12 maig 2021 <10aL>Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat

El Govern presenta una eina capdavantera que situa les Illes Balears a l'avantguarda de la lluita contra l'explotació sexual infantil NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges

El Govern presenta una eina capdavantera que situa les Illes Balears a l'avantguarda de la lluita contra l'explotació sexual infantil

Se centra en la prevenció i la detecció del problema i alerta de possibles situacions de risc

El Govern ha presentat la Guia per a l’actuació davant casos d’explotació sexual en la infància i l’adolescència en un acte públic amb la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago.

La guia inclou una eina que serveix com a instrument de detecció i valoració adreçada als professionals del sector sanitari, educatiu i social, perquè puguin detectar possibles situacions de risc dels menors i adolescents, així com recollir i unificar els principals indicadors perquè tots els serveis disposin d’aquesta informació.

Per a Mercedes Garrido, és una eina capdavantera, perquè és la primera vegada que es posa en marxa un instrument d’aquesta mena a tot l’Estat i perquè té l’aval de catedràtics de quatre universitats diferents.

«El compromís del Govern era revisar i actualitzar tot allò que calgués per enfortir la lluita contra l’explotació sexual infantil i avui us presentam un dels principals fruits d’aquesta tasca”, ha indicat Garrido.

En el mateix sentit s’ha pronunciat la consellera Fina Santiago, que ha explicat que aquesta eina és una passa importantíssima “és un instrument que s'ha de validar i que una vegada validat, si es comprova que és útil, tendrem el primer instrument per detectar possibles adolescents víctimes d'explotació sexual o que estiguin en risc de ser víctimes d'explotació sexual”.

Santiago ha afegit que “és molt dolorós parlar d'aquest tema, però l'explotació sexual infantil existeix a la nostra societat. De la mateixa manera que fa trenta anys vàrem parlar de la violència masclista i que fa vint anys vàrem parlar de l'abús sexual infantil, temes dolorosos però que existeixen, per la qual cosa el silenci no és una solució. Ni el silenci professional ni el silenci polític”.

Fina Santiago també ha agraït la feina que han fet les entitats del tercer sector conjuntament amb els professionals i la UIB, liderats per l'Institut de la Dona perquè avui tenguem aquest instrument.

L’eina s’ha fet des de l’IBDONA, en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears, amb el suport del Govern d’Espanya i en el marc del Pla Autonòmic per a la Lluita contra el Tràfic de Dones i Nines amb fins d’Explotació Sexual i l’abordatge de la Prostitució a les Illes Balears.

Concretament, l’eina fa una anàlisi d’una sèrie d’indicadors objectius que les víctimes poden presentar, com per exemple:

  1. Si la menor està en possessió injustificada de doblers, mòbils o altres objectes de valor.
  2. Si la menor té amistats relacionades amb l’explotació sexual o la prostitució.
  3. Si la menor presenta lesions físiques d’origen desconegut de manera reiterada.
  4. Si la menor té una amistat o parelles amb una diferència gran d’edat.
  5. Si la menor té entre 12 i 13 anys i és activa sexualment.
  6. Si la menor té absentisme escolar.
  7. Si la menor té canvis bruscs de personalitat.

Són indicadors que es classifiquen per detectar si la menor està en situació de risc imminent o per confirmar que la situació d’explotació sexual infantil ja s’ha produït, però en cap cas es demanen directament als menors.

En qualsevol cas, és un instrument que complementa i facilita els protocols existents, en cap cas no els substitueix. Ara s’haurà de validar en un període de pràctica que es durà a terme durant tot el que queda de 2021.

Un dels principals objectius d’aquesta eina és combatre les sugar babies, menors que són explotades sexualment pels sugar daddies, homes que els doblen o els tripliquen l’edat, a canvi de diners, regals o viatges.

L’eina forma part d’una guia adreçada als professionals que tenen relació amb les menors (professionals de la salut, personal docent, professionals de l’oci i el temps lliure, treballadors socials, educadors socials, personal de serveis socials municipals, membres de les forces i cossos de seguretat, etc.), i conté unes instruccions per complementar-la.

«Es tracta d’una passa de gegant en la lluita contra l’explotació sexual infantil, i les Illes Balears es presenten davant el món com un territori capdavanter en aquesta lluita», ha conclòs Garrido.