23 març 2019 | <9ªL> Conselleria de Cultura, Participació i Esports

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports organitza la jornada "El paper del franquisme en l'Holocaust: refugiats jueus a Barcelona, Eivissa i Mallorca els anys 30 i 40" NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports organitza la jornada "El paper del franquisme en l'Holocaust: refugiats jueus a Barcelona, Eivissa i Mallorca els anys 30 i 40"

Emmarcada en la Llei de memòria democràtica i en les activitats de l’Any dedicat a l’exili republicà
La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de la Direcció General de Participació i Memòria Democràtica, organitza durant aquest dissabte 23 de març a Ca n’Oleo la jornada "El paper del franquisme en l'Holocaust: refugiats jueus a Barcelona, Eivissa i Mallorca els anys 30 i 40". L’activitat s’emmarca en la Llei de memòria democràtica i en les activitats de l’Any dedicat a l’exili republicà.

La jornada comença a les 9:30 h del matí amb la conferència: "Franco i la persecució dels jueus", a càrrec de Marta Simó. Llicenciada en Sociologia i doctora en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, va fer la seva tesi doctoral sobre la memòria de l'Holocaust a l'Estat espanyol. A la conferència inaugural hi ha participat la consellera Fanny Tur.

A continuació a les 10:30 h té lloc la conferència titulada "Artistes, reporters, comunistes, brigadistes internacionals: el mosaic jueu a Barcelona i Mallorca els anys 30", a càrrec de Manu Valentín, llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona i amb un màster sobre Comunicació Audiovisual. A les 12 h, l’eivissenc José Miguel López Romero, autor dels llibres "Los indeseables. La expulsión de los judíos alemanes residentes en Ibiza y Baleares 1939-1945" i "L'hotel dels jueus. Els germans Hanauer: de l'Alemanya nazi a Eivissa", és qui fa la conferència "Els jueus d'Eivissa, indesitjables per a la Nueva España". A continuació, a les 13 h segueix la jornada amb la conferència "Refugi i expulsió de jueus centreuropeus a Esporles i Palma" de Juan José Pérez Bordoy i Pere Josep Bueno Bauzà, llicenciat en Dret per la Universitat de les Illes Balears (UIB) i en Filologia Catalana per la UIB respectivament i promotors del documental "L'alemany de la botiga de fotos", actualment en producció. Finalment, la jornada conclourà amb la tertúlia/cafè "Somniem. Què haurien pogut aportar els jueus a la societat de les Balears si no haguessin estat expulsats?" conduïda per Antoni Lluís Trobat Alemany i amb la participació de tots els ponents a les conferències matinals.
 
Paral·lelament, aquest divendres es va inaugurar, a la segona planta de Ca n’Oleo, l’exposició “Jueus refugiats a les Illes durant l’Holocaust”, que es podrà veure fins al 16 d’abril de 9 h a 21 hores.