24 d’abril 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

L'Hospital Universitari Son Espases i el SAMU-061 fan el primer trasllat aeri de tot l’estat d’un infant de 14 mesos amb oxigenació extracorpòria NNota Informativa

L'Hospital Universitari Son Espases i el SAMU-061 fan el primer trasllat aeri de tot l’estat d’un infant de 14 mesos amb oxigenació extracorpòria

També és la primera vegada que s’aplica a les Illes Balears aquesta tècnica a un pacient pediàtric
El pacient, amb una afectació pulmonar greu, requereix aquesta tecnologia per substituir temporalment la funció dels pulmons

L’Hospital Universitari Son Espases i el SAMU-61 han duit a terme amb èxit el primer trasllat aeri de tot l’estat d’un pacient pediàtric amb la tècnica d’oxigenació extracorpòria (ECMO). A més, per primera vegada a les Illes Balears s’ha aplicat aquesta tècnica a un pacient pediàtric: un infant de 14 mesos que pateix una afectació pulmonar greu. El pacient va sortir ahir de l’UCI pediàtrica de Son Espases a les 2 de la matinada i avui ja es troba al lloc de destinació, en repòs, estable i preparat per continuar recuperant-se.
 
Ahir es va dur a terme l’operatiu que es va coordinar en dues fases: una primera, en la qual professionals de l’Hospital Universitari Son Espases i de l’Hospital 12 de Octubre van sotmetre al pacient a la tècnica ECMO i una segona fase, en la qual es va traslladar a l’Hospital 12 de Octubre amb la participació de la Unitat de Transport Pediàtric Balear, del SAMU-061 de les Balears, el SUMMA 112 (Madrid) i l’Exèrcit de l’Aire (UMAER).
 
L’ECMO és una tècnica complexa que dona suport cardíac i respiratori (substitueix la funció dels pulmons i del cor en l’oxigenació de la sang) a pacients que tenen aquests òrgans afectats greument i que no poden desenvolupar una funció normal per si mateixos. L’ECMO permet assegurar durant dies o setmanes l’oxigenació de la sang; consisteix a introduir una cànula dins una vena central (la femoral o la jugular) ) i una altra cànula en una via arterial (habitualment caròtida en infants) o venosa central (femoral o jugular) per establir un circuit d’entrada i sortida de la sang. La sang es impulsada per una bomba i connectada a un oxigenador que realitza l'oxigenació abans d'introduir-la, una altra vegada, dins l'organisme.
 
En la primera fase es va mobilitzar un equip especialitzat de l’Hospital 12 de Octubre, que juntament amb els professionals de Son Espases varen sotmetre el pacient a l’ECMO. La patologia de l’infant no aconsellava traslladar-lo si no se li aplicava aquesta tècnica. Finalment es va poder dur a terme gràcies a la col·laboració multidisciplinària de diversos serveis i professionals de l’Hospital: l’UCI de pediatria, els serveis de Cardiologia Pediàtrica, Cirurgia Cardíaca, Cirurgia Pediàtrica, i Radiologia, perfusionistes o instrumentistes de cirurgia cardíaca i personal de transport pediàtric.
 
En la segona fase, atesa la complexitat tècnica i clínica del trasllat, hi va participar la Unitat de Transport Pediàtric Balear, la Gerència del 061 i Gestió Sanitària i Assistencial de les Illes Balears, el SUMMA 112 (Madrid) i l’Exèrcit de l’Aire (UMAER). La Gerència del 061 va coordinar i dirigir el dispositiu des del punt de vista de la comunicació (facilitar les informacions entre els diferents nivells assistencials, les comunitats autònomes i l’Exèrcit) i també la part logística aportant vehicles i mitjans per donar suport al trasllat dels equips i del pacient fins al moment de l’evacuació. Per coordinar l’operativa es va disposar d’una dotació extraordinària integrada per un vehicle de suport vital avançat preparat especialment per a aquest trasllat, dotat amb un tècnic especialista, dos vehicles d’intervenció ràpida i una unitat de logística. La creació el passat mes d’abril de l’empresa pública GSAIB ha possibilitat una millora en l’organització i en l’activació de dispositius (s’ha evitat la utilització de mitjans ordinaris que ofereixen cobertura habitual).