20 desembre 2021 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

El programa d’atenció psicològica de Naüm detecta que l’ús de pantalles en menors vulnerables té conseqüències a nivell de regulació emocional NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El programa d’atenció psicològica de Naüm detecta que l’ús de pantalles en menors vulnerables té conseqüències a nivell de regulació emocional

La conselleria d’Afers Socials i Esports fa anys que subvenciona projectes de Naüm amb fons de l’IRPF Social. Aquesta entitat va néixer l’any 2000 amb l’objectiu de donar resposta a la necessitat d’atenció directa als joves i al·lotes en dificultat o conflicte social a la barriada de Son Roca, una de les barriades més pobres i vulnerables de les Illes Balears. A dia d’avui compta amb 20 serveis comunitaris i un equip de 30 professionals que atenen al voltant de 900 persones entre infants, adolescents, joves i adults.

Margalida Jordà explica que «el nostre l’objectiu és atendre a aquesta població més vulnerable o empobrida perquè pugui tenir les mateixes possibilitats que tot ciutadà més normalitzat». Jordà afegeix que «la persona més vulnerable ha trobat solució i ha vist que ell no es salvaria per tirar quatre bombes a nivell de Son Roca, sinó que s’havia de fer d’una altra manera i això és el que hem fet noltros: com que és coneix, han trobat ajuda, i no és que se n’hagi sortit perquè encara hi ha molta feina per fer, però sí que la solució s’intenta cercar d’una altra manera i s’ha trobada. I això crec que és la clau. Què feim? Contenció. Què feim ajudar a que tots siguem més normals, que tots tenguem més possibilitats per poder viure en pau, amb tranquil·litat. Com a persones dignes, amb dignitat».

El programa que subvenciona la conselleria d’Afers Socials i Esports a través dels fons de l’IRPF Social és el servei d’atenció psicològica. La psicòloga Sara Cuartero explica que «aquest programa està dirigit a les famílies i als menors (nins i adolescents) que participen en diferents programes de Naüm com poden ser el centre de dia, l’escola d’estiu, els programes d’orientació laboral o els programes de formació». Es tracta d’un programa de prevenció de salut mental i es treballa amb els menors fomentant l’autoconeixement, l’autoestima, les habilitats socials, la intel·ligència emocional. Amb les famílies es treballen les habilitats parentals i els vincles positius. L’atenció és grupal i quan es requereix, individual. Cuartero també remarca que «el perfil de població que atenem en general són famílies vulnerables que moltes vegades tenen carència de recursos per satisfer de forma positiva les necessitats dels menors i ens trobam que n’hi ha molts amb falta de supervisió, o famílies que recorren massa a les pantalles (videojocs, mòvils...) per entretenir als menors i això a mitjà i llarg termini té conseqüències en el desenvolupament del llenguatge o a nivell de regulació emocional. Nosaltres el que feim és tractar de compensar aquestes carències que tenen en l’àmbit de la família».

Documents adjunts: