18 desembre 2017 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

El Pla Director d'Economia Social de les Illes Balears 2018-2022 preveu incrementar el pes de l'economia social per arribar a representar el 5% del PIB NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Pla Director d'Economia Social de les Illes Balears 2018-2022 preveu incrementar el pes de l'economia social per arribar a representar el 5% del PIB

El Pla aprovat avui per unanimitat tindrà un pressupost de 3,7 milions d'euros, que inclou una dotació de 700.000 euros per a 2018, i recull l'aprovació de l'esborrany de la Llei de Microcooperatives
El Consell de l’Economia Social ha aprovat avui per unanimitat el Pla Director d’Economia Social de les Illes Balears 2018-2022, un full de ruta que respon a una reclamació històrica del sector i que es marca com a objectiu principal incrementar el pes de l'economia social per arribar a representar el 5% del PIB en lloc del 1,5% actual.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, acompanyat per la directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral, Isabel Castro, i de representants d’entitats del sector de l’economía social, ha donat a conèixer els punts més importants del Pla, el qual preveu un pressupost de 3,7 milions d'euros per potenciar les diferents formes d'economia social, entre elles les cooperatives i les empreses d'inserció laboral.

Negueruela ha remarcat que a l'anterior legislatura hi va haver "un buit total" en matèria d'economia social ja que ni tan sols es van realitzar reunions amb el sector i la redacció del pla iniciat a l'anterior Pacte de Progrés va quedar trencat. "Amb aquest document busquem donar continuïtat a la feina iniciada perquè les illes Balears pugui créixer en economia social", ha agregat.
En aquest sentit, Negueruela ha destacat que aconseguir un augment de l'economia social en el PIB de les Illes Balears suposarà assolir aspectes prevists en el Pla director, com ara l'augment del nombre de cooperatives i de societats laborals; l'increment de l'activitat de les cooperatives i societats laborals ja existents, així com la diversificació del sector, actualment centrat en a l'ensenyament i el sector agroalimentari.

Per fer possible les 27 mesures recollides en els 5 eixos del pla, es preveu reforçar les línies d'ajuts i de subvencions dirigides tant a les empreses del sector en els seus diferents formes, com a les organitzacions que fomenten la creació del teixit econòmic i social, així com millorar el seu finançament a través de l’ISBA o altres entitats financeres. Igualment es contempla una millora del coneixement de les empreses d'economia social per facilitar l'accés a la informació i a la formació per a una cooperativa o una societat laboral, alhora que es creen nous instruments de difusió social sobre el que representa aquest sector per a la societat.

Pressupost 2018: 700.000 euros

El pressupost del pla per 2018, el seu primer any d'execució, és de 700.000 euros i el total fins 2022 és de 3,7 milions d'euros. Aquests recursos permetran finançar la incorporació de socis treballadors, la inversió en noves tecnologies d'informació i comunicació (TiC s), les quotes a la seguretat social per a cada un dels socis treballadors, subvenció dels costos salarials per a les empreses d'inserció, aportació de tècnics d'acompanyament per a les empreses d'inserció que contribueixin a la inserció ordinària de treballadors vulnerables, així com ajudes a associacions empresarials per al foment i difusió de l'economia social.

Llei de Microcooperatives
El Consell de l'Economia Social ha aprovat juntament amb el Pla Director d'Economia Social de les Illes Balears l'esborrany d'un dels principals punts que contempla aquest document: la Llei d'microooperatives, una normativa que permetrà agilitzar i crear noves cooperatives, reduint a dos el nombre necessari de persones que podran constituir-se en cooperativa. Així mateix, el nombre màxim de persones associades contemplades en la proposta serà de 10 i es podrà mantenir una cooperativa per un període màxim de 7 anys. L'esborrany de la Llei de microoperatives es posarà properament a exposició pública.

Per part de les organitzacions que han participat en la redacció del Pla, hi han assistit Malena Riudavets, presidenta de la Federació de Cooperatives i de la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears; Jerònima Bonafè, presidenta de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears i Liliana Deamicis, presidenta de la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària de les Illes Balears (REAS Balears), les que han agraït l'interès de la conselleria de Treball, Comerç i Indústria per desenvolupar el Pla director d'Economia Solidària de les Illes Balears, "un sector que no es deslocalitza i crea ocupació", així com "la possibilitat de participar a la seva redacció” i l'acompanyament de les propostes amb partides pressupostàries que faran realitat l'execució del Pla.

Negueruela s'ha referit a l'ampli consens que ha tingut la redaccció del Pla i ha agraït també la implicació d'altres entitats socials participants com la Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors, o d'institucions i organismes com la Universitat de les Illes Balears o el Institut d'Innovació Empresarial (IDI).