14 novembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Govern crea la Reserva Marina de la Punta de Sa Creu a Formentera que compta 1.059 hectàrees NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern crea la Reserva Marina de la Punta de Sa Creu a Formentera que compta 1.059 hectàrees

El Decret s’aprovarà en el proper divendres al Consell de Govern
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha elaborat el decret pel qual s’estableix la Reserva Marina de la Punta de Sa Creu a Formentera que constarà de 1.059 hectàrees a la zona de sa Creu, entre la punta de la Fernanda i la punta des Far, en les aigües interiors de l’entorn del massís rocós de la Mola. La normativa, que s’aprovarà en el proper Consell de Govern de dia 16 novembre, contempla la protecció d’aquesta zona , la qual presenta un gran valor ecològic i pesquer, atès que, tal com posen de manifest estudis científics, té una amplia biodiversitat marina i té una importància capital per a la flota d’arts menors de Formentera. S’han inventariat fins a 23 hàbitats bentònics diferents, entre els que destaquen la praderia de posidònia, les comunitats d’algues fotòfiles i  el coral·ligen sobre fons dur.
 
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca acompanyat per Joan Mercant, director general de Pesca i Medi Marí; Jaume Ferrer, president del Consell Insular de Formentera, Bartomeu Escandell, conseller de Presidència, Hisenda i Medi Rural i Daisee Aguilera, consellera de Medi ambient han sortit amb les embarcacions del Govern fins a la nova reserva. Allà, el conseller del ram  ha posat en valor les reserves marines i ha recordat que, "aquest Govern n’ha creada de noves i augmentat també la seva vigilància, passant, amb fons de l’impost de turisme sostenible de 7 a 14 en els darrers 3 anys i està previst que s’incrementin en tres més un cop s’aprovi la reserva de Tagomago arribant als 17 vigilants a les Illes Balears". La reserva de la Punta de sa Creu comptarà amb un vigilant i una barca pròpia.  
 
Amb la creació de la nova reserva marina de la Punta de sa Creu es compleix la petició de diversos col·lectius socials i institucions públiques, com el Consell de Formentera. El mateix Jaume Ferrer, president del Consell ha explicat que, "aquesta reserva és un compromís que es va adquirir en aquesta legislatura i ha posat en valor que s'hagi pogut fer conjuntament amb el sector pesquer".
 
En la zona es practiquen activitats que tenen una relació directa amb els recursos pesquers: l’exploten de manera tradicional, fins amb 8 tipus diferents d’ormejos o mètiers, les embarcacions professionals d’arts menors d’Eivissa i de Formentera, és objecte d’una intensa pesca recreativa de superfície (volantí i curricà) i submarina i també s’hi du a terme busseig recreatiu turístic. Per tal de recuperar poblacions de peixos, és necessari regular-hi aquestes activitats perquè es practiquin de forma compatible amb la conservació de la riquesa biològica i dels recursos marins vius.
 
Les reserves marines són àrees on es limita l’explotació dels recursos marins vius per incrementar la repoblació d’alevins i fomentar la proliferació de les espècies marines objecte d’explotació o protegir els ecosistemes amb característiques diferenciades. Actualment a les Illes hi ha 58.700 hectàrees protegides per reserves marines. En aquesta legislatura, a banda de la reserva de sa Punta de Creu, s’hi ha incorporat la Reserva Marina del Freu de sa Dragonera, amb 708 hectàrees. Així mateix s’han modificat les normatives de les Reserves Marines del Llevant de Mallorca i dels Freus d’Eivissa i Formentera, retornant la protecció màxima a s’Espardell. A banda d’aquestes s’està tramitant la Reserva Marina de Tagomago a Eivissa, i la Reserva Marina de l’Illa de l’Aire a Menorca.