3 maig 2022 Presidència

El Govern col·labora amb l’OCDE en un estudi per potenciar polítiques de desenvolupament sostenible a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern col·labora amb l’OCDE en un estudi per potenciar polítiques de desenvolupament sostenible a les Illes Balears

El Govern de les Illes Balears col·labora amb l’Organització per al Comerç i Desenvolupament Econòmic (OCDE) en l’elaboració d’un estudi, amb el suport de la Comissió Europea, per potenciar les polítiques de desenvolupament sostenible a les Illes Balears. Una delegació de l’OCDE desplaçada a Palma ha estat rebuda avui en audiència per la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez.

Les Illes Balears són una de les setze regions de la Unió Europea (UE) on es du a terme un projecte de l’OCDE que identificarà les potencialitats i les principals polítiques de desenvolupament territorial sostenible en l’actual context internacional. L’OCDE s’ha interessat pels objectius de desenvolupament sostenible i inclusiu del Govern i vol conèixer de primera mà el compromís de les Illes Balears amb la transformació social i econòmica, tenint en compte la seva singularitat com a arxipèlag mediterrani. El Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears, per fer front a la pandèmia, i el Pla Estratègic d’Inversions 2030 són una mostra de l’interès mostrat per l’OCDE.

Així, aquest dimarts la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha rebut en audiència la cap de la Unitat d'Atractiu Regional i Integració de Migrants del Centre d'Emprenedoria, PIME, Regions i Ciutats de l'OCDE, Claire Charbit, juntament amb altres analistes de l’organització, responsables de l’estudi Repensar l’atractiu regional, per intercanviar punts de vista sobre el desenvolupament a les Illes Balears en un nou entorn global canviant, tant per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna com de la pandèmia del COVID-19. En aquesta reunió també hi han participat la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens.

El projecte assenyalarà el perfil de l’atractiu de les Illes Balears en comparació amb les mitjanes d’Espanya i de la Unió Europea, i ajudarà a definir prioritats. L’objectiu de l’estudi és traçar estratègies per enfortir el desenvolupament inclusiu i sostenible i reforçar els avantatges que presenta la globalització si se’n controlen els efectes negatius com pot ser el canvi climàtic (i les amenaces a la biodiversitat), o millorar el canvi tecnològic (digitalització) i el canvi demogràfic. La línia de treball incideix en la resposta de les regions a les necessitats de la seva població i les seves empreses, mentre gestionen les transicions importants cap a la resiliència a llarg termini, i també en els objectius d’atreure talent (especialment de joves), enfortir les exportacions, atreure inversors i millorar el turisme donant suport al desenvolupament inclusiu i sostenible, i identificar desafiaments i bones pràctiques.

La Direcció General de Polítiques Regionals i Urbanes de la Comissió Europea dona suport a aquest projecte, el qual es desenvolupa en setze regions europees de cinc països de la UE (Espanya, Suècia, Irlanda, Itàlia i Portugal), entre les quals hi ha quatre comunitats autonòmiques espanyoles (les Illes Balears, Cantàbria, Castella i Lleó, i Comunitat Valenciana). Com a part d’aquest estudi liderat pel Centre per a l’Emprenedoria, PIME, Regions i Ciutats de l’OCDE, ahir i avui es duen a terme diverses taules rodones a Palma (Ca n’Oleo), amb actors públics i privats de l’arxipèlag i locals per abordar estratègies i la seva implementació.

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) és una organització internacional amb seixanta anys d’experiència que té com a objectiu promoure polítiques que afavoreixin la prosperitat, la igualtat d’oportunitats i el benestar per a totes les persones. L’OCDE col·labora amb governs, responsables de polítiques públiques i ciutadans, i treballa per establir estàndards internacionals i proposar solucions basades en dades empíriques a diversos reptes socials, econòmics i mediambientals.