14 desembre 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Jesús Jurado trasllada l’aposta ferma del Govern de les Illes Balears per les polítiques de memòria democràtica al Fòrum de Governs Locals i Autonòmics de Còrdova NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Jesús Jurado trasllada l’aposta ferma del Govern de les Illes Balears per les polítiques de memòria democràtica al Fòrum de Governs Locals i Autonòmics de Còrdova

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha destacat la feina conjunta d’institucions i representants de familiars i entitats memorialistes a l’hora de definir quines polítiques de memòria democràtica s’impulsen a les Illes Balears

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha participat aquest dimarts en el primer Fòrum de Governs Locals i Autonòmics per a la Memòria Democràtica, organitzat per la Diputació de Còrdova. Una trobada, vinculada al Fòrum Mundial de Ciutats i Territoris de Pau, que vol oferir un espai estable d’intercanvi d’experiències, de cooperació entre institucions, accions de sensibilització, comunicació i formació conjuntes, dins una xarxa de governs locals i autonòmics per a la memòria democràtica.

Jurado ha participat com a ponent en una de les taules sobre «Memorialització i governs regionals», que s’ha celebrat aquest migdia a la sala d’actes de la Diputació Provincial de Còrdova. Un espai de debat que el secretari autonòmic ha compartit amb Ana Gil Montaño i Francisco Javier Arroyo, membres del Comissionat per a la Concòrdia de la Conselleria de Cultura i Patrimoni Històric de la Junta d’Andalusia; Aintzane Ezenarro, directora de l’Institut de la Memòria, la Convivència i els Drets Humans del País Basc; Raquel Romero, presidenta del Consell Assessor de Memòria Històrica del Govern de la Rioja, i Francisco Pérez Urban, director general de Biblioteques, Arxius i Patrimoni Cultural de la Junta d’Extremadura.

En la seva intervenció, Jurado ha manifestat la clara intenció del Govern de les Illes Balears d’avançar en l’àmbit de la Memòria Democràtica «reivindicant i recuperant els nostres referents democràtics previs a la transició, i cercant la igualtat en la reparació de les víctimes com a camí cap a la justícia i el respecte dels drets humans per aconseguir una concòrdia real». El secretari autonòmic ha destacat l’estreta col·laboració que hi ha amb les famílies de les víctimes i la societat civil organitzada, a través de les associacions memorialistes –Memòria de Mallorca, el Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera, i Memòries de Menorca–, un tret que defineix les polítiques de memòria que desenvolupa el Govern de les Illes Balears. «El seu impuls i la seva lluita han fet possible que les polítiques de memòria siguin una de les insígnies del nostre Govern», ha remarcat Jurado.

La implicació directa de les famílies i les entitats memorialistes és fonamental, però també la col·laboració amb altres territoris. En aquest sentit, Jesús Jurado s’ha referit al Protocol existent entre el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya per treballar en les identificacions dels milicians trobats a les fosses de Son Coletes, a Mallorca; així com la col·laboració amb la Junta d’Extremadura de cara a la exhumació de víctimes de la colònia penitenciària de la Savina, a Formentera.

Dins el balanç fet pel secretari autonòmic de Memòria Democràtica, destaquen els tres plans d’excavació i exhumació de fosses de la repressió franquista a les Illes Balears, a través dels quals s’han recuperat ja prop de 200 víctimes, amb l’objectiu principal de la identificació i el retorn de les restes a les seves famílies. Dins les polítiques de memòria impulsades des de les Illes Balears també ocupen un lloc destacat el Projecte Stolpersteine i les Pedres de la Memòria, que s’estan instal·lant arreu de les illes en homenatge als represaliats balears en camps de concentració i extermini nazi i a les víctimes del franquisme, respectivament. També forma part del reconeixement públic el lliurament dels certificats de víctimes del franquisme a les famílies de les persones desaparegudes. I ja dins l'àmbit de la divulgació, hi ha la tasca que s’està duent a terme per incloure la memòria democràtica en l’àmbit educatiu, tant a nivell de secundària, amb formació específica del professorat, com a nivell universitari.