8 febrer 2019 | <9ªL> Presidenta

Les Illes Balears avancen en la transició energètica amb el tancament progressiu des Murterar i Endesa en garanteix tots els llocs de treball NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les Illes Balears avancen en la transició energètica amb el tancament progressiu des Murterar i Endesa en garanteix tots els llocs de treball

Govern central, Govern balear i Endesa s’han reunit aquest divendres per acordar una solució que garanteixi la sostenibilitat ambiental i social
Els grups 1 i 2 es tancaran el proper any i els altres dos quedaran en reserva fins a la posada en funcionament del segon cable amb la Península

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol; el conseller delegat d’Endesa, José Bogas; el secretari d’Estat d’Energia, José Domínguez Abascal; la vicepresidenta del Govern, Bel Busquets, i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, han presentat aquest migdia l’acord que permet el tancament esglaonat de la central tèrmica des Murterar, a Alcúdia. Una solució que dona resposta a les necessitats específiques del sistema elèctric de les Illes Balears, permet reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i de contaminants, alhora que garanteix tots els llocs de treball actualment existents i permet una transició justa cap a un nou model energètic.
L’acord assolit després de les converses entre l’empresa, el Govern balear i el Ministeri de Transició Ecològica consisteix en el tancament dels grups 1 i 2 de la Central Tèrmica d'Alcúdia a partir de l'1 de gener de 2020, i a partir d’aquesta data, els grups 3 i 4 estaran en funcionament un màxim de 1.500 hores anuals fins a l’agost de 2021. Des d’aquesta data i fins al 2025 (o fins la data de l’arribada del segon enllaç amb la península, ja inclòs a la Planificació Estatal), els grups 3 i 4 només funcionaran un màxim de 500 hores anuals.
Tot i la reducció en les hores de generació a la central a partir de gener, l’empresa ha garantit tots els llocs de treball directes: a les centrals de gas de Palma, a les promocions de renovables d'Endesa a Mallorca o a les tasques de desmantellament dels grups 1 i 2 des Murterar. De la mateixa manera, també es podrà mantenir la feina indirecta, tant pel desmantellament dels grups que es tancaran com pel manteniment dels altres dos com a reserva.
“Era necessari plantejar un canvi. I aquest canvi de model energètic és global i una oportunitat per a les nostres Illes que no pot deixar ningú enrere”, ha insistit Armengol, i ha afegit: “És una solució que encaixa amb la Llei de canvi climàtic i que també és garantia de continuïtat per als treballadors”.
Canvi en el sistema de generació elèctrica
Aquest acord implica capgirar el sistema actual de generació elèctrica de Mallorca, beneficiant així el conjunt de la societat mallorquina i balear. Les centrals de gas natural de Son Reus i Cas Tresorer, actualment pràcticament en desús, funcionaran a ple rendiment a partir de 2020.
La presidenta Armengol ha apuntat que l’acord que avui s’ha presentat aporta un triple benefici a la societat mallorquina i balear:
  • Garantia de subministrament energètic.
  • Manteniment dels llocs de treball.
  • Avanç clar cap a una transició energètica justa, abandonant pràcticament la generació a partir de carbó.
El tancament esglaonat de la central tèrmica d’Alcúdia suposarà importants beneficis ambientals per a les Illes Balears:
  • A partir de l’1 de gener de 2020, el conjunt de les Illes Balears emetran un 10% menys de CO2.
  • Això suposa un 33% menys d’emissions del sistema elèctric de Mallorca.
  • Les emissions en diòxid de sofre es reduiran un 90%, mentre les d'òxids de nitrogen minvaran un 76% i les de partícules fines, un 90%.
Armengol ha subratllat que “el subministrament elèctric quedarà garantit” i que l’acord que s’ha assolit avui és una “passa necessària per assolir l’horitzó d’unes Illes d’energies netes al 100% al 2050”.
Per part seva, el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons,  ha destacat que “amb aquest acord fem realitat la Llei de canvi climàtic que s’aprova dimarts per la via dels fets, però som conscients que ens queda encara molt camí: l'objectiu final és la descarbonització completa i no només el canvi a gas”.
Segon cable amb la península
El conseller ha recordat també que el Ministeri de Transició Ecològica ha inclòs el segon cable amb la península en la Planificació Estatal 2020-2025. Aquest cable entrarà per Alcúdia, fet que permetrà tenir dues àrees de connexió en el futur (l’actual cable entra a Mallorca per la zona de Santa Ponça), donant així cobertura a tota l’illa. En aquest punt, ha insistit que el tancament total de la central només tindrà lloc quan estigui operatiu el segon cable.
Per fer possible aquest acord, el Ministeri de Transició Ecològica assumeix dos compromisos.
  • Modificarà l'ordre de despatx, de manera que les hores de generació en reserva de la central d’Alcúdia es facin servir quan es faci falta i no al gener pel fet de ser el carbó més barat que el gas natural.
  • D'altra banda, el Ministeri reconeixerà els costos retributius del fet de mantenir Es Murterar obert com a reserva i donar estabilitat i seguretat al sistema balear.
Per la seva banda, el Govern balear modificarà l'Autorització Ambiental Integrada per tal d'incloure aquestes noves limitacions d'hores i autoritzarà el tancament dels grups 1 i 2 de la central tèrmica d'Alcúdia.