LOGO CAIB
Contingut
31 maig 2021Presidenta

El Govern inverteix 1,7 milions d’euros en la renovació del Laboratori de Salut Pública NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern inverteix 1,7 milions d’euros en la renovació del Laboratori de Salut Pública

La presidenta Armengol i la consellera Gómez han visitat avui les instal·lacions on fan feina 19 professionals que cada any analitzen milers de mostres d’aigües i aliments

Amb la renovació, s’adapta la infraestructura a les dimensions dels equips i les necessitats derivades de la seva feina

La Conselleria de Salut i Consum ha invertit 1,7 milions d’euros en la renovació del Laboratori de Salut Pública, que ha quedat ubicat al carrer de la Concepció de Palma. La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha visitat avui les noves instal·lacions, on fan feina una vintena de professionals, els quals emeten al voltant de 1.400 informes anuals corresponents a un volum aproximat de 5.000 mostres i 30.000 assajos.

Han acompanyat la presidenta: la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, i la cap de servei de Laboratoris de Salut Pública, Begoña Sagardia.

Les obres han permès modernitzar aquesta infraestructura ─fins ara ubicada en un edifici a la plaça de l’Hospital─ per tal d’adaptar-la a les dimensions de l’equip que hi treballa i a les necessitats que es deriven de la seva activitat. D’aquesta manera es garanteix que els treballadors desenvolupen la seva tasca en condicions adequades.

Armengol ha agraït la feina de tots els professionals que hi treballen, que ara veuen complida una reivindicació justa, amb els espais “adequats” per dur a terme la seva tasca i “a l’altura del personal dedicat al laboratori”, amb una inversió d’1,7 milions d’euros. “Ha estat un any de COVID-19, però no deixam de banda tot el que és essencial. I aquesta és una obra que vàrem començar a treballar la passada legislatura i que avui és una realitat, amb la prioritat de tenir unes infraestructures i tecnologies adequades en tots els nivells”, ha destacat.

Per part seva, la consellera ha apuntat que el laboratori s’havia renovat amb més tecnologia i ara es passa a unes instal·lacions “amb moltíssima més llum, espai i unes condicions més dignes. La COVID-19 no ens atura i complim els compromisos de Govern amb la ciutadania i els nostres professionals”.

El Laboratori de Salut Pública de les Illes Balears ─el qual forma part de la Direcció General de Salut Pública i Participació, de la Conselleria de Salut i Consum i està integrat per dues unitats, una de Palma i l’altra d’Eivissa─ és un centre proveïdor de serveis analítics.

La seva funció principal és donar resposta a les sol·licituds d'anàlisis químiques i microbiològiques de mostres d'aigües i aliments que remeten els serveis d'inspecció dins el marc de les campanyes anuals dels serveis de Salut Ambiental i de Seguretat Alimentària i Nutrició, com també atendre les necessitats del Servei d’Epidemiologia. Igualment, participa en la investigació de brots o alertes de caràcter alimentari o ambiental.

El Laboratori de Salut Pública de Palma també actua com a centre de referència per a la serotípia i antibiotípia de les soques clíniques de salmonel·la aïllades pels laboratoris dels hospitals públics i privats de les Illes Balears, i posa la seva oferta analítica a disposició d'altres conselleries del Govern de les Illes Balears, d'altres administracions públiques i de particulars. En l'actualitat té convenis signats amb la Xunta de Galícia i el Govern de Canàries.

El Laboratori està acreditat per l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC) d'acord amb la Norma UNE-EN-ISO / CEI 17025: 2017. Aquesta acreditació suposa la implantació d'un sistema de qualitat i la demostració de la competència tècnica.

A les instal·lacions de Palma, el Laboratori té una plantilla de 19 persones, de les quals 8 són tècnics superiors (6 farmacèutics i 2 veterinaris); 8 són analistes (TEL), 1 és administratiu i 2 són auxiliars d’administració.

A més, el Laboratori compta amb 19 responsables de presa de mostra i assaigs in situ, dels quals 8 són a Palma, 2 a Inca, 2 a Manacor, 4 a Menorca i 3 a Eivissa.

La unitat analítica de Palma emet al voltant de 1.400 informes l'any corresponents a un volum aproximat de 5.000 mostres i 30.000 assajos.