17 juliol 2019 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

El foment de mesures d’autoprotecció, clau en la lluita contra els incendis forestals NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El foment de mesures d’autoprotecció, clau en la lluita contra els incendis forestals

Un total de 25 municipis de Mallorca participen en una trobada organitzada per l’IBANAT

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha inaugurat, aquest dimecres, la II Trobada de Responsables Municipals de Mallorca per a la Prevenció d’Incendis Forestals. Representants de 25 municipis de l’illa han assistit a l’acte, organitzat pel Servei de Gestió Forestal, i que pretén ser un espai de reflexió i formació sobre el paper que tenen les entitats locals en la lluita contra els incendis forestals, especialment en termes de conscienciació ciutadana i de foment de les mesures d’autoprotecció.

Mir ha recordat que «tan sols fa una setmana, els nostres serveis d’extinció varen poder controlar fins a sis incendis simultanis a Mallorca». Ha afegit, però, que «hem de ser conscients que amb altres condicions meteorològiques més adverses o simplement amb punts d’inici més pròxims a zones residencials o turístiques, les opcions de control immediat d’aquests incendis possiblement haguessin disminuït dràsticament».

Després de recordar els darrers episodis de grans incendis forestals com els de Grècia, Califòrnia o Catalunya, el conseller ha subratllat que «ens toca aprendre a conviure amb els incendis i això exigeix generar una “cultura del risc” que impregni totes les nostres decisions territorials, ambientals i culturals».

Així, segons ha dit, tot i que «òbviament cal mantenir preparats i equipats els operatius d’extinció perquè puguin donar una resposta ràpida contra el foc, cal acceptar que l’extinció és la resposta, però la prevenció és la solució».

Això implica, d’una part, més inversió en silvicultura preventiva, desenvolupament rural o aprofitament de la biomassa forestal. Mir ha insistit, però, que també és necessari més desenvolupament de la planificació local per a la prevenció d’incendis forestals.

En aquest sentit, i assumint el principi de «prevenir és actuar», el conseller ha demanat a les entitats locals que fomentin una intervenció constant de propietaris, usuaris, agents turístics, residents, tècnics i pagesos en l’execució de mesures preventives que directament o indirectament incrementin la seguretat i la resiliència, tant en els espais naturals com en les zones d’interfase urbana forestal.

«Resulta necessari traslladar a cada ciutadà un compromís actiu respecte a la defensa de la seva seguretat», ha remarcat, tot afegint que «les conseqüències de determinades decisions com “viure a prop del bosc” comporten risc, i qui té aquest risc és qui ha d’actuar per disminuir-lo en tot el possible». Finalment, ha recordat el lema «La teva seguretat depèn de tu», amb el qual el Govern tracta de mobilitzar els ciutadans situats en interfase urbana forestal i comprometre’ls en l’autoprotecció.

«Des d’un urbanisme modern i des d’una defensa de la qualitat de vida i de la seguretat ciutadana, l’exigència de l’adopció de mesures d’autoprotecció (com al seu dia ho va ser implantar el cinturó de seguretat en els cotxes o els extintors en aquesta mateixa aula) haurà de ser referència del nostre progrés i maduresa social i cultural», ha conclòs.

La Trobada ha prosseguit amb les ponències de David Caballero (consultor internacional en risc d’incendis forestals), Miguel Sintes (cap del Departament d’Incendis Forestals de l’IBANAT) i Luis Berbiela (cap del Servei de Gestió Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori). El tancament de l’acte ha anat a càrrec del gerent de l’IBANAT, Joan Ramon.