10 maig 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

L’Hospital Son Llàtzer presenta un estudi d’investigació sobre el benefici de l’exercici físic en pacients amb càncer NNota Informativa

Actualment, hi ha 12 pacients oncològics dins l'estudi científic

L’Hospital Son Llàtzer presenta un estudi d’investigació sobre el benefici de l’exercici físic en pacients amb càncer

L’objectiu és demostrar que l’exercici físic millora la qualitat de vida dels pacients amb càncer
L’Hospital Universitari Son Llàtzer, juntament amb l'associació Yes With Cancer i en col·laboració amb la Fundació “la Caixa”, ha presentat avui l’estudi científic “Prospectivo aleatorizado de intervención para valorar la eficacia del ejercicio físico personalizado sobre la calidad de vida y la condición física en pacientes oncológicos”, que pretén demostrar els beneficis de l’exercici físic en els pacients amb càncer.
 
En aquesta presentació han participat la consellera de Salut, Patricia Gómez; el gerent de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, Xisco Marí; el president de Yes With Cancer i investigador, Gabriel Rojo, i la investigadora principal de l’estudi, Paula Bargay.
 
L’objectiu principal de l’estudi és demostrar que els pacients que duen a terme un programa d’exercici físic personalitzat tenen més benefici quant a qualitat de vida i benestar físic que el grup que no el du a terme.
Segons explica la investigadora principal, Paula Bargay, hi ha pocs estudis sobre el tractament amb exercici físic de manera supervisada, i d’aquí sorgeix la idea de fer aquest estudi amb pacients oncològics de l’Hospital Son Llàtzer.
L’estudi va començar el mes de gener de 2018 i en aquest moment compta amb 12 pacients que provenen de les consultes d'oncologia i hematologia de l’Hospital. Aquests pacients han de complir uns criteris d’inclusió i firmar un consentiment informat.  
Abans de començar el programa els entrenadors fan un test de qualitat de vida a cada pacient; un d’inicial abans que el grup de control hagi rebut el tractament de l’exercici físic, i un darrer de posttractament, en el cas dels pacients que l’hagin duit a terme, així com també del grup observacional per poder observar les diferències d’ambdós. A més, valoren les capacitats físiques dels pacients, com ara la capacitat cardiorespiratòria; força i resistència muscular; composició corporal; flexibilitat, i equilibri.
Procediment
Els pacients assisteixen a la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l’Hospital Son Llàtzer cada 15 dies. Allà fan el seu programa d’exercici físic individualitzat, que consisteix en exercicis de treball cardiovascular, força–resistència i flexibilitat.
 
Durant les sessions aprenen l’execució correcta dels exercicis i els possibles problemes i contraindicacions que sorgeixin en el moment, tenint en compte la situació en què es troba el pacient.
 
Els pacients es reuneixen al cap de quinze dies amb l’entrenadora personal per supervisar el que han fet i plantejar nous reptes per als propers dies. A més, poden comunicar-se amb la seva entrenadora a través del correu electrònic en cas que tenguin algun problema o inconvenient.
Per poder participar en l’estudi el pacient ha de tenir entre 40 i 70 anys, patir qualsevol tipus de càncer i haver firmat el consentiment informat. Hi ha diferents criteris d'exclusió, com ara haver tengut un infart de miocardi en els darrers 6 mesos, patir insuficiència cardíaca, tenir obesitat mòrbida, escala d’estat funcional superior o igual a 3, insuficiència respiratòria, hemoglobina inferior a 8 g/dl, plaquetes inferiors a 10.000, mieloma, lesió muscular greu que impedeixi fer exercici físic o fractures patològiques.