22 d’abril 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El vicepresident Yllanes destaca que la planta solar de Son Reus permetrà augmentar en un 8,4 % la potència renovable de Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El vicepresident Yllanes destaca que la planta solar de Son Reus permetrà augmentar en un 8,4 % la potència renovable de Mallorca

La instal·lació ha estat cofinançada pels fons FEDER i compta amb una potència instal·lada de 12,53 MWp, l’equivalent a 5.000 llars, i reduirà l’emissió de 16.499 tones de CO2

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, han visitat aquest divendres les obres de la nova planta solar fotovoltaica de Son Reus, cofinançada pels fons FEDER, i que compta amb una potència instal·lada de 12,53 MWp. Han destacat que «aquest parc permetrà augmentar en un 8,4 % la potència renovable a l’illa de Mallorca, i passarem dels 148,8 MW actuals a 161,33 MW».

A la visita també hi han assistit el batle de Palma, José Hila, acompanyats de Rafael González, director general de Generació d’Endesa, i Martí Ribas, director general d’Endesa a les Illes Balears.

El nou parc de Son Reus es troba en la darrera fase de construcció i es calcula que entrarà en funcionament el proper mes de maig. La planta solar de Son Reus compta amb una potència instal·lada de 12,53 MWp (potència de pic) i 10,73 MWn (potència nominal) i una producció de 20,17 GWh/any, i comptarà amb un total de 58 inversors de 185 kVA cadascun i sis centres de transformació dobles. Durant la fase de construcció han participat en l’obra una mitjana de 57 treballadors/setmana, arribant a una punta de 189.

Cal apuntar que aquest projecte pertany a un conjunt de projectes d’energies renovables que l’empresa Endesa construeix a les Illes juntament amb sa Caseta, Biniatria, Son Orlandis i Ca na Lloreta, situats a Balears amb una potència total de 56,6 MWp i cofinançats per fons FEDER, amb una inversió total de 47 milions d’euros. Aquest conjunt de projectes de sa Caseta, amb una potència de 21,83 MWp, i Biniatria, amb una potència de 14,97 MWp, ja estan en producció; mentre que Son Orlandis i Ca na Lloreta estan en construcció.

A més d’aquesta part tècnica, la instal·lació comptarà amb mesures mediambientals noves, com la plantació per part d’Endesa de 1.119 ametlers i garrovers en una finca agrícola de secà dins de l’entorn de la planta solar de sa Caseta (Llucmajor) per garantir la conservació de l’espai agrari, que fins ara no tenia activitat agrícola.

En paraules del vicepresident Yllanes, «aquest parc generarà l’energia equivalent a 5.000 llars i reduirà l’emissió de 16.499 tones de CO2. Vull destacar que aquest parc que visitem avui va ser dels primers en rebre subvenció dels Fons FEDER a través del programa SOLBAL. Gràcies a la posada en marxa d’aquest projecte, les Illes Balears fan una passa més en el repte de la descarbonització. És important seguir apostant per les renovables, una font d’energia vital en un context de crisi energètica i que estem veient com en els darrers dies està arribant a pics de més del 20 % d’energia produïda pel sol». «El 2021 l’energia solar fotovoltaica va augmentar un 58,7 % respecte a 2020 i aquest parc contribuirà a seguir augmentant molt més aquestes xifres l’any vinent», ha afegit Yllanes, al temps que ha destacat que «des del Govern tenim clar que la transició energètica ha de ser també una transició justa, i és per això que veiem amb bons ulls les mesures mediambientals i socials que també es duen a terme en aquests tipus de processos».

Rafael Sánchez ha apuntat que «Endesa aposta de manera ferma per la descarbonització del mix energètic per al 2040, i per això fem un esforç de desenvolupament de nova capacitat renovable a Balears». A més, ha posat en relleu «la importància que aquestes plantes solars es duguin a terme, tenint sempre en compte els entorns on desenvolupam la nostra activitat, perquè no és només qüestió de construir nova capacitat renovable, sinó de fer-ho amb l’acord de tothom».

Per la seva banda, Martí Ribas ha destacat la importància de treballar conjuntament les empreses privades i l’administració, així com conjuminar esforços per avançar en el camí de la transició energètica: «És fonamental treballar de la mà amb les administracions per avançar en una transició energètica justa i inclusiva. Per això, estam desenvolupant cursos de formació en operació i manteniment de parcs renovables en els municipis on construïm les nostres plantes».

Així mateix, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que «els parcs fotovoltaics són essencials per assolir els objectius climàtics de la comunitat autònoma en reducció d’emissions i penetració de renovables. Aquest parc, en un entorn industrialitzat com és Son Reus, és el que volem promoure des de l’administració pública».