29 setembre 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern instal·la plaques fotovoltaiques a les instal·lacions de Son Rossinyol que estalviaran més de 12.600 euros a l’any en la factura de la llum NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern instal·la plaques fotovoltaiques a les instal·lacions de Son Rossinyol que estalviaran més de 12.600 euros a l’any en la factura de la llum

El vicepresident Yllanes ha recordat que l’autoconsum de les instal·lacions públiques és una passa essencial per aconseguir la democratització de l’energia a les Illes i complir amb l’objectiu del 25 % d’energies renovables el 2023

El Govern ha presentat aquest dimecres la instal·lació d’autoconsum de l’edifici públic de Son Rossinyol, on s’ubiquen la Conselleria de Medi Ambient i Territori i la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, que generarà una potència de 80 kWp i que preveu estalviar 12.649,60 euros a l’any en la factura de la llum, a més d’una reducció d’emissions de 76,4 T CO2/any. El cost d’aquesta instal·lació ha estat de 71.424,46 euros i entra dins de l’Acord marc de subministrament d’energia elèctrica per a les instal·lacions del Govern de les Illes Balears, adjudicat a l’empresa Naturgy per al subministrament d’electricitat 100 % renovable a 51 consums de la CAIB i la instal·lació d’una planta fotovoltaica de 250 kW.

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, ha apuntat que aquest tipus d’instal·lacions, impulsades pel Govern de les Illes Balears a través de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, «són exemple clar de com aconseguir la democratització de l’energia amb beneficis per a la societat i per a les administracions». «Així és com s’estalvia en la factura de la llum i així és com s’avança en la democratització de l’energia, amb uns beneficis socials clars: produir energia neta i més econòmica».

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, per la seva banda, s’ha mostrat «molt satisfet» de l’actuació. «La transició energètica és una obligació per a tothom en el context d’emergència climàtica que patim i les administracions han de ser capdavanters a l’hora de prendre la inciativa». En aquest sentit, ha assenyalat que el servei de Qualitat ambiental de la conselleria ha iniciat els tràmits per a certificar ambientalment l’edifici a través del certificat EMAS (Eco-Management and audit Scheme) que atorga la Unió Europea.

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha apuntat que «és important que l’administració pública sigui referent en l’autoconsum d’energia perquè se sumin empreses i particulars». «Aquestes instal·lacions, a més, són un exemple perquè la resta d’administracions i la ciutadania prenguin consciència de la procedència de l’energia i de l’estalvi energètic i econòmic que suposa».

Altres projectes

L’adjudicació del primer lot de l’Acord marc de subministrament d’energia elèctrica per a les instal·lacions del Govern de les Illes Balears, presentat a l’abril, estableix que es permetrà el subministrament d’electricitat verda a 51 punts de consum de la CAIB i la instal·lació d’una planta fotovoltaica a l’EDAR Maó-es Castell, amb una potència de 250 kWp.

Els altres projectes previstos dins aquest Acord marc es troben a:

Mallorca

  • IES Mossèn Alcover, Manacor (potència de 45,36 kWp, amb un cost de 55.859,89 euros i un estalvi anual previst de 6226,92 euros).
  • IES Porreres (potència de 30,24 kWp, cost de 43.988,34 euros i estalvi anual previst de 4.402,17 euros).
  • IES Santa Margalida (potència de 50,04 kWp, cost de 73.180,80 euros i estalvi anual previst de 7.200,54 euros).
  • Bassa de regadiu a Ariany (potència de 70 kWp, cost de 70.000 euros i estalvi anual previst de 9.223,08 euros).

Menorca

  • EDAR es Castell (potència de 250,2 kWp, cost de 370.005,28 euros i estalvi anual previst de 7.281,38 euros).

Eivissa

  • IES Algarb, Eivissa (potència de 50 kWp, cost de 50.000 euros i estalvi anual previst de 9.223,08 euros).
  • IES Sa Serra, Sant Antoni de Portmany (potència de 70 kWp, cost de 70.000 euros i estalvi anual previst de 10.193,93 euros).

Dins aquest marc de contractació centralitzada d’electricitat, el Govern de les Illes Balears va adjudicar el primer dels dos lots de subministrament elèctric en què es divideix el contracte per un valor de més de deu milions d’euros.

Cal assenyalar que el fet d’obligar els adjudicataris a fer instal·lacions fotovoltaiques per a l’autoconsum dels edificis de la CAIB ha permès en els darrers anys desenvolupar 61 instal·lacions, que sumen 4.467 kWp de potència i una producció de 6,6 GWh/any. Això representa el 10 % de l’electricitat consumida per la CAIB, una disminució de les emissions de CO2 de 5.000 t/any i un estalvi anual de 585.000 euros. La inversió feta pels adjudicataris suposa ja un total de cinc milions d’euros.

La companyia Naturgy va aconseguir la licitació per a l’any vinent del primer lot dels dos oferts, amb una durada de dos anys i prorrogable dos anys més. La nova instal·lació fotovoltaica se sumarà a les nou ja construïdes a les Balears des de 2017 per aquesta empresa, amb un total de potència instal·lada de 1.116 kWp.

Actualment el Govern té oberta una convocatòria dirigida a administracions públiques, que se suma a aquests tipus d’actuacions del contracte CAIB per impulsar l’autoconsum a les administracions, de fins a un 70 % d’intensitat d’ajut. Podeu consultar tota la informació en els enllaços següents: https://tn.caib.es/cMbcpoMcIkG9 i https://tn.caib.es/WJeNWUWpOikW.