13 d’octubre 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

S’han assistit 6.678 embarcacions arreu de les Illes en l'operatiu d'estiu de protecció de la posidònia NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

S’han assistit 6.678 embarcacions arreu de les Illes en l'operatiu d'estiu de protecció de la posidònia

\ El servei inclou l’assistència al fondeig, la informació i la reubicació de les embarcacions que pretenien posar l’àncora sobre les praderies de posidònia
\ Segons Vicenç Vidal, “aquest dispositiu vol evitar l’impacte en la posidònia i que l’any que ve haguem de parlar d’unes xifres inferiors d’actuacions"
 
El servei de vigilància de la posidònia a les Illes Balears, que ha dut a terme l’empresa SOLRAC+, ha durat tres mesos, juliol, agost i setembre de 2017, arreu de l’arxipèlag. El formaven deu embarcacions i deu patrons, tot i que el nombre d’aquests darrers podia augmentar durant els mesos d’agost i setembre per fer torns i rotacions.
 
L’objecte de l’operatiu ha estat la vigilància dels hàbitats marins protegits, especialment pel que fa a les fanerògames marines, com la posidònia oceànica. El servei ha informat sobre la prohibició dels vaixells de la zona de fondejar sobre la posidònia oceànica i també ha donat suport i assessorament a vaixells en les tasques de fondeig i desfondeig a les zones arenoses.
 
El servei ha estat un gran impuls per a la protecció de les praderies de la posidònia i per a la conscienciació dels patrons i els ciutadans dels danys que fan les àncores a les praderies. S’han fet tasques de vigilància en els àmbits marins, s’han difós adhesius i fullets entre els patrons de les embarcacions i s’ha donat suport i assessorament per al fondeig i el desfondeig principalment a embarcacions amb eslores compreses entre 15 i 110 m. A més, les sortides també s’han coordinat entre la Guardia Civil i els Agents de Medi Ambient. També s’ha informat sobre altres incidències relacionades amb la conservació de la natura i fins i tot s’han dut a terme immersions amb els bussejadors professionals per determinar zones de fondeig dubtoses.
 
Segons el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, “aquest dispositiu vol evitar l’impacte sobre la posidònia i que l’any que ve haguem de parlar d’unes xifres inferiors d’actuacions. Han rebut informació 6.700 embarcacions, a algunes de les quals se’ls ha ajudat a fondejar o se’ls ha desplaçat d’un indret per primera vegada a les Illes Balears”. A més, Vidal ha recordat que fondejar sobre posidònia està prohibit, “però el Decret de posidònia establirà els criteris sobre aquest assumpte i les mesures que s’han de prendre”. D’altra banda, en el moment de màxima tensió per la campanya d’incendis, “els Agents de Medi Ambient s’han embarcat en noranta ocasions en les mateixes embarcacions de vigilància per reforçar el servei”.
 
Enguany, en tres mesos s’ha ajudat a fondejar o a canviar de fondeig 6.678 embarcacions a les Illes Balears: 1.409 a Mallorca, 285 a Menorca i 4.984 a Eivissa i Formentera.
 
Per complementar la campanya de comunicació sobre la posidònia, s’han editat 45.000 fullets, dels quals 15.000 han estat editats per la Conselleria i els 30.000 restants han estat reeditats i impresos amb el finançament de Red Eléctrica de España, que n’ha fet una distribució important en els ports i clubs nàutics. També se n’ha fet difusió a la mar amb l’ajuda de les embarcacions del servei de vigilància de posidònia. D’altra banda, s’han editat adhesius i s’han difós els valors i beneficis de la posidònia per les xarxes socials i els mitjans de comunicació.
 
Cal tenir en compte que enguany s'ha implementat el protocol per mitjà del qual qualsevol ciutadà pot trucar a l’112, a la central d'incendis forestals de l'IBANAT, i posteriorment es pot enviar el patró que vigila la zona, un Agent de Medi Ambient o del Servei Marítim de la Guàrdia Civil, si estan disponibles. En total s’han rebut cent seixanta trucades.
 
Aquest operatiu ha estat coordinat entre les administracions i les autoritats competents a la mar en dues reunions de coordinació dutes a terme amb el Servei Marítim de la Guardia Civil, Demarcació de Costes, el Servei d’Agents de Medi Ambient, Reserves Marines, IBANAT, Espais Naturals, el Consell d’Eivissa i el Consell de Formentera.