21 setembre 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Salut inicia el programa de cribratge de càncer de còlon i recte a Menorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Salut inicia el programa de cribratge de càncer de còlon i recte a Menorca

Això ha estat possible gràcies a la contractació d’un tercer facultatiu especialista en aparell digestiu a l’Hospital Mateu Orfila

La Conselleria de Salut i Consum iniciarà al mes d’octubre el programa de detecció precoç de càncer de colon i recte a Menorca, dins l’estratègia nacional d’abastar en 2024 tots els homes i les dones de 50 a 69 anys de les Illes Balears. Això ha estat possible gràcies a la contractació d’un tercer facultatiu especialista en aparell digestiu a l’Hospital Mateu Orfila, de Menorca. Aquesta nova incorporació permetrà dur a terme les consultes del programa de detecció de càncer de còlon i recte en jornada extraordinària, en horari d’horabaixa.

Així ho ha anunciat avui el director general del Servei de Salut, Manuel Palomino, durant una roda de premsa conjunta amb el coordinador clínic autonòmic del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears José Reyes; el subdirector d’Hospitals del Servei de Salut, Francesc Albertí i la gerenta de l’Àrea de Salut de Menorca, Ana Trenado. A l’acte ha assistit també el coordinador del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte de Salut Pública, Guillem Artigues.

El director general del Servei de Salut ha destacat que «el desenvolupament d’aquest programa és una prioritat per a la Conselleria de Salut i Consum, atès que la prevenció és un dels pilars del sistema sanitari i, en el cas del càncer colorectal, té encara més importància ja que aquest és el càncer més freqüent a les Illes Balears i cada any se’n diagnostiquen al voltant de 850 casos i moren per aquesta causa entre 300 i 400 persones».

En aquest sentit, Manuel Palomino ha destacat que «per impulsar el programa  i fer-lo arribar a tots els sectors sanitaris, el Servei de Salut ha invertit enguany 882.854 € en el contracte de subministrament i manteniment durant cinc anys d’equips d’endoscòpia digestiva formats per torres d’endoscòpia, videocolonoscòpies d’alta definició i electrobisturís, que ja s’han instal·lat en els hospitals de les Illes Balears».

El Programa, que va començar a l’àrea sanitària de la comarca des Raiguer (Hospital Comarcal d’Inca) quedarà així plenament implantat a les Illes Balears. L’inici del programa a Menorca començarà amb l’enviament de cartes per convidar la població diana a participar-hi, en col·laboració amb les oficines de farmàcia, les quals són les encarregades de lliurar els col·lectors de les mostres als ciutadans que presentin el document.

El coordinador del Programa, José Reyes, ha destacat que l’extensió d’aquest ha estat el resultat d’un enorme esforç previ de coordinació amb les diferents àrees assistencials implicades en el desenvolupament i un conjunt d'inversions en diferents àrees assistencials, tant en material com en personal, per poder dotar els mitjans necessaris per suportar la càrrega de feina suplementària que implicarà.

Concretament, han fet feina de manera conjunta la Direcció General de Salut Pública i Participació, que fa tota la planificació i el seguiment del Programa; els centres de salut, que recullen les mostres dels pacients, i els hospitals, que són els encarregats d’analitzar les mostres i de fer les proves diagnòstiques addicionals que es considerin oportunes.

L’Oficina tècnica de la Direcció General de Salut Pública i Participació és la que en cas de qualsevol dubte es pot contactar a través del telèfon gratuït 900 102 560, a través de la web infocolon.caib.es o en el correu electrònic infocolon@caib.es.

Funcionament del Programa

L'Oficina Tècnica del Programa proposa a la població a la qual es dirigeix, per mitjà d'una carta d'invitació, que es facin a casa seva un test que detecta sang oculta en la femta.

Les persones rebran una carta en el seu domicili amb una explicació detallada del procediment per retirar el kit de la prova de manera gratuïta en les farmàcies col·laboradores adherides.

Una vegada presa la mostra, s’haurà de dipositar en una urna específica en el centre de salut per a ser analitzada en el laboratori. Si el resultat és negatiu, cada dos anys serà convidat novament per fer-se la prova. Si és positiu, serà contactat personalment per professionals sanitari des de l'Oficina Tècnica del Programa per a ser citat en una consulta del servei d’aparell digestiu.

Aquests programes tenen per finalitat detectar i eliminar els pòlips de còlon (lesions benignes, però amb potencial de progressió a càncer). Es proposa a la població de risc mitjà (persones de 50 a 69 anys, sense antecedents familiars ni personals de càncer de còlon) que es facin un test de sang oculta en excrements immunològics quantitatius.

Aquest sistema permet detectar i eliminar els pòlips de còlon i detectar el 70 % dels càncers en estadis inicials, amb la qual cosa el tractament és molt més senzill i el pronòstic molt més favorable.

Finalment, no s'ha de perdre de vista que la millor manera d'evitar moltes d'aquestes lesions malignes en el còlon i recte és portant uns hàbits i estils de vida saludables que comportin una dieta equilibrada rica en fruites i verdures, llegums, peix, oli d'oliva, cereals de gra integral, fruita seca i evitar els aliments processats i rics en greix. A més s'ha d'evitar el sedentarisme, l'obesitat el tabac i alcohol.