; la marca, el país d’origen i el marcatge CE, que és l’indicador fonamental de la conformitat d’un producte amb la legislació de la Unió Europea.
 
En cas que el producte pugui ser inflamable, hi ha de constar l’advertiment “manteniu-lo allunyat del foc”. En aquest cas, és important anar amb compte amb el foc i les fonts de calor. Les disfresses, les perruques i les màscares han d’estar fabricades amb materials no inflamables o de baixa combustió.
 
Aparells de pirotècnia
 
Quant als aparells de pirotècnia (bengales, bombetes, petards, etc.), s’ha de tenir en compte que només es poden vendre en establiments autoritzats. Els artificis pirotècnics que es venen al públic es classifiquen en tres classes:
 
- Classe I - per a més grans de 12 anys - articles de risc molt reduït.
- Classe II - per a més grans de 16 anys – articles de risc reduït.
- Classe III - per a més grans de 18 anys - articles de risc mitjà.
 
 Festes
 
Sempre s’han de guardar les entrades per si s’ha de fer alguna reclamació o queixa. Si la compra es fa per Internet, cal tenir garanties que es fa a través d’una pàgina segura i fiable. S’ha de comprovar que l’organitzador de la festa té les autoritzacions pertinents, així com que està en possessió de l’assegurança de responsabilitat civil que pertoqui i que cobreixi els danys dels clients.
 
Factures o tiquets de compra
 
Cal sol·licitar sempre i conservar les factures o tiquets de compra, perquè són la garantia i es poden necessitar en cas de reclamació.
 
Recordau que l’establiment no té l’obligació d’acceptar canvis si el producte està en perfecte estat. Informau-vos abans sobre la política de canvis.
 
Totes les empreses han de disposar de fulls oficials de reclamació. Recordau que sempre és una garantia per al consumidor escollir empreses adherides al sistema arbitral de consum.
 
Per a més informació:
Oficines de la Direcció General de Consum:
 
- Palma: 971 78 49 96
- Maó: 971 36 04 26 / 971 36 87 03
- Eivissa: 971 30 67 00 / 971 30 67 64
 
Sistema de cita prèvia obligatòria
 
 Xarxes socials: @IBConsum
Telèfon gratuït d’atenció al consumidor: 900 16 60 00
Adreça electrònica: consultesconsum@dgconsum.caib.es