17 d’abril 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

El projecte de control integral de l’eruga peluda s’activa enguany a tretze municipis de Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El projecte de control integral de l’eruga peluda s’activa enguany a tretze municipis de Mallorca

Està previst que la fase de tractament aeri s’iniciï el dia 27 d’abril

El Servei de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha convocat, aquest divendres, una xerrada informativa telemàtica per a informar ajuntaments i particulars de l’inici de la campanya d’enguany del projecte de control integral de l’eruga peluda (Lymantria dispar) a l’alzina per al període 2019-2022.

Aquest serà el segon any de tractament, després de la forta explosió sobtada que va tenir aquest insecte en alguns indrets de la zona centre de l’illa i de part de la Serra de Tramuntana, que van afectar greument les alzines i altres vegetals i van generar molèsties en els residents i usuaris dels indrets afectats.

Aquest passat dijous, tècnics de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) ja han iniciat el tractament terrestre a finques públiques del municipi de Costitx. Està previst, sempre que les condicions meteorològiques ho permetin, que la fase de tractament aeri a Mallorca s’iniciï el dia 27 d’abril i abraci un total de 4.500 hectàrees de dotze municipis.

Enguany, els ajuntaments implicats són els següents: Sencelles, Lloret, Sant Joan, Sineu, Costitx, Inca, Llubí, Muro, Búger, Esporles, Valldemossa i Santa Maria. A Bunyola, en canvi, només s’hi actuarà per la via terrestre.

La Conselleria de Medi Ambient i Territori ha remès als consistoris implicats els plànols que reflecteixen la superfície on es preveu actuar (també consultables a http://www.caib.es/sites/sanitatforestal/ca/pagina_inicial-36590/). S’ha sol·licitat a cada ajuntament una persona de contacte, que serà avisada del dia en què es dugui a terme el tractament en el municipi.

El producte fitosanitari que s’aplicarà és el mateix que es va emprar l’any passat sense incidències: el Bacillus thuringiensis en la varietat Kurstaki (BTK). Es tracta d’un producte expressament autoritzat per ser aplicat mitjançant la via aèria. El principi actiu és un bacteri naturalment present a la vegetació i al sòl. El seu ús és compatible amb l’agricultura ecològica i és respectuós amb les abelles. En cap cas s’aplicarà en nuclis urbans o masses d’aigua.

La tècnica d’aplicació serà a volum ultrabaix, que consisteix a polvoritzar el producte a una dosi d’1,5 a 3,5 litres per hectàrea. Els equips aeris aniran dotats de tecnologia DGPS, que els proporcionarà la situació dels alzinars a tractar i enregistrarà les rutes de pas i tractament, així com la velocitat de vol i la dosi de producte aplicada. Tècnics de camp avaluaran constantment la deposició correcta del producte, la deriva i les condicions meteorològiques, el mitjà aeri i el compliment dels requisits exigits pel que fa al producte.

L’eruga peluda és un insecte lepidòpter, que en fase larvària s’alimenta de fulles i brots d’alzines, principalment, però també d’altres vegetals. Pot provocar efectes importants sobre la massa on afecta: defoliacions, debilitament, pèrdua de la coberta vegetal, pèrdua de sòl, alteració de les cadenes tròfiques de diverses espècies de la fauna autòctona i canvis en els processos ecològics de les superfícies forestals afectades, entre d’altres.

Apareix cíclicament, amb episodis epidèmics que poden tenir una duració d’entre tres i cinc anys, en els quals provoquen defoliacions intenses. Si aquestes defoliacions es repeteixen any rere any acompanyades d’una climatologia extrema, nombrosos patògens, com el perforador banyarriquer (Cerambyx cerdo) i la degradació de la part regenerada, podrien comprometre seriosament la supervivència dels alzinars.

Durant la primavera de 2018 va tenir lloc a Mallorca una explosió sobtada de la plaga de l’eruga peluda, especialment concentrada en el centre de l’illa, que va afectar 4.529,85 ha d’alzinar. D’aquestes, 622,43 es trobaven en nivell 3, de màxima afectació, amb defoliacions totals. Després del tractament de l’any passat (el primer d’aplicació del projecte de control integral) no hi ha cap alzinar en el nivell màxim d’afectació.

Els particulars interessats a demanar el tractament terrestre es poden dirigir al seu ajuntament, indicant polígon i parcel·la de la fitxa o camí sol·licitat. Per a més informació o assessorament, es pot contactar directament amb el Servei de Sanitat Forestal, a l’adreça electrònica següent: sanitatforestal@caib.es.