1 març 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La convocatòria d’ajudes per a impulsar l’economia circular i social desborda totes les previsions NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La convocatòria d’ajudes per a impulsar l’economia circular i social desborda totes les previsions

15 empreses presenten 17 projectes diferents amb un pressupost total de més 3 milions d’euros
La convocatòria d’ajudes per tal d’impulsar l’economia social i circular, gestionar de manera sostenible els residus turístics i crear llocs de feina per a persones amb risc d’exclusió es va tancar el passat dia 18 de febrer amb un èxit total de participació. S’hi han presentat 17 projectes de 15 empreses diferents, amb un pressupost total de 3.153.171,02 €. La línia d’ajudes, finançada amb fons de l’impost de turisme sostenible (ITS) està dotada amb 700.000,00 €.

La convocatòria té la finalitat de donar impuls a iniciatives d’entitats privades, amb un clar objecte social i ambiental, que ajudin en la transició cap a un model d’economia circular.
Així, dels 17 projectes presentats, vuit estan relacionats amb la reutilització de productes; sis, amb la preparació per a la reutilització de residus; dos, amb el compostatge i altres processos de transformació biològica; i un, amb la regeneració i reciclatge d’olis i greixos comestibles usats.

El director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, es mostra molt satisfet amb la demanda assolida. «Això demostra que son moltes les iniciatives privades d’economia circular. I això és clau per al canvi de model en la gestió de residus a les nostres illes», ha assegurat.

A les Illes Balears, com a la resta d’Europa, la producció de residus augmenta contínuament i l’escassesa de matèries primeres es fa cada vegada més evident. En aquest context, és necessari avançar cap a un nou model en el qual els productes, els materials i els recursos es mantinguin en l’economia durant el major temps possible i que es redueixi al mínim la generació de residus.

L’Estratègia Europa 2020, adoptada pel Consell Europeu el 17 de juny del 2010, fixa entre els principals objectius l’ús eficient dels recursos. Es tracta de substituir una economia lineal basada a extreure, produir, consumir i tirar per una economia circular en la qual es reincorporin al procés productiu els materials que contenen els residus per a la producció de nous productes o matèries primeres. En aquest plantejament, la reducció, la reutilització, el reciclatge o la valorització material de residus esdevenen processos essencials.

Aquesta línia d’ajudes està destinada, per tant, a facilitar aquest canvi. Les activitats subvencionades hauran de tenir, a més, en còmput de mitjana anual, com a mínim, un 30 % de treballadors en procés d’inserció respecte del total de la plantilla destinada quan l’activitat tengui més de quatre treballadors. Per a les activitats que hi destinin quatre o menys treballadors, hauran de tenir un mínim d’un treballador en procés d’inserció.

Se subvencionarà, com a màxim, un 80 % del total del cost de les actuacions.