31 juliol 2019 <10aL>Conselleria de Mobilitat i Habitatge

El nou servei d'autobús de Mallorca inclourà una flota amb el 100% de vehicles nous i propulsió sostenible NNota Informativa

El nou servei d'autobús de Mallorca inclourà una flota amb el 100% de vehicles nous i propulsió sostenible

S’ha formalitzat ja l’adjudicació dels tres lots per a cobrir el servei els propers 10 anys per un import de 479 milions d’euros

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, i el director general de Mobilitat, Jaume Mateu, han informat avui de l'adjudicació del concurs de les noves concessions del servei d'autobús per carretera de Mallorca per part del Consell d'Administració del Consorci de Transports de Mallorca.

Amb les noves concessions es podrà disposar d'un servei que destaca per renovar completament la flota amb busos nous i vehicles no contaminants, oferir més freqüències, noves connexions i millor atenció i servei a l'usuari.

El projecte de serveis va definir tres zones a l'illa de Mallorca; Ponent, Nord i Migjorn/Llevant. Per afavorir la participació de la petita i mitjana empresa i fomentar la concurrència, els Plecs limitaven l'adjudicació d'un màxim d'un lot a una mateixa empresa.

L'adjudicació per a cada un dels lots queda de la següent manera:

Zona Ponent (lot 1) Sarfa, Autocares Seco Rodríguez, Marfina (Moventis Mallorca).

Zona Nord (lot 2) Empresa Martín, SA (Grupo Ruiz).

Zona Llevant/Migjorn (lot 3): Barcelona Transport, SL (Empresa participada per Sagalés i Autocares Caldentey).

 

Cada lot cobreix els següents municipis:

Lot 1: Calvià, Andratx, Estellencs, Banyalbufar, Esporles, Palma.

Lot 2: Puigpunyent, Marratxí, Bunyola, Valldemossa, Deià, Sóller, Escorca, Fornalutx, Alaró, Consell, Pollença, Selva, Lloseta, Campanet, Mancor de la Vall, Inca, Costitx, Sencelles, Santa Eugènia, Muro, Alcúdia, Santa Margalida, Llubí, Sa Pobla, Búger, Artà, Capdepera, Palma.

Lot 3: Ariany, Maria de la Salut, Sineu, Sant Joan, Petra, Lloret, Algaida, Montuïri, Porreres, Llucmajor, Son Servera, Sant Llorenç, Manacor, Artà, Capdepera, Felanitx, Santanyí, Campos, Ses Salines, Vilafranca, Palma.

 

En aquests moments està obert el període legal de possible presentació de recursos en contra de la proposta d'adjudicació. Una vegada passat aquest període, es podran firmar els contractes i les empreses començaran amb els preparatius per a la posada en marxa del nou servei.

Els contractes de concessió de servei públic tendran una durada de 10 anys, ampliables uns altres 5. I el pressupost màxim per als 10 anys serà de 479.237.657,70 Euros (IVA inclòs).

 

Millores del servei a destacar:

· Renovació total de la flota: 220 busos nous. Això suposa un 100% de la flota nova.

· Gairebé desapareix el dièsel com a combustible del transport públic interurbà a Mallorca. Del total de la flota, 217 són vehicles amb propulsió sostenible, el que representa el 99%. I només 3 busos es mouen amb dièsel (1%). D'aquests, 197 són de Gas natural comprimit (90%), 9 són 100% elèctric (4%), 9 són Híbrids-elèctrics (4%) i 2 vehicles són Híbrids GNC (1%)

· Per a garantir els transbordaments a les principals parades d'enllaç hi haurà eines informàtiques i personal informador a peu de parada.

· També es disposarà de tomes USB i WIFI gratuït als busos.

 

Eixos Principals del nou model de Transport regular per carretera de Mallorca previstos en el projecte

1. Canvi en la gestió

El nou model de contractació permetrà que el CTM (que és l'Administració contractant) dissenyi directament l'oferta de servei, vetllant sempre per l'interès públic. Això assegura una configuració de tota la xarxa amb els mateixos criteris per al conjunt del territori i donar resposta a les noves necessitats de mobilitat a l'illa.

2. Millora de l'oferta

· Increment de més del 50% de l'oferta de freqüències

Es passa de 10,9 milions a 16,5 milions quilòmetres anuals recorreguts, que representa un increment del 51% respecte de la situació actual.

Es passa de 360 mil a 550 mil freqüències anuals, que representa un increment del 53% respecte de la situació actual.

· Més amplitud horària i horaris estables

Hi haurà els mateixos horaris tot l'any (suplementats a l'estiu) i horaris ampliats a primera i darrera hora del dia per atendre les necessitats de treballadors.

Itineraris més directes per guanyar competitivitat respecte del vehicle privat, el que es tradueix en un estalvi de temps. Per exemple estalviarem 15' per anar de Cala Bona i Cala Millor a Manacor i també per anar de Campos i Llucmajor a Palma

· Millora de les connexions

Garantia de transbordaments amb la creació de les parades d'enllaç. Les principals seran Palma, Inca, Manacor, Santa Ponça, Alcúdia, Portocristo i Campos.

· Noves connexions: 3 exemples.

Nova connexió de Sa Pobla i Muro amb les zones turístiques de la Badia d'Alcúdia (Platja d'Alcúdia, Platja de Muro i Can Picafort) amb un bus cada hora de mitjana, d'abril a octubre. Pensada per a residents que treballen o estiuegen a la zona turística.

Nova connexió entre Manacor, Felanitx i Campos, que ara no existia o tenia molt poca oferta. Hi haurà una connexió amb cadència horària.

Es crea una connexió directa entre les zones turístiques de Santa Ponça i Peguera cap a la Serra de Tramuntana (Estellencs, Banyalbufar, Esporles i Valldemossa).

· Es garanteix la capacitat suficient dels busos

Es generalitza l'ús de vehicles de major capacitat (15 i 18 m) a les línies de més demanda. El dia d'avui, la major part de la flota és de 12-13 m.

· Renovació de la flota incorporació de busos menys contaminants:

El 100% de la flota seran busos nous i el 99% es mouran amb energies no contaminants.

· Millora de l'accessibilitat

La incorporació d'una part important de la flota amb pis baix (busos urbans o Low Entry) facilitarà l'accés a persones amb mobilitat reduïda. De fet, el 65% de la flota tindrà accés amb pis baix.

El reforç de la senyalització interior, tant visual (pantalles) com sonora (megafonia), permetrà a les persones amb discapacitat visual o auditiva saber quina és la propera parada, així com rebre altres informacions rellevants del servei.

3. Nou sistema tarifari

La nova xarxa de bus disposa també d'un nou sistema tarifari. Per viatjar amb el nou bus TIB es disposarà de diferents títols de transport amb noves formes de pagament que faran més fàcil el viatge i, a més, reduiran les cues en el moment de pujar al bus. Així doncs es podrà viatjar amb la targeta intermodal de sempre però convertida en targeta moneder, es podrà pagar a bord amb la targeta bancària o comprar prèviament el bitllet en línia.

Amb la targeta intermodal l'usuari es beneficiarà d'un sistema de punts que farà que, dins un mes natural, el preu per trajecte sigui cada vegada més econòmic. Així, com més viatges faci, més estalviarà.

La validació del títol en pujar i baixar del bus sense passar pel conductor estalviarà temps de càrrega dels viatgers i, per tant, temps de trajecte.