18 d’abril 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

El Servei de Salut ultima el procediment perquè les persones transsexuals siguin operades per a la reassignació de sexe en les properes setmanes NNota Informativa

El Servei de Salut ultima el procediment perquè les persones transsexuals siguin operades per a la reassignació de sexe en les properes setmanes

Es fa un pas més en l’aposta ferma per garantir els drets de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI)
El Servei de Salut fa quatre mesos inicià un procediment negociat perquè les persones transsexuals que estan en la llista d’espera per sotmetre’s a una operació de reassignació de sexe puguin ser intervengudes en les properes setmanes. Actualment, el Servei de Salut està tancant un conveni marc en el qual s’inclourà aquest tipus d’intervenció.
Aquest conveni serà presentat la pròxima setmana i ja s’ha comunicat a l’associació Ben Amics i a Chrysallis - Asociación de Familias de Menores Transexuales-.
Fins hores d’ara l'única forma de poder accedir des de la Sanitat Pública a una cirurgia de reassignació de sexe, era a través del CSUR (Centre, Servei, Unitat de Referència) de Màlaga. Les dones transsexuals havien d'esperar entre set i vuit anys de llista d'espera per poder sotmetre's a aquesta intervenció. El CSUR de Màlaga atén aquestes peticions de la majoria de Comunitats Autònomes.
Vuit anys de llista d'espera sotmeten a les dones transsexuals a una situació d'incertesa i agonia difícil de suportar. La Conselleria de Sanitat, conscients d'aquesta situació, des de fa quatre mesos es troba immersa en un procediment per poder iniciar aquests actes quirúrgics amb major celeritat.
Amb l’inici d’aquest procediment, el Govern de les Illes Balears fa un pas més en l’aposta ferma per garantir els drets de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (és a dir, el col·lectiu LGTBI). En aquest sentit, el mes de març de 2017 ja es va donar la possibilitat a les persones transsexuals de canviar el nom que figura en la targeta sanitària per tal que la identificació sanitària estigués d’acord amb la identitat de gènere. El Servei de Salut va posar en marxa un circuit per reconèixer a les persones transsexuals el dret a emprar el nom sentit en els documents identificatius i en els registres dels quals depenen. Aquesta iniciativa va afectar la targeta sanitària (o el document d’assistència sanitària equivalent) i els registres clínics. Actualment, ja hi ha 52 persones que han decidit efectuar aquest canvi. 
A més, el mes de gener es va crear la Unitat d’Identitat de Gènere (UDIG), a l’Hospital Universitari Son Espases, amb l’objectiu d’orientar, assessorar i informar les persones transsexuals que demanin aquest servei.