27 setembre 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern trasllada a les comunitats de veïns i veïnes el funcionament dels ajuts d’autoconsum que serviran per abaratir la factura de la llum NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern trasllada a les comunitats de veïns i veïnes el funcionament dels ajuts d’autoconsum que serviran per abaratir la factura de la llum

El director general d’Energia recorda als administradors de finques que l’autoconsum col·lectiu de les comunitats rebrà una intensitat d’ajut superior a la unifamiliar

El Govern de les Illes Balears, a través del director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, i el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, ha explicat aquest dilluns als administradors de finques els ajuts d’autoconsum que impulsa l’executiu per tal de poder abaratir la factura de la llum.

En aquest sentit, Malagrava ha explicat que el Govern de les Illes Balears ha llançat una línia de subvencions amb una quantia de 4.871.192 euros per a instal·lacions d’autoconsum del sector residencial i administracions que no tenen altre objectiu que «abaratir la factura de la llum dels edificis o blocs d’edificis que instal·lin plaques solars». «L’objectiu d’aquest Govern és el de transitar cap a una sobirania energètica i democratitzar aquesta energia. Aquestes instal·lacions tenen com a objectiu principal l’autoabastiment energètic, ja sigui total o parcial i l’electricitat generada es podrà consumir en el moment de la seva generació, emmagatzemar-la en sistemes d’acumulació o, en cas contrari, abocar-la a la xarxa com a excedent», ha dit. A més, ha recordat que «les instal·lacions d’autoconsum col·lectiu, com és el cas de comunitats de veïns i veïnes, rebran una major intensitat d’ajut que les unifamiliars, precisament per incentivar la instal·lació d’autoconsum a blocs de pisos».

Així mateix, el director general ha fet entrega d’una guia informativa (adjunta) on s’explica amb detall tota la informació relativa a les subvencions d’autoconsum, així com els avantatges fiscals (desgravacions a l’IRPF o a l’IBI) que suposaria instal·lar les instal·lacions solars fotovoltaiques.

Cal assenyalar que aquestes instal·lacions no tenen vocació de desconnectar-se de la xarxa de subministrament elèctric, sinó de reduir-ne el consum d’aquesta. Així, les instal·lacions de fins a 10 kWp rebran 710 euros per kWp, mentre que aquelles entre 10 i 100 kWp rebran 535 euros per cada kWp. En aquest sentit, la intensitat de l’ajut rondarà el 45 % de la inversió. A més, cal destacar que se subvencionen els sistemes d’acumulació en funció de la capacitat d’emmagatzematge, típicament al voltant dels 350 euros el kWh.

Malagrava, a més, ha declarat que «l’autoconsum és clau en la transició energètica de les illes i la consciència social augmenta com podem veure amb les més de 700 sol·licituds d’ajuda rebudes durant la primera setmana de la convocatòria. Ara el repte és que les cobertes compartides, les de les comunitats de veïns, apostin també per aquesta modalitat ja que a més tenen més intensitat d’ajuda que l’autoconsum individual».

Per la seva banda, el director gerent de l'Institut Balear de l'Energia (IBE), Ferran Rosa, ha dit que «veiem un interès creixent d'aquesta terra per l'autoconsum i és molt bona senyal. Hi havia una mancança específica en els darrers anys per a propietaris de pisos i, per tal que no falti informació, hem llençat aquestes guies. Fa dos anys que tenim en aquest país l'autoconsum compartit com a realitat legal i és un moment d'aprofitar aquestes ajudes suplementàries per tal que arribin de forma específica a comunitats de pisos».

«La guia es planteja com a un document viu i breu i que pugui arribar a qualssevol tipus de públic. Veiem que és molt més senzill del que ens pensem», ha afegit.

Distribució i desgravacions

En el tràmit d’alta de la instal·lació s’estableix un coeficient de repartiment, que correspon al percentatge d’energia per a cada consumidor, i que es comunica a la distribuïdora perquè pugui fer la lectura correctament. En aquests moments, el repartiment de l’energia és estàtic, és a dir, ha de ser sempre el mateix al llarg del dia i es fixa a través de l’acord entre els autoconsumidors. Està previst, però, que properament el repartiment pugui ser horari i que faci possible ajustar millor l’aprofitament de la instal·lació als usos diferents de cadascú.

Un cop generada l’electricitat, el comptador registra l’energia produïda durant el període de lectura i cada participant obté l’electricitat corresponent al coeficient de repartiment. Arribats a aquest punt, poden esdevenir tres escenaris: que l’autoconsumidor faci ús de tota l’energia de forma instantània, de manera que no consumiria de la xarxa i no se li facturaria res; que l’autoconsumidor consumeixi més de la quota que té atribuïda, de manera que se li facturaria la part suplementària a l’autoconsumida, o bé que l’autoconsumidor consumeixi menys del que produeix i aboqui la resta a la xarxa.

Aquesta energia se li descomptaria de la factura a preu de cost horari. És important destacar que com més sigui l’energia autoproduïda consumida, major serà l’aprofitament de la instal·lació. Cada kWh autogenerat té un valor de fins a tres vegades superior que si és compensat com a excedent.

Així mateix, cal assenyalar que aquests ajuts tindran avantatges fiscals, atès que aquells contribuents la renda dels quals no superi els 30.000 euros de forma individual o 48.000 euros de forma conjunta podran deduir fins al 50 % de la inversió en equips de generació renovable a través de la seva declaració de la renda; en tot cas, serà necessària la millora en una lletra de la qualificació energètica de l’edifici.