15 juny 2019 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

Balears disposarà de 9,1 milions d’euros addicionals de FEDER per haver aconseguit els objectius fixats per al 2018 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Balears disposarà de 9,1 milions d’euros addicionals de FEDER per haver aconseguit els objectius fixats per al 2018

La Comissió Europea valora el compromís de Balears per a la transició energètica

 

El Comitè de Seguiment del Programa Operatiu (PO) FEDER de les Illes Balears 2014-2020 s’ha reunit aquesta setmana a Palma, amb els objectius d’examinar l'execució i els avanços de les actuacions destinades a la transformació del model productiu, i impulsar una economia que faci un ús més eficaç dels recursos i que sigui més verda i competitiva.

 

Durant la trobada, s’ha donat a conèixer que la Direcció General de Fons Europeus balear ha autoritzat una inversió de quasi 175 milions d'euros, és a dir, un 68,8% de l’import total assignat al PO. A més a més, la inversió executada fins a finals de desembre de 2018 ha suposat més de 65 milions d’euros, dels quals ja se n’han justificat 32 milions, cosa que ha permès complir amb la senda financera establerta i garantir la plena absorció dels fons assignats.

 

Els representants de la Direcció General de Fons Europeus del Ministeri d'Hisenda i de la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea han valorat molt positivament el treball efectuat pel Govern en el compliment dels objectius fixats per a 2018 i, per aquest motiu, les Balears disposaran de 9,1 milions d’euros addicionals de la reserva d’eficàcia. Aquest import addicional es destinarà a inversions en TIC, energies renovables i infraestructures hídriques i educatives, àrees que han demostrat un millor rendiment en el marc del Programa Operatiu.

De fet, els representants estatals i europeus han mostrat la seva satisfacció pel compromís de Balears en la lluita contra el canvi climàtic, que situa les Illes a l’avantguarda a l’àmbit estatal i europeu, ja que han impulsat projectes i actuacions cofinançades amb fons europeus que contribuiran a la consecució dels objectius en matèria energètica i de mobilitat sostenible.

Així mateix, les autoritats comunitàries han destacat la voluntat del Govern de les Illes Balears d’implantar l’Estratègia RIS3 d’Especialització Intel·ligent com a instrument de promoció d’una economia intel·ligent. “Balears s'ha pres seriosament la RIS-3”, ha dit la responsable del PO FEDER de Balears de la Comissió Europea, Valentina Corsetti, i ha felicitat el Govern per la modificació de 2017, “que ha permès un canvi de tendència, assolint màxims històrics tant en inversió en R+D com en contractació de personal investigador, un tema en el qual s’ha de continuar insistint”.

 

Resultats de l'execució del Programa

Entre els principals projectes que s’han dut a terme, el director general de Fons Europeus en funcions, Félix Pablo, ha destacat els que afavoreixen la transició cap a una economia de baix carboni, com ara la renovació de l’enllumenat públic de Palma i la posada en marxa de l’electrificació dels trams ferroviaris Enllaç-Sa Pobla i Enllaç-Manacor. A més, s’han subvencionat projectes per a instal·lacions d’energia solar fotovoltaica per a autoconsum per part d’empreses i  particulars.

En l’àmbit de les TIC, s’ha avançat en la implantació de serveis d’administració electrònica del Govern de les Illes Balears, així com en l’aplicació de solucions tecnològiques en els serveis de sanitat.

També s’ha invertit en la construcció i millora de les estacions depuradores d’aigües residuals de Ferreries, Binissalem i Cala Tarida i de nous centres educatius, com el de Santa Maria o l’ampliació de l’IES de S'Arenal i Costa i Llobera en Palma.

El PO FEDER també ha proporcionat finançament per dur a terme diverses accions de R+D+i d’especial interès i rellevància científica orientades a millorar el sistema de ciència, tecnologia i innovació de les Illes Balears, així com altres actuacions de  transferència del coneixement i activitats innovadores en PIMEs.

 

La Comissió Europea comprova les bones pràctiques de la inversió del FEDER a Balears

En el marc de la celebració del Comitè de Seguiment del PO, s'ha visitat el nou Institut d’Ensenyança Secundària IES de Santa Maria, projecte cofinançat pel FEDER i que ha estat qualificat com a exemple de bona pràctica.

Durant la visita a les instal·lacions, representants de la Comissió Europea i del Ministeri d'Hisenda han pogut conèixer el projecte de construcció de les 16 unitats per a l'Ensenyament Secundari Obligatori, consistent en un edifici de dues plantes de dos mòduls transversals i un mòdul longitudinal. En els mòduls transversals s’ubiquen  el programa docent d'aules de secundària, tallers, laboratoris i aula UEECO (Unitat Educativa Específica Centre Ordinari), a més de biblioteca i gimnàs.

El cost de l'actuació ha estat de 4.827.914 euros, cofinançada en un 50% (2.413.957 euros) pel FEDER. La capacitat d'aquesta infraestructura és de 576 alumnes i l'entrada en funcionament de l'IES ha permès la matriculació de 480 alumnes. La seva execució ha possibilitat l'eliminació de 5 aules modulars, així com recollir, per adscripció directa, l’alumnat del municipis veïns

També s'han incorporat mesures per a l'estalvi i l'eficiència energètica, en concret, millores en l'aïllament que suposen un gran estalvi en la demanda d'energia, planta coberta plana i transitable per facilitar el manteniment de les instal·lacions, la implantació de sistemes d'energia renovables, la instal·lació de sistemes de climatització més eficients i millores en el sistema de ventilació.