LOGO CAIB
1 maig 2019Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El servei de neteja del litoral inicia una nova campanya després d’haver recollit 58 tones de residus l’any passat NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El servei de neteja del litoral inicia una nova campanya després d’haver recollit 58 tones de residus l’any passat

30 embarcacions feinejaran, fins dia 30 de setembre, al litoral i semi-litoral de les quatre illes
El servei de neteja del litoral inicia, aquest dimecres, una nova campanya que s’extendrà, com és habitual, fins dia 30 de setembre. Aquest servei depèn de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA) i està subcontractat a l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC).

Un total de 30 embarcacions feinejaran els propers mesos a les costes de les Illes Balears. Es tracta de 26 barques de tipus virot, les quals recullen residus a primera línia de costa, i de 4 barques de semilitoral. Aquest darrer tipus d’embarcació té un major calat i és capaç d’actuar a més distància de la costa. N’hi haurà una a cada illa. Les barques de virot es repartiran de la manera següent: 13 a Mallorca, 6 a Eivissa, 6 a Menorca i 1 a Formentera.

L’any passat es van poder recollir 58.089,57 kgs de residus a la mar gràcies a aquest servei, el que suposa una mitjana de 427,8 kgs diaris. Gairebé la meitat, el 44,7%, eren plàstics mentre que el 29,54% eren fustes. La resta es desglosa de la manera següent: 13,01% de vegetació (canya i vegetació morta); 7,99% d’orgànic (grumers, animals i peixos morts); 4,70% d’altres (rodes, pilotes, hamaques, xarxa, etc.) i un 0,06% de combustible, oli i hidrocarburs.

El servei també actua de suport, i en tasques de prevenció, en possibles episodis de contaminació a la mar, abocaments d’hidrocarburs, etc. A més, col·laborarà amb els serveis d’emergència i Salvament Marítim per millorar la seguretat de les persones a la mar, actuant quan sigui necessari.

En aquest sentit, cal recordar que l’any passat es van atendre 35 avisos per atendre recollida de brutícia a una cala concreta, per ajudar en enfonsaments o en recollida de troncs i animals. 20 d’aquests avisos foren del 112 i Salvament Marítim i els altres 15 d’institucions i particulars.