6 maig 2019 | <9ªL> Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

El servei Renda Àgil de l’ATIB arrenca aquest dimarts per ajudar a fer la declaració de l’IRPF a 37 municipis de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El servei Renda Àgil de l’ATIB arrenca aquest dimarts per ajudar a fer la declaració de l’IRPF a 37 municipis de les Illes Balears

El servei de cita prèvia està disponible a partir d’aquest dimarts dia 7 i permet concertar entrevistes presencials fins a finals de juny a través del telèfon 971 76 76 76 i la web www.atib.es
Un any més, l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB) posa en marxa la campanya Renda Àgil per ajudar a fer la declaració de l’IRPF, a través d’un servei de cita prèvia –mitjançant sol·licituds de manera telefònica a través de la línia 971767676 o per internet al portal www.atib.es- per concertar entrevistes presencials, un servei adreçat a un total de 37 municipis de les Illes Balears.

Aquest servei, disponible per demanar cita a partir de demà dia 7 de maig i fins a finals de juny, es presta en col·laboració amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) i serveix per agilitzar la tramitació de la declaració de la renda mitjançant l’ajuda i l’assistència als contribuents en els punts d’atenció distribuïts al territori de les Illes Balears.

L’objectiu de la campanya, presentada per la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, i la directora de l’ATIB, Maria Antònia Truyols, és arribar a tots els ciutadans de les Balears i prestar ajuda a l’hora de fer la declaració de la renda 2018.

En total, s’han habilitat 18 punts d’atenció personalitzada per a 37 municipis de les Balears a través de la xarxa d’oficines de l’ATIB, principalment als municipis de la Part Forana de Mallorca, Menorca i Formentera, als quals no arriba el servei de l’agència tributària estatal, i que conjuntament amb les 5 oficines de l’AEAT permeten una cobertura extensiva per als contribuents de totes les illes.
 
L’any passat, el servei Renda Àgil va ajudar a fer la declaració de la renda a prop de 9.400 persones, un 28% més que l’any anterior, i va registrar gairebé 9.000 declaracions realitzades. La incorporació de Calvià i l’augment generalitzat de l’interès pel servei a la majoria de municipis expliquen aquest increment. Calvià, amb 1.359, és el municipi amb més declaracions realitzades a través d’aquest servei l’any passat, seguit de Ciutadella (1.255), Capdepera (915) i Formentera (693).
 
REFORÇ DE PERSONAL A  SANT LLORENÇ
 
Com a novetat, enguany l’ATIB desplaça personal tècnic a Sant Llorenç des Cardassar amb l’objectiu de facilitar informació i ajudar a fer la declaració de la renda als veïns de la comarca afectats per les inundacions de 9 d’octubre de 2018, els quals es poden aplicar diversos beneficis fiscals previstos per als contribuents que han rebut ajudes públiques per pal·liar els danys produïts per les inundacions. L’ATIB ja va oferir xerrades informatives conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Llorenç a principis d’abril per explicar aquests beneficis fiscals adreçats a particulars i empreses –a l’IRPF, a l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i a l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE)- establerts pel Govern de les Illes Balears i el Govern de l’Estat.
 
El servei de cita prèvia per als contribuents dels municipis coberts pel Servei de Renda Àgil del Govern comença aquest dimarts 7 de maig, es prolongarà fins al 28 de juny i es pot concertar per dues vies: per telèfon ( 971 76 76 76) i per internet (www.atib.es). Les entrevistes presencials per l’emplenament de les declaracions es podrà fer des del 14 de maig fins l’1 de juliol.
 
El Servei de Renda Àgil inclou les prestacions i facilitats següents: la cita prèvia telefònica i per internet, el recordatori de cita via SMS, l’emplenament de les declaracions, la confirmació i modificació de predeclaracions i la presentació declaracions via internet a l’AEAT.

Aquest servei està destinat als contribuents que habitualment no tenen relació amb l’Hisenda de l’Estat, llevat de la declaració de la  renda. Així, no són susceptibles d'utilitzar aquest servei els qui obtinguin rendes d'activitats econòmiques, rendes derivades de més d’un immoble arrendat i guanys patrimonials que derivin de més d’una operació.

18 DEDUCCIONS AUTONÒMIQUES

Durant la roda de premsa de presentació de la nova campanya de Renda Àgil, la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, i la directora de l’ATIB, Maria Antònia Truyols, han recordat les 18 deduccions aplicables en el tram autonòmic per als contribuents de les Illes Balears.

Truyols ha detallat les deduccions que es poden aplicar a Balears i ha destacat les novetats, mesures incloses als pressuposts generals de la Comunitat Autònoma per a 2019, com la nova deducció de fins 600 euros per motius de conciliació del 40% de les despeses d’escoleta, centre d’educació infantil, menjador i activitats extraescolars dels descendents o acollits menors de 6 anys. Així mateix, a l’àmbit dels serveis socials, també es pot aplicar per primera vegada la nova deducció per donacions a entitats del Tercer Sector del 25% sobre una base màxima de 150 euros, una deducció compatible amb la deducció estatal aplicable a totes les entitats sense ànim de lucre.
 
Truyols ha repassat la resta de deduccions vigents en el tram autonòmic, com, entre d’altres, la que permet descomptar part de la despesa d’un alumne que hagi de cursar estudis fora de la seva illa de residència –una deducció de fins 1.500 euros-, la de 400 euros per lloguer d’habitatge habitual per part de menors de 36 anys, famílies nombroses i persones amb discapacitat, o les deduccions de fins a 100 euros per despeses en l’adquisició de llibres de text o en l’aprenentatge d’un idioma estranger.

També es mantenen altres deduccions implantades l’any passat, com la que es pot aplicar sobre les despeses d’assegurances sobre la renda per raó de lloguer d’habitatge de llarga durada i la que permet deduir part del cost d’habitatge de lloguer en el cas de trasllat temporal de residència per motius laborals, o la deducció de 150 euros per persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial.
 
Així mateix, ha recordat la directora de l’ATIB, també es mantenen beneficis fiscals com el que permet deduir despeses destinades a la millora de la sostenibilitat de l’habitatge habitual o les deduccions existents en l’àmbit empresarial i de R+D+i, per inversions en empreses de nova creació, per donacions a entitats destinades a R+D+I o per donacions relatives al mecenatge cultural, científic, de desenvolupament tecnològic i al consum cultural, o al mecenatge esportiu.