26 març 2018 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

Empreses i administracions exploren les possibilitats de l'Open Data en una jornada al ParcBit NNota Informativa

Empreses i administracions exploren les possibilitats de l'Open Data en una jornada al ParcBit

El director general d'Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, i el director general de Desenvolupament Tecnològic, Benjamí Villoslada, han participat en aquesta jornada en la qual s'ha donat a conèixer l'experiència del projecte ParGarCom a la ciutat de Santander

Aquest dilluns 26 de març s'ha portat a terme la jornada Possibilitats de l'Open Data per a les Illes Balears a la sala de premsa del ParcBit, una jornada a la qual han assistit professionals tant de corporacions municipals i administracions públiques, com d'empreses del sector tecnològic, amb l'objectiu de compartir experiències i aprenentatges, difondre els beneficis de treballar amb Open Data i explorar les possibilitats d'aquest recurs per a les Illes Balears.

El director general d'Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, ha estat l'encarregat de donar la benvinguda als assistents, i ha aprofitat la seva intervenció per a posar en relleu la importància de l'ús de Dades Obertes en el context actual, en el qual "esdevenen un factor de cohesió social i són alhora vitals per a la construcció de l'SmartCity o ciutats intel·ligents".

Així mateix, durant la seva intervenció, el Director General d'Innovació ha explicat que la utilització de Dades Obertes no només "dinamitza l'economia, fomentant que les empreses desenvolupin aplicacions que d'altra manera serien molt costoses per a l'administració pública, sinó que també  contribueixen a millorar la transparència de les Administracions, fent-les més eficients, i  reduint despeses en el desenvolupament d'aplicacions".

La jornada ha continuat amb la intervenció del director general de Desenvolupament Tecnològic, Benjamí Villoslada, que ha explicat les accions que s'estan portant a terme des del Govern de les Illes Balears en aquesta matèria, i on destaca el portal dadesobertes.caib.es a través del qual es pretén fomentar la reutilització de la informació pública i augmentar la transparència del Govern de les Illes Balears. Benjamí Villoslada ha explicat quin ha estat el recorregut del portal i com en aquests moments és vital treballar perquè les dades obertes siguin precises i exactes, ja que "el futur és digital i tot el que es pugui fer a través d'ordinadors s'acabarà fent amb ordinadors".

El Dr. Bartomeu Alorda, coordinador del grup de treball SmartCity/SmartDestination de la UIB, també ha  participat en la jornada amb una ponència sobre la necessitat de posar infraestructures al territori per completar el sistema de dades obertes. En la seva intervenció, Alorda, ha remarcat que "un territori Smart incorpora noves demandes, dades organitzades i accés a les dades".

Durant la jornada, s'ha presentat l'aplicació ParGarCom, desenvolupada en el marc del projecte europeu Organicity. Aquesta App, pensada inicialment per a la ciutat de Santander, ofereix informació d'utilitat sobre parcs, jardins i espais públics a través de la participació ciutadana i de Dades Obertes.

Per a donar a conèixer aquesta iniciativa, ha participat a través de videoconferència Juan Echevarria, responsable de Projectes Europeus a l'ajuntament de Santander. A més d'explicar la  trajectòria de la ciutat de Santander com a referent en Smart, Juan Echevarría ha explicat, a través de l'exemple de ParGarCom, com utilitzar l'Open Data i la co-creació com a eina per a incentivar nous escenaris de desenvolupament i creixement econòmic.

Pedro Carreño i Xisco Garau, els representants de les empreses responsables del projecte ParGarCom –Beesensor Technologies i Optimum Ventas-, han explicat les particularitats d'aquest projecte, aplicable a qualsevol altra ciutat.

Finalment, M. Àngel Mayol i Ida Sivan, desenvolupadors de l'empresa Beesensor, han explicat als assistents els aspectes més tècnics de ParGarCom, així com les possibilitats de traslladar experiències similars a les Balears.

L'ús de Dades Obertes per part del Govern ve justificat per la gran quantitat d'aplicacions que té en potència la utilització d'aquesta informació, quan es tracta d'informació accessible i reutilitzable per a qualsevol persona. Amb aquesta filosofia "open" hi trobam també altres conceptes com el Codi obert, el programari lliure o l'open science, on el principal valor resideix en què la disponibilitat d'aquest coneixement està al servei del bé comú. No en va, l'ús de dades obertes s'estableix com un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que ha marcat l’ONU per a erradicar la pobresa, ja que considera l'accés a la informació un factor clau per a l'educació, la construcció de ciutats i comunitats sostenibles o per a la pau i la justícia.