15 d’octubre 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

La campanya d’alt risc d’incendis forestals finalitza amb prop de 92 hectàrees afectades NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La campanya d’alt risc d’incendis forestals finalitza amb prop de 92 hectàrees afectades

Medi Ambient recorda l’obligació de realitzar tasques d’autoprotecció a les cases en àrees urbano-forestals

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director gerent de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), Joan Ramon, han presentat, aquest divendres, el balanç de la campanya d’incendis forestals a les Illes Balears. Enguany, s’han produït 61 sinistres que han cremat, fins a dia 14 d’octubre, un total de 91,73 hectàrees. Una xifra un 40% inferior a la mitjana dels darrers 30 anys i un 14% inferior respecte la darrera dècada.

Per illes, el 70% dels sinistres s’han produït a Mallorca (42), un 28% a Eivissa (17) i un 2% a Menorca (que ha registrat un únic sinistre). A Formentera enguany no s’ha originat cap conat ni cap incendi.

Pel que fa al tipus superfície afectada, el 26% ha estat sobre terreny forestal arbrat (principalment pinar) i la resta sobre terreny no arbrat (carritxars, matollars, canyet, etc.).

L’incendi amb més superfície afectada va ser el d’Ariant, a Pollença, que cremà 58,62 hectàrees dia 6 de febrer. Un fet que prova la desestacionalització dels incendis forestals, com ha passat durant els darrers anys. Per això, el conseller, Miquel Mir, ha recordat que «tot i acabar l’època de perill, el risc encara existeix» i que «incendis com el d’Ariant ens demostren que és de vital importància conviure amb el risc creixent d’incendis forestals agreujats per les conseqüències de l’emergència climàtica». De fet, el mes de febrer hi va haver 13 sinistres, front els 7 registrats durant el mes de juliol.

El segon incendi amb més superfície afectada, ja dins la campanya estival, va ser el del Coll de Sa Gramola, de nivell 1, que cremà 7 hectàrees de matollar i pastures en un terreny que ja havia cremat durant el gran incendi de l’any 2013 a Andratx.

Per altra banda, l’incendi de Son Suredeta, originat el mes de juny que cremà 4,76 hectàrees, posa de manifest la necessitat i la obligació que tenen els propietaris que viuen en àrees d’interfície urbano-forestal de crear faixes de protecció per frenar l’avanç del foc cap als habitatges. Així ho ha recordat el gerent de l’IBANAT, Joan Ramon, qui ha afegit que «la ràpida actuació dels mitjans d’extinció en aquest incendi, va fer que el foc no arribàs a afectar la zona habitada». També ha agraït al personal de les brigades l’esforç realitzat durant aquesta campanya i l’augment de disponibilitat de les brigades durant les onades de calor. Enguany la campanya començà amb una situació desfavorable per la manca de precipitacions i l’estat de la vegetació.

Pel que fa a les causes, gairebé la meitat dels sinistres s’han iniciat per una negligència, quasi el 22% han estat intencionats, el 12% han sigut per causes naturals, com llamps. Queden pendents de determinar la causa quasi un 7% dels sinistres.

Mir ha incidit també en la creixent sensibilització de la ciutadania que hi ha hagut enguany en no generar foc i en la immediatesa dels avisos de fum que s’han produït. De fet, un 87% del total dels sinistres han estat conats, és a dir s’hi ha vist afectada menys d’una hectàrea de superfície.