1 d’abril 2019 | <9ªL> Conselleria de Cultura, Participació i Esports

La Conselleria de Cultura organitza les “I Jornades Societat i Església des d’una perspectiva històrica” NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria de Cultura organitza les “I Jornades Societat i Església des d’una perspectiva històrica”

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports organitza, en col·laboració amb la Fundació Mn. Bartomeu Oliver i l’Ajuntament de Sencelles, les I Jornades Societat i Església des d’una perspectiva històrica, dedicades a l’estudi de la relació entre l’Església i la memòria democràtica. Les jornades tendran lloc els dies 5 i 6 d’abril al Casal de Cultura Ca’n Garau de Sencelles.

Aquestes jornades s’emmarquen dins la tasca de difusió i reconeixement democràtics que es du a terme des de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de la Direcció General de Participació i Memòria Democràtica. Cal recordar també, la línia específica de subvencions de l’Institut d’Estudis Baleàrics, amb la col·laboració de la Direcció General de Participació i Memòria Democràtica amb la intenció d’estimular la recerca històrica, tant la que es fa en àmbits acadèmics com la que es fa de la mà d’investigadors i investigadores, amb una vocació de ser publicades i difoses tant a les Illes Balears com a l’exterior. 

 Aquesta nova línia d’ajuts, que es va publicar el passat octubre, té per objecte contribuir al coneixement i difusió d’aspectes i períodes històrics relacionats amb la cultura i la història de la democràcia a les Illes Balears, així com el seu context estatal i internacional.  És en compliment del marc de la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears, de 19 d’abril, que en el seu art. 28 assenyala la necessitat d’investigació científica i divulgació de la memòria democràtica en la qual podran participar, entre d’altres, universitats, entitats memorialistes, associacions de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista i investigadors particulars.
 
Pel que fa a les jornades que es duran a terme els pròxims 5 i 6 d’abril a Sencelles, un dels objectes d’anàlisi de les jornades és el paper jugat pel factor religiós en el context contemporani, així com l’establiment d’un espai de debat que conjugui diverses perspectives històriques envers una temàtica, tan actual com repleta de visions diferents.
Aquestes primeres jornades obren una línia de treball de recerca i de debat entre historiadors interessats a confrontar treballs, aprofundir fonts, transferir coneixements i generar un ambient obert i modern en tot el relacionat amb creences, emocions i accions provocades pel factor religiós en les seves diferents manifestacions.
 
El programa
 
El programa de les jornades compta amb la participació d’historiadors locals i d’altres procedents d’àmbits d’investigació: Antonio César Moreno Cantano, de la Universidad Complutense de Madrid; Fra Valentí Serra de Manresa, Caputxí; Miguel Ángel Dionisio Vivas, Escuela de Magisterio ESCUNI; Manel Suárez Salvà, Col·lectiu Recerca; Josep Amengual i Batle, msscc; Bartomeu Garí Salleras, UIB; Margalida Capellà, periodista.
 
Per altra banda, es duran a terme diverses taules rodones, amb la participació de Bartomeu Mestres, Celestí Alomar, Gabriel Alomar, entre d’altres.
 
Així mateix, es projectarà el documental Les campanes tocaren a mort, amb la presència d’Antoni Capellà, director de la filmació.
 
Encara roman obert l’espai de presentació de comunicacions per part dels interessats.