24 setembre 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Alliberades al Parc Natural de Ses Salines quinze tortugues marines nascudes a Eivissa el setembre de 2020 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Alliberades al Parc Natural de Ses Salines quinze tortugues marines nascudes a Eivissa el setembre de 2020

La Conselleria ha destacat el gran esforç i coordinació del personal tècnic, entitats col·laboradores i voluntaris des que s’activà el protocol de nidificació

El director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, ha participat, aquest divendres, a l’amollada de quinze tortugues marines (Caretta caretta) nascudes a Eivissa el setembre de 2020. L’acte s’ha celebrat a la platja d’Es Cavallet, al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera, i ha comptat amb la presència del director insular d’Esports del Consell d’Eivissa, Javier Bonet, la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Josep, Mónica Fernández, i la regidora de Litoral i Platges de l’Ajuntament de Santa Eulària, Antònia Picó, així com de les entitats i voluntaris que han col·laborat en tot el procés.

Mas ha agraït «l’esforç i la dedicació del personal tècnic, tant de la Conselleria com de les entitats col·laboradores, que estan consolidant un equip de feina excepcional i en formació contínua que està resolent amb solvència un repte mediambiental que ens ha sobrevingut els darrers anys». Entre aquestes entitats, Mas ha citat al Parc Natural de Ses Salines d'Eivissa i Formentera, la Clínica veterinària Eivivet, el GEN-GOB, el CREM i Baleària. El director general ha destacat, a més, «l’entrega i el compromís dels voluntaris que han estat vitals per a poder custodiar el niu amb les condicions adients per a què els ous prosperassin». 

Els exemplars alliberats provenen d’un niu que va ser detectat la nit del 14 de juliol del 2020 a la platja de Cala Nova, després que un ciutadà alertàs de la presència d’una femella de tortuga marina a l’arena. A partir d’aquest moment es va activar el protocol establert per a l’actuació en cas de nidificació de tortugues marines.

Una vegada localitzat el niu, amb un centenar d’ous, es va decidir traslladar-lo i enterrar-ne 76 a la platja d’Es Cavallet, seguint les recomanacions dels experts i amb l’objectiu de millorar les possibilitats de desenvolupament dels ous. Per a la protecció i vigilància del niu es va protegir la zona amb pals de fusta i reixetes i es va mantenir vigilat a l’espera de l’eclosió amb l’ajuda imprescindible d’un equip de voluntaris. Per altra banda, 24 ous es van transportar dins una incubadora i es van mantenir a les instal·lacions del Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) a Mallorca fins la seva eclosió.

El mes de setembre nasqueren un total de 17 tortugues de les quals n’han sobreviscut 16 després de passar un any en un medi artificial controlat dins del projecte de Head-starting.

Els exemplars van ser repartits i criats en les diferents instal·lacions dels centres col·laboradors: el Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA), l’Aquari de Sevilla (gestionat per la Fundació Azul Marino), l’Oceanogràfic de València, Marineland i el Centre d’Interpretació del Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera. Tot el procediment ha estat coordinat per part del COFIB, organisme que pertany a la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

Els exemplars alliberats superen els 2000 grams, talla que maximitza les seves possibilitats de supervivència respecte a l’1% de les probabilitats que tenen els nounats d’arribar a l’edat adulta de forma natural.

Abans de l’alliberació, s’han agafat algunes mostres de totes les tortugues per a diferents estudis així com també se n’ha identificat el sexe, gràcies a la col·laboració de l’Oceanogràfic de València, per conèixer el percentatge de mascles i femelles de cada niu. Així, s’han comptat 13 mascles i 2 femelles. Aquesta dada és molt rellevant, ja que el sexe de les tortugues es decideix segons la temperatura d’incubació dels ous.

Mas ha recordat que l’arribada de tortugues marines a les Illes Balears per a pondre ous és un fenomen recent que es vincula a l’escalfament global de la Mediterrània i, per tant, «és un repte més de l’emergència climàtica que vivim perquè es tracta d’una espècie marina protegida».

A diferència de l’estiu del 2020, on hi va haver 3 postes de tortugues marines a Balears, enguany només s’ha detectat un intent de nidificació a la platja de Migjorn a Formentera, on la femella finalment no va posar els ous. Tot i així, aquesta temporada de 2021 s’han detectat cinc nius a Catalunya i un altre a Andalusia.