16 desembre 2020 <10aL>Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

Agricultura ha comprat en el mes de desembre més de 123 tones de fruites, verdures, carn i llet a productors locals per distribuir-les a 13 entitats socials NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Agricultura ha comprat en el mes de desembre més de 123 tones de fruites, verdures, carn i llet a productors locals per distribuir-les a 13 entitats socials

\ La segona fase del programa de compra pública social i sostenible compta amb 600.000 euros en total, dels quals s’han invertit ja al mes de desembre més de 100 mil

\ Mae de la Concha: «És una mesura de sentit comú, un programa pioner vital per ajudar les persones que més ho necessiten socialment i també als productors locals»

 

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha fet balanç avui de les tres primeres setmanes de la segona fase del programa de compra pública de producte alimentari local que es destina a entitats socials de les Balears. Durant aquestes tres primeres setmanes de desembre s’han comprat 123.664 quilos de producte local als productors. Es tracta de 65.322 quilos de fruites i hortalisses, 7.373 quilos de carn i 50.968 litres de llet; tots per valor de 105.928,39 euros. Les fruites i hortalisses s’han comprat per una quantitat de 45.718 euros; la carn, per 31.158,63 euros i la llet, per 29.051,76 euros.

Segons la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, aquesta iniciativa «és una mesura de sentit comú, un programa pioner a nivell de tot l’Estat i que és vital per ajudar a aquells que més ho necessiten socialment. És un orgull, a més, poder repartir producte fresc, local i de temporada i ajudar també als nostres productors locals en moments tan complicats com els que vivim, amb bona part d’hotels i restaurants tancats». Per la seva part, la consellera d’Afers Socials, Fina Santiago, ha volgut agrair la iniciativa de la conselleria d’Agricultura perquè «és una manera de fer costat a les entitats del tercer sector. D’aquesta manera aconsegueixen tenir producte fresc, ja que habitualment es nodreixen d’aliments no peribles. Millorarà la qualitat nutricional d’aquelles famílies que viuen una situació de vulnerabilitat econòmica».

Aquesta iniciativa és fruit d’un acord al Consell de Govern el passat 24 d’abril entre les conselleries d’Agricultura i d’Afers Socials, per donar resposta, per una banda, als excedents dels productors degut al tancament d’hotels i restaurants tancats per la COVID-19; i d’altra, per mitigar l’impacte social i econòmic en la població de les Balears per mor de la crisi. Amb aquesta segona fase es continuarà comprant aliments locals, frescs i de temporada als productors de les Balears i repartint-los entre les entitats socials de les illes. Cal recordar que aquesta segona fase compta amb una partida de 600.000 euros (IVA exclòs) a repartir en vuit mesos.

Juntament amb la conselleria d’Afers Socials s’estan coordinant les entregues d’aquests productes que arriben, avui dia, a 13 entitats socials de les illes, com el Banc d’Aliments, Creu Roja, Mallorca Sense Fam, Monti-Sion Solidaris, Zaqueo, Tardor, Pa i Mel, Cáritas o SOS Mamás, que atenen a més de 60.000 beneficiaris de les illes.

Fins a vuit productors de fruites i hortalisses, carn i llet de les Balears s’han inscrit en aquesta segona fase del programa i són els que actualment entreguen producte local a les entitats en coordinació amb la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària i la Direcció General de Serveis Socials. Avui s’han entregat a SOS Mamás més de 7 tones de producte local: patates, cebes, carabassons, tomàtiga, colflori, mandarines, taronges i llimones, en el cas de fruita i verdura; i més de 2 mil litres de llet. La presidenta de Sos Mamás, Ascen Mestre, ha subratllat que «per a nosaltres, poder oferir als nostres usuaris producte local, de la terra, fresc i de temporada és una satisfacció molt gran. És una iniciativa molt necessària en aquests temps tan complicats».

Cal recordar que els preus de compra dels productes estan determinats per l’Observatori de Preus, i en cap cas s’abona cap producte per sota del seu cost de producció, com també es va establir en la primera fase del programa.

 

Subvencions directes

Paral·lelament, la conselleria d’Afers Socials i Esports ha atorgat 584.000 euros en subvencions directes a entitats del tercer sector per l’adquisició d’aliments. Ho ha fet amb dues ramesses, la primera de 284.000 euros va ser al maig i es va repartir entre 10 entitats. La segona, a finals de novembre, per un total de 300.000 euros que es va destinar a les dues entitats distribuïdores que hi ha a les Illes Balears.