10 d’octubre 2017 | <9ªL> Conselleria de Salut

Son Espases inaugura l’exposició “Viure sense màscares, créixer sense barreres” amb obres de joves que assisteixen a l’Hospital de dia de l’IBSMIA NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Avui, 10 d’octubre, és el Dia Mundial de la Salut Mental

Son Espases inaugura l’exposició “Viure sense màscares, créixer sense barreres” amb obres de joves que assisteixen a l’Hospital de dia de l’IBSMIA

Els trastorns mentals són els problemes de salut més comuns als que s’enfronten els infants i els joves en edat escolar
L’Hospital Universitari Son Espases ha inaugurat aquest matí l’exposició “Viure sense màscares, créixer sense barreres” amb pintures fetes per joves que assisteixen a l’Hospital de Dia de l’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA). L’exposició està composta per vint-i-nou pintures, que simbolitzen les màscares que utilitzen per protegir-se els pacients amb trastorns mentals, i unes barreres que són les que han de sortejar en el seu dia a dia. En un món ple de barreres, l’infant o el jove haurà d’aprendre que li cal ser molt hàbil usant la màscara i voldrà i somiarà un món sense barreres que el deixi mostrar-se tal com és.
 
Per als infants i per als joves amb trastorn mental, les màscares i les barreres van plegades. Des de la infància, s’han d’esforçar a sortejar tantes barreres que acaben intentant dissimular qui són i què els passa. Llavors, aprenen que la màscara els protegeix però que, alhora, també els limita, amb tota l’angoixa que suposa viure d’aquesta manera.
 
Moltes vegades, els primers que empren la màscara són les mares i els pares per intentar evitar l’estigma i la discriminació que saben que pateixen les persones amb problemes de salut mental i que, probablement, viuran o patiran també ells com a pares. Per protegir, sovint neguen, emmascaren, dissimulen el que passa als seus fills. Molt sovint, ni els familiars més propers, ni els amics ni els veïnats no tenen la informació. Altres vegades, no queda més remei que parlar-ne perquè es fa evident i és possible que s’hagin de fer adaptacions dins la família, a l’escola, en les relacions amb els amics, en el món laboral per facilitar que els seus fills tenguin les mateixes oportunitats que tots els altres.
 
Avui matí, el director gerent de Son Espases, Josep Pomar; el director mèdic, Javier Murillas; el director d’infermeria, Juan Manuel Gavala; la directora de l’IBSMIA, Isabel Flórez, i el professor Jaume Mateu, han inaugurat l’exposició, que està situada al vestíbul de Rehabilitació (planta zero, devora la cafeteria) i que es mantindrà fins al pròxim 27 d’octubre.
 
Els trastorns mentals són el problema de salut més comú al qual s’enfronten els infants i els joves en edat escolar. Un de cada cinc infants o joves pateix o patirà un trastorn de salut mental abans dels 18 anys. El 80 per cent dels trastorns mentals crònics comencen durant la infància.
 
1.600 pacients de Mallorca atesos a IBSMIA durant el 2016
 
L’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA) és l’organisme responsable de l’avaluació, el diagnòstic i el tractament de tots els infants i joves de les Illes Balears que tenen un trastorn mental greu. Disposa de cinc unitats comunitàries de consultes externes (tres a Mallorca, una a Menorca i una a Eivissa), un Hospital de Dia i una Unitat d’Hospitalització Breu per a pacients que presenten trastorns de salut mental de gravetat elevada i/o amb risc alt.
 
Els professionals de l’IBSMIA van atendre a Mallorca 1.600 nous pacients l’any passat. En total, es van fer 27.000 consultes. L’Hospital de Dia va atendre 120 pacients i a la Unitat d’Hospitalització es varen registrar 168 ingressos, amb una estada mitjanada de 12 dies.