17 d’octubre 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El balanç de la temporada d’incendis de 2018 es tanca amb 69 sinistres, que han afectat 27,2 ha NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El balanç de la temporada d’incendis de 2018 es tanca amb 69 sinistres, que han afectat 27,2 ha

Vidal ha dedicat unes paraules de reconeixement al pilot Antonio Alfaro i a la gran tasca de tot l’operatiu
Enguany, a les Illes Balears, s’han produït 69 sinistres, dels quals 66 han estat conats (superfície afectada menor a 1 ha), que han afectat 27 hectàrees de superfície, quantitat inferior a la mitjana del període 2009-2017 (98 incendis/any).
 
La superfície cremada està molt per davall de la mitjana de terreny forestal recorregut pel foc en els deu darrers anys (660,6 ha/any) i per davall de la mitjana dels anys en què no hi ha hagut grans incendis forestals (184,15 ha/any, si s’exceptuen els anys 2011 i 2013, en què es van patir els greus incendis de Morna i Andratx).
 
D’aquest total (69), 44 incendis s’han produït a Mallorca, 5 a Menorca, 19 a Eivissa i 1 a Formentera. Els episodis més significatius han tingut lloc a Cala Estellencs, amb una crema de 5,19 ha; sa Tanqueta (Selva), amb 0,64 ha; ses Malloles (Palma), amb 1,08 ha, i Can Roig (Manacor), amb una superfície cremada d’11,46 ha. Tots aquests sinistres han estat provocats per negligències humanes, excepte el de ses Malloles, que s’ha produït per causes naturals.
 
A l’hora del balanç, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha tingut paraules de reconeixement per al pilot mort en accident aeri el passat juny, Antonio Alfaro, mentre sobrevolava la zona nord de Mallorca: «una temporada marcada per l’ombra de la pèrdua del pilot Alfaro», ha dit Vidal. A més, el conseller del ram ha parlat de «no abaixar la guàrdia» i ha insistit en la necessitat d’una «prevenció permanent». Finalment, ha volgut fer un reconeixement públic a tot l’operatiu, ja que, segons ell, «aquests darrers dies, finalitzant la campanya, els hem demanat un plus, un major esforç per fer front a la situació de la zona de Llevant».
 
Per la seva banda, el gerent de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), Joan Ramon, ha recordat que l’època d’alt risc d’incendis va des de l’1 de maig fins al 15 d’octubre, tot i que en aquest balanç es tenen en compte tots els sinistres des del primer dia de l’any. Segons Ramon, «ha estat una campanya d’incendis forestals molt positiva pel que fa a l’estadística dels incendis forestals i estam clarament per davall de la mitjana». Ramon ha dit que «s’està treballant en consolidar i millorar l’operatiu, tant pel que fa a la incorporació de personal com en equipaments, infraestructures, tecnologia, informació i preparació física».
 
Durant la presentació, el cap del Servei de Gestió Forestal, Luis Berbiela, ha remarcat la idea de la prevenció d’incendis i la gestió forestal, i la permanent formació, conscienciació i educació en matèria de prevenció i cultura del risc per part de tota la societat. Berbiela ha incidit en la capacitat de resposta i la feina d’autoprotecció i conscienciació del risc en zones interfase urbana-forestal.